A szakértők szerint ismét nőhet a kibertámadások száma a vírusjárvány második hulláma alatt, ezért kérik az érintetteket, hogy fokozottan figyeljenek ennek veszélyeire.

A vírus miatt egyre többen kényszerülnek otthoni munkavégzésre, amely magában hordozza a kibertámadások veszélyét. Hogy miért? Az otthoni hálózatok többsége sokkal kevésbé biztonságos, és ez nem is róható fel nekik, lévén, hogy ezek nem munkavégzésre lettek kitalálva – mondta Keleti Arthur, az informatikai biztonság napja rendezvény alapítója.

A szakértők szerint már tavasszal is lényegesen megugrott a kibertámadások száma, most ősszel pedig még nagyobb hullámra számítanak, a hackerek ugyanis igyekeznek kihasználni a vírushelyzet okozta káoszt és bizonytalanságot. Keleti Arthur szakértő azt javasolja, hogy aki csak teheti az a cége által használt laptopon dolgozzon, ám azt az eszközt ne használja magánéleti tevékenységre.

kibertámadások
Forrás: ECHAlliance
A kiberbűnözők az emberek koronavírussal kapcsolatos félelmeire és aggodalmaira alapozzák támadásaikat: különböző figyelemfelhívó koronavírusos témák kapcsán hamis és fertőzött oldalak kattintására veszik rá az embert, ahol a továbbiakban fertőzött programok letöltésére ösztönzik a netezőt.

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy a Panda Security szerint 20 olyan ország van a világban, amelyek különösen ki vannak téve a kibertámadásoknak. Bár az jó hír, hogy Magyarország nincs köztük, több olyan ország azonban igen, akivel szoros gazdasági kapcsolatot ápolunk.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!