Goldie Nejat interaktív robotjai az idősek gondozásában áttörő jelentőséggel bírhatnak, a segítségre ugyanis az elkövetkező harminc évben nagyobb szükség lehet, mint valaha. 

Amikor 2005-ben Goldie Nejat robotokat kezdett fejleszteni, ideje nagy részét azzal töltötte, hogy bekopogott az ajtókon, azt remélve, hogy valakinek majd szüksége lesz különleges találmányaira. Mára azonban fordult a kocka: most mások kopogtatnak be Nejathoz, hogy mikor lesznek már kész a robotok.

Az előrejelzések szerint a 80 évesnél idősebb emberek száma csaknem megháromszorozódik majd a jövőben – a jelenlegi 143 millióról 2050-re közel 426 millióra -, ez pedig azt jelenti, hogy minden eddiginél nagyobb szükség lesz majd az ápolói munkára.  Goldie Nejat robotjai úgy lettek kifejlesztve, hogy kapcsolatba tudjanak lépni az emberekkel, és segítségnyújtásra is képesek legyenek, ha éppen arra van szükség.

Goldie Nejat robotjai
Forrás: Expertfile

Az ilyen robotok különösen hasznosak lehetnek az Alzheimer-kórban vagy demenciában szenvedő betegek számára, mivel az eszköz beprogramozható úgy, hogy mindenben segítsen az időseknek, a gyógyszerek pontos bevételétől kezdve a különböző fizikai gyakorlatok elvégzéséig.

Yves Gellie francia fotográfust megihlette az idősek és a robotok között kialakuló közvetlen viszony, amelyből tavaly Year of the Robot (A robot éve) címmel filmet is forgatott. A film többek között arról szól, hogyan válnak egyre inkább emberszerűvé a segítő robotok azáltal, hogy az idős és rászoruló emberek életében fontos szerepet töltenek be. A film elkészülte után a művész a franciaországi és belgiumi idősotthonokban egy rendkívül megkapó fotósorozatot is készített, képekkel is körüljárva a különleges témát.

A fotókat ide kattintva érhetitek el.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!