Az Ipsos és a Huawei Technologies által 10 országban végzett nemzetközi kutatás alapján nem meglepő módon mi magyarok stresszelünk a leginkább Európában. 

A pandémia fenekestől felforgatta az emberek világát és a hétköznapi életet: másfél méteres távolság, rendszeres maszkviselés, nyitvatartási idők megváltoztatása, szociális távolságtartás, home office, nem is beszélve arról, hogy hány ember veszítette el az állását, vagy kap kevesebb pénzt ugyanazért a munkáért.

A Huawei megbízásából készített, mintegy 10 európai ország lakosaival végzett kutatásából kiderül, a magyarok 22%-a szerint rosszabbodott az életminőségük az elmúlt néhány hónapban. A legtöbben pénzügyi helyzetükben tapasztaltak visszaesést, majd ezt követték a fizikai tünetek: 24% vélte úgy, hogy rosszabb bőrben van a pandémia megjelenése óta, sőt romlott a válaszadók alvásának a minősége is (25% nyilatkozott így).

huawei kutatás

A felmérés szerint a pandémia az emberek stresszszintjét is jelentősen megnövelte. A hazai válaszadók a stressz legfőbb okaiként a pénzügyi nehézségeket, a bizonytalanságérzetet, az egészségügyi problémákat, valamint a munka elvesztésétól való félelmet jelölték meg. A legelső esetében a 49%-unkat zavarja a pénzügyi nehézség, a második és harmadik pontot 35%-unk, míg utóbbit 27%-unk említette. A többi országban az anyagi helyzet és az alvás minősége a legjelentősebb stressztényezők.

Mivel mindenki másképpen reagál a stresszre, mindenkinek más program jelenti a kikapcsolódást, többségében azonban beszélgetés családtagokkal, barátokkal (93%), valamint a zenehallgatás (91%) előkelő helyen szerepel a stresszoldásban, de az önmagunkra fordított idő (87%), a filmek, sorozatok nézése vagy egy kellemes séta (egyaránt 84-84%) is segíthet a stresszoldásban. Rossz hír azonban, hogy a Huawei és az Ipsos által végzett kutatás szerint viszonylag kevesen engednek ki sporttal: a válaszadók csupán 34%-a fut, míg 28% megy le rendszeren/néha az edzőterembe.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!