Lee Kun-hee
Forrás: The Straits Times

78 éves korában elhunyt Lee Kun-hee, Dél-Korea legnagyobb konglomerátumának, a Samsung Groupnak az elnöke.

A Samsung kiadott egy közleményt, amelyben azt írják, hogy a 78 éves Lee Kun-hee családja körében tért örök nyugalomra. A halál pontos okát nem közölték, ám 2014 óta, szívrohamát követően gondozásra szorult, betegsége alatt fia, Lee Jae-yong vezette a cégcsoportot. “A Samsungnál mindannyian ápolni fogjuk az emlékét, és hálásak vagyunk a közös utazásért” – áll a cég közleményében.

Lee Byung-chul – Lee Kun-hee édesapja – 1938-ban alapította a Samsungot, amely kiskereskedelmi cégként indult mindössze negyven alkalmazottal: kezdetekben szárított halakkal, helyben termesztett élelmiszerekkel és tésztával foglalkoztak, később pedig egyre több területen terjeszkedtek, például a biztosítások, az értékpapírok és a kiskereskedelem terén. Kun-hee 1968-ban csatlakozott a családi céghez, és apja halála után 1987-ben vette át az elnöki tisztséget. Abban az időben a Samsungot olcsó, alacsony minőségű termékek gyártójaként jellemezték, Kun-hee vezetésével azonban radikális reformokat hajtottak végre a vállalatnál.

Élete során a Samsung Electronics a világ egyik legnagyobb technológiai cégévé, a Forbes szerint ő maga pedig Dél-Korea leggazdagabb emberévé vált – nettó vagyona közel 21 milliárd dollárra rúgott. 
Lee Kun-hee
Forrás: BBC

Lee többek között arról vált híressé, amikor 1993-ban így nyilatkozott alkalmazottainak: “Változtassunk meg mindent, kivéve a feleségünket és a gyerekeinket.” Ezután fogta, és leégette a cég teljes, 150 000 készülékből álló mobiltelefon-készletét.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!