A hagyományos „bakelit” lemez legyőzte a CD-t évtizedek után

Az első fél évben lényegesen nagyobb értékben vásároltak vinyl lemezeket, mint ezüstkorongokat az Egyesült Államokban. A „bakelit” visszatért. 

A huszadik század második felében megjelent kazetta és CD formátumok alaposan betették a kaput a hagyományos vinyl (a köznyelv tévesen bakelitnek nevezi) lemezeknek. De megölni sosem tudták ezt a technológiát. Gyakorlatilag a fél lábbal már a sírban voltak a csillogó fekete korongok, de onnan is képesek voltak visszatántorogni.


bakelit lemez

A gyűjtők életben tartották az eljárást, amely az elmúlt egy-másfél évtizedben váratlanul erősödésnek indult. A fiatalok felfedezték a vinyleket, és az olyan nagy gyártók, mint a Technics vagy a Sony ismét új lejátszókkal jelentkeztek. 2020-ra pedig bekövetkezett az, amit a nyolcvanas évek után senki sem gondolt volna.


Az Amerikai Lemezgyártók Szövetsége (RIAA) közzétette jelentését, amelyből kiderül, hogy az első félévben 376 millió dollár értékben vásároltak fizikai adathordozón zenét az USA-ban az emberek. Ennek 62 százalékát, 232 millió dollárt pedig a vinly lemezek tettek ki. Ezzel nem hogy megfordult a trend, hanem konkrétan alaposan elverte az eddig egyeduralkodónak számító CD-ket. Az elemzések szerint a koronavírus-járvány a felelős mindezért, hiszen a vinyl ugyan évek óta jött fel a CD-re, de ilyen radikális változásra egyetlen év alatt senki sem számított korábban. A bakelit lemez visszatért, hogy ismét elfoglalja trónját! Ezt nem láttuk jönni.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?