Robotkutyákkal akarnák kiváltani az orvos-beteg személyes találkozót

Robotkutyákkal szeretnék kiváltani a személyes orvos-beteg találkozót, ugyanis a covidos beteggel való találkozás során maga az egészségügyi dolgozó is nagy veszélynek van kitéve. 

A covidos betegek tesztelése nem kis problémát jelent az orvosoknak és a nővéreknek, akik ezáltal személyesen is kiteszik magukat egy esetleges megfertőződésnek. A Massachusettsi Műszaki Intézet, valamint a bostoni Brigham kórház dolgozói robotkutyákkal akarnak megoldást találni a sürgető problémára.


Ezeket a robotok bevetve ugyanis anélkül tudnának kommunikálni a beteggel, hogy egy helységben tartózkodnának vele, az eszköz ráadásul az életjeleket is képes mérni a pácienseknél – írja a CNN. A robotkutyát egészséges embereknél már letesztelték, ám az egyetem sajtóközleménye szerint hamarosan önkéntes covidos betegeknél is kipróbálják.

A robotkutya célja, hogy eltávolítsák a dolgozókat azokról a területekről, amelyek veszélyesek lehetnek az emberek számára – nyilatkozta Henwei Huang, az MIT utóda. A Boston Dynamics kutyaszerű robotjának fejére egy tabletet szereltek, amelyen keresztül lehetővé válik a betegek kommunikációja. A robot egy infravörös és három monokróm kamerával is rendelkezik, amelyekkel akár 2 méter távolságból is mérheti a bőr hőmérsékletét, a légzési sebességet, a pulzusszámot és a vér oxigéntelítettségét.

A kutatók arra számítanak, hogy hamarosan ilyen eszközök lepik majd el a kórházi szobákat, levéve ezzel az orvosokról azt a terhet, hogy járványos időszakban saját maguk látogassák a fertőzött pácienseiket.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?