A nanocellás LG tévéket állítólag direkt a sportközvetítésekre optimalizálták. Megnéztük, hogy hogyan teljesítenek a valóságban.

Sokan vannak, akik legtöbbször sportközvetítéseket néznek a tévéjükön, vagy legalábbis ez az egyik legfontosabb tartalom számukra. Ők azok, akik ünnepként élik meg a csapatuk meccseit, az olimpia idején sátrat vernek a készülék előtt, vagy akik vasárnaponként a képernyő előtt várják a Forma 1-es futamokat.

nanocellás lg

Az LG-től azt az információt kaptuk, hogy ő igényeiket is komolyan figyelembe vették az új nanocellás televíziók megtervezése és kialakítása során. Ennek köszönhetően olyan készülékek gördülnek le a gyártósorokról, amelyek “sportolásra” is kiválóan alkalmasak. Mivel mi is a sportrajongók táborát erősítjük, ezért megnéztünk néhány idei modellt, hogy megtudjuk, hogy a valóságban hogyan teljesít az LG Nanocell technológia, ha ki kell futni vagy gurulni a pályára!

Mi is az a nanocellás tv?

A Nanocell technológia az LG saját fejlesztése, amelynek célja a LED háttérvilágítású LCD eljárás feljavítása. Ennek érdekében nyúltak a mérnökök a számos előnyös tulajdonsággal bíró, rendkívül kis méretű nanokristályokhoz, vagy más néven kvantumpontokhoz.

Ezek a speciális anyagból készült, kristályok ugyanis megfelelő méret, és kialakítás esetén képesek felerősíteni, és tisztább spektrumúvá varázsolni a fényt, ami kulcsfontosságú a kiváló képminőség megteremtése során. Az LG kifejlesztett egy különleges, rendkívül vékony filmréteget, amelyen 1 nanométer (a milliméter egymilliomod része) átmérőjú kristályok milliárdja található.

LG nanocell

Ezt a réteget pedig beépítették a kijelző külső részére, konkrétan a nézők és a folyadékkristályos panel közé. Tehát a nanocellás filmréteg feladata a már “kész” kép feljavítása. Emellett a nanokristályok arra is képesek, hogy jelentősen csökkentsék a külső fények becsillanásának mértékét. Ennek köszönhetően a felhasználók mélyebbnek érzékelik a fekete tónusokat, ami a LED LCD modellek esetében kulcsfontosságú.

Az LG Nanocell technológia előnyei

Jobb képminőség

Az LG nanocellás televíziókban a már említett speciális filmrétegnek köszönhetően markánsabbak, tisztábbak és erőteljesebbek lesznek a megjelenített árnyalatok annál, mint amit a hagyományos LED LCD televíziók produkálnak. Ennek köszönhetően a képi világ valósághűbb, élettel telibb lesz. Mindez pedig a sportközvetítések során kiemelt jelentőséggel bír. Azt nem mondjuk, hogy az élmény pont olyan lesz, mintha egy stadionban ülnénk, de az tény, hogy jobban megközelíti azt, mint amit egy átlagos tévétől megszokhattunk.

A felső kategóriás LG Nanocell tévék egyébként megkapták a vállalat saját képfeldolgozó processzorát. Ez képes, többek között, a felbontás feljavítására is, illetve mesterséges intelligencia technológia segítségével felméri az épp futó tartalmat, és a beállításokat automatikusan ahhoz igazítja. Ezek természetesen manuálisan is módosíthatóak, de ennek köszönhetően ezzel nem kell vacakolni. A nanocellás modellekből nem hiányzik a Motion Pro nevű eljárás sem, amely a valódi képkockák közé virtuálisakat illeszt be, így teremtve meg a folyamatosabb mozgást. Ez pedig a gyors sportjelenetek során nagyon jól jöhet.

Jobb betekintési szög

A tapasztalataink szerint a Nanocell technológia egyik nagy előnye, hogy jelentősen javít az úgynevezett betekintési szögön. Azaz akkor sem kezdenek fakulni, torzulni az árnyalatok, ha valaki kiszorított pozícióból, oldalról lesi a képernyőt. Ez pedig könnyedén előfordulhat, ha többen nézünk meccset, körülülve a készüléket.

Sportriasztás

A nanocellás LG modellek mindegyike a konszern saját fejlesztésű webOS okostévé rendszerének legfrissebb változatát használja. Ebbe pedig bekerült egy olyan funkció, amit a sportrajongók biztosan nagyon értékelnének. Ez a Sportriasztás nevű szolgáltatás, amelyen beállíthatja mindenki, hogy melyek a kedvenc sportágai, bajnokságai és csapatai. Amikor pedig ezek az összecsapások kezdődnek, akkor arról a felhasználó értesítést kap. Valamint a mérkőzés aktuális állása is megjelenik időről-időre, még akkor is, ha nem az adott mérkőzés fut a képernyőn.

Stadionhangzás

Az összes LG Nanocell tv az átlagosnál lényegesen erőteljesebb, integrált mélysugárzókkal kiegészített hangrendszert kapott. Ennek eredményeképpen a hangzás erőteljesebb, dinamikusabb, azaz organikusabb, mint amit általában megszoktunk egy hagyományos tévénél. Az érzés nem lesz ugyanaz, mint mikor TÉNYLEG ott ülünk egy stadionban vagy sportcsarnokban, mert AZ reprodukálhatatlan. De az is igaz, hogy képes megteremteni annak illúzióját, ami sokat dob a tévézés élményén.

nanocellás

Még több információ az LG Nanocell televíziókról a hivatalos weboldalon.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!