Ilyen lett a falra szánt OLED tv – LG GX teszt

Az LG az idei évben egy újabb különleges OLED tévével lépett színre! Ez az LG GX, amelyet kifejezetten arra szántak, hogy a falon lógjon. Megnéztük, hogy mi benne a pláne, hogy milyen a képe, a hangja, és mennyire egyszerű a kezelése.

LG GX


LG GX – cél a fal!

Az LG mint az OLED tévék első számú gyártója mindenkinél több ilyen technológiára épülő szériával lép színre évről-évre. A vállalat kínálatában megtalálhatóak a hagyományos darabok mellett a különleges kialakítású termékek is, amelyekkel a cég folyamatosan próbálja tágítani az otthoni szórakozás határait. E koncepció jegyében születtek meg korábban például a Wallpaper család tagjai, az úgynevezett tapétatévék, a feltekerhető modellek, vagy világ első 8K OLED készüléke. És ennek a szemléletnek köszönheti a Gallery széria is a létezését, hiszen ezeket a televíziókat direkt arra szánják, hogy a falon lógjanak.

LG GX teszt

Mégpedig úgy, hogy hézagmentesen simuljanak a függőleges felületre, amivel gyakorlatilag annak a részévé válnak, teljesen belesimulva a környezetbe, nem foglalva helyet a szobában. Ehhez a hátlap speciális kialakítsa mellett szükség volt egy egyedi fali konzol megtervezésére is, ami lehetővé teszi, hogy tényleg ne legyen rés a tv és a fal között. A konzol egyébként lehetővé teszi a képernyő „elhúzását” a faltól jobb- és bal oldalt egyaránt.

LG GX teszt

A koncepció része volt az is, hogy ellentétben a Wallpaper televízióktól, itt ne legyen szükség semmilyen külső dobozra. Emiatt az elektronikának, a tunereknek, csatlakozóknak, illetve a hangrendszernek is a készülékházban szorítottak helyet. Ez pedig önmagában is komoly technikai bravúr, hiszen ennek vastagsága mindössze két centiméter! A tv egyébként felpakolható egy hagyományos talpra is, de ezt külön kell megvásárolni hozzá, ami jól jelzi, hogy a vállalat az eszközt tényleg a falon képzeli el. A termék külseje a mai trendeknek megfelel, azaz a keret egy síkban van a kijelzővel, és így kikapcsolt állapotban nem látható. A ki- és bemeneteknek (HDMI 2.1, USB, optikai audió, fejhallgató, LAN), illetve a Bluetooth támogatásnak köszönhetően a külső játékkonzolok, külső hangrendszerek, fejhallgatók, médialejátszók vagy számítógépek egyszerűen csatlakoztatóhatóak.

Képminőség

Az alkalmazott OLED technológiának köszönhetően a 0 nit fényerejű fekete, és ezáltal a végtelen valós kontraszt megjelenítése megoldott. Az önálló pixelvezérlésből fakadóan háttérvilágítás nincs, a színek ragyogóak, markánsak, zavaró fátyolosságnak nyomát sem lelni. A tónusok megfelelő beállítások mellett természetesek, valósághűek, és a készülék a nagy dinamikatartományú anyagok megjelenítését is támogatja.

A körülbelül 1000 nites maximális fényerejének köszönhetően pedig a HDR-hatás érzékelhető, kellően látványos.

A modell természetesen 4K felbontású, tehát a részletességre sem lehet panasz. Megkapta a cég saját fejlesztésű felskálázási algoritmusát, amely képes valamelyest javítani az alacsonyabb részletességű, tehát Full HD vagy HD tartalmak részletességén. De azért az is igaz, hogy a végeredmény ilyenkor sem éri el a „gyári” 4K videók, filmek vagy játékok színvonalát.

LG GX

A mozgásmegjelenítés gyakorlatilag hibátlan, semmilyen anomáliát nem tapasztaltunk. A maximális képfrissítési ráta 120 Hz, és a modell támogatja a különféle gaming funkciók (ALLM – alacsony késleltetés mód, VRR – változtatható képfrissítési ráta, G-Sync) használatát, és ezek jól is működnek, tehát az LG GX játékra (is) beválhat. A betekintési szögről pont ugyanezt tudjuk elmondani, hiszen ha tág szögből, oldalról nézi valaki a képernyőt akkor sem fogja tapasztalni a tónusok fakulását. Mindent összevetve kép minőség tekintetében ez a tv kiemelkedik a nagy álatból. Persze nem 8K a felbontása, és a fényerő is picit lehetne nagyobb, aminek következtében még látványosabb lenne a HDR, de gyakorlatilag így is tökéletes a látványvilág.

Hang

Eleinte kimondottan tartottunk a hangminőségtől, hiszen a vékony készülékházban egyszerűen nincs sok hely a megfelelő hangszórókamrák kialakítására. De a 4.2 csatornás, 60 wattos integrált rendszer meglepően jó megszólalást produkált. Arról szó nincs, hogy felvehetné reálisan a versenyt mondjuk egy sztereó- vagy házimozi szettel, esetleg egy jobb soundbarral.

LG GX

Ehhez a dinamika nem elégséges, hiszen a mélyek egyszerűen nem eléggé teltek, és a tisztasággal is akadnak olykor problémák, ugyanis a hangszórók hajlamosak elkenni, elmosni a nagyon finom részleteket. De hát ez gyakorlatilag minden olyan tévéről elmondható manapság, amely nem rendelkezik külön hangprojektorral.

És emellett az is tény, hogy hanghibák nincsenek, a nálunk látogatást tett termék búgást-zúgást, zörgést, sistergést sem produkált.

A termék természetesen rendelkezik előzetesen beállított hangmódokkal, és megkapta a cég saját kalibrációs technológiáját is. Ez utóbbi révén képes arra, hogy a lehető legjobb minőségű hangzást a szoba egy kívánt, kijelölt pontjába koncentrálja. A készülékhez a Bluetooth technológia révén vezeték nélkül csatlakoztathatóak a kompatibilis hangeszközök, így akár egy BT füles is például. A gyakorlati próba során azt tapasztaltuk, hogy a kapcsolat stabil, és a hatótávolság nagyjából 10 méter, ami bőven elég.

Okostévé

Az LG GX tv a vállalat nagy büszkeségének számító webOS okostévé szoftver legfrissebb verzióját kapta meg. Ez kifejezetten gyors, és kellően stabil, ugyanis fagyásokat, akadásokat, újraindulásokat nem tapasztalni. A grafikus kezelőfelület látványos, átlátható, és bizonyos korlátok között személyre is szabható, valamint természetesen magyar nyelven is kommunikál.

Az idei év egyik nagy újítása, hogy a tavaly megjelent az Otthoni Vezérlőpult nevű elem komoly frissítést kapott, aminek révén még egyszerűbben menedzselhető az okos otthon rendszer a televízión keresztül.

A készülék egyébként azonnal felismeri, és beazonosítja a kompatibilis smart eszközöket, és ezek párosítása sem ütközik akadálya. Ez a megoldás kényelmes, és kifejezetten felhasználóbarát. Látszik, érződik, hogy az LG munkatársai sokat foglalkoztak az ilyen szolgáltatások fejlesztésével az elmúlt időszakban, mert régebben ezzel azért akadt probléma.

A vezérlés a cég által már évekkel ezelőtt bevezetett, mozgásérzékelős, gyakorlatilag egy légiegérként funkcionáló Magic Remote távirányító segítéségével történik. Ez nagyon jól használható megoldás, imádtuk! Emellett az is pozitívum, hogy a készülék képes együttműködni az USB-n keresztül csatlakoztatott vezérlőeszközökkel, valamint a távirányító egy ingyenes app révén mobillal is kiváltható.

Médialejátszó, netes tartalmak

Természetesen egy raklap internetes alkalmazás is elérhető közvetlenül, ez ma már ezen a szinten alapelvárás. Az appok között kiemelt arányban találhatóak meg a különféle film- és sorozatnézős szoftverek (Netflix, HBO Go stb.), videómegosztók (pl. YouTube), zenehallgatásra szolgáló szoftverek (pl. Spotify), de akadnak híroldalak és néhány játék is.

A webOS részét képezi a gyárilag, előzetesen installált médialejátszó szoftver. Ez nem tud annyit, mint a hasonló célt szolgáló profi appok, viszont az emberek nagy részének ennél többre nincs is nagyon szüksége. A fontos formátumok támogatása megoldott, és a zeneszámoknál még a dalszövegek is megjeleníthetőek a képernyőn, amit a karaoke rajongók biztos imádnának.

Ár

A nálunk járt 55 hüvelykes LG GX (OLED55GX3LA) ára jelenleg körülbelül 550 000 forint. Ha úgy nézzük, hogy egy remek okostévé rendszerrel ellátott, pazar képminőségű, különleges kialakítású modellről van szó, akkor teljesen rendben van ez az összeg.

Olyan felhasznólknak ajánljuk, aki:

– Falra akasztaná a tévéjét
– Hibátlan kontrasztot akar
– Akár grafikai munkára is használná a tévéjét
– Netflixet nézne, YouTube-ozna a televízióján
– OLED televízióban gondolkodik

Olyan felhasznólknak nem ajánljuk, aki:

– Hagyományos módon talpra állítaná a képernyőt
– Belépő szintű olcsó tévét keres

Még több infó az LG GX tévéről a termék hivatalos weboldalán

[sc name=”facebook” ]

 • Dizájn
  (5)
 • Képminőség
  (4.5)
 • Kezelés
  (5)
 • Hangminőség
  (4)
 • Ár/érték arány
  (4)
4.5

Összegzés

Az LG GX egy igazi felső kategóriás tv! Pazar képminőség, pazar kezelés, korrekt hang, és a szuper falra akasztási mechanizmus emeli ki a tömegből.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.
További tesztek

Ezeket olvastad már?