Már egy éve is van annak, hogy egy radikálisan új repülőgéppel állt elő a holland műszaki egyetem: a Flying-V egyik legnagyobb érdekessége, hogy az utasok lényegében a szárnyakban ülnek. 

Az utóbbi jó néhány évtizedben nem sok mindenben változott a repülőgépek formája: bár nyilvánvalóan modernebbek lettek, összességében nagy változáson mégsem estek keresztül. A holland Delfti Műszaki Egyetem (TU Delft) mérnökei azonban egy olyan V-alakú repülőgépet hoztak össze, amelyet a jövőben utasszállításra szeretnének használni.

A  Flying-V névre keresztelt utasszállítóban az utasoknak lényegében a szárnyban kellene majd helyet foglalni, ezek fölött pedig a hajtóművek helyezkednek majd el. Az egyetem munkatársai egyelőre még csak a gép kicsinyített prototípusát készítették el, egy 22,5 kilogrammos, 3 méter hosszú szerkezetet, amelyet már le is teszteltek.

A próba ráadásul remekül ment: egy németországi repülőtéren szerelték össze az alkatrészeket, és az AirBus segítségével meg is valósították a tesztelést. A mérnökök szerint a Flying-V jóval energiatakarékosabb, mint a hozzá hasonló kapacitású Airbus A350-900-as, nagyjából 20 százalékkal fogyaszt kevesebb üzemanyagot ugyanazon az útvonalon.

KLM-Flying-V

Természetesen még nem mostanság kerül majd forgalomba a repülő életnagyságú változata, a fejlesztők most először is a teszt során begyűjtött adatokat elemzik, ha pedig szükséges, módosítsanak a repülőgépen.

Forrás: HVG

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!