A Magyar Tudományos Akadémia is megvizsgálta, káros-e az 5G

Szakértői bizottságot állított fel a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), hogy utánajárjanak van-e bármiféle alapja az 5G iránti félelmeinknek. 

Lassan már a csapból is az 5G folyik, ám míg egyesek a technológia egy magasabb szintjét, addig mások egészségügyi kockázatot látnak benne. Egyrészt érthető a magasabb frekvenciájú sugárzástól való félelem, ebből kifolyólag jártak utána magyar kutatók az esetleges következményeknek.


Úgy tűnik, pánikra egyelőre semmi ok, ugyanis a Magyar Tudományos Akadémia szakértői bizottsága szerint az 5G-hálózatok nem jelentenek veszélyt az emberre, ám bizonyos magasabb frekvenciák egészségügyi hatásairól még nem tudunk eleget.

Sáfrány Géza, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) főosztályvezetője szerint az 5G hálózatok most bevezetendő alacsonyabb frekvenciáit (a 3,6 GHz alattiakat) már jó ideje használjuk a 2G–4G rendszerekben, valamint a wifi-s kapcsolatokban, és bár ez a hatás évek óta ér bennünket, nincs arra megkérdőjelezhetetlen bizonyítékunk, hogy bármilyen egészségkárosító hatása lenne. Sáfrány ebből kifolyólag azt mondta, hogy az 5G-rendszerek első hullámától sem számíthatunk másra ezen a téren.

Ám míg az említett frekvenciákat ismerjük, addig a később bevezetni tervezett, 26 GHz körüli magasabb frekvenciákról még valóban keveset tudni. Emellett foglal állást a a holland parlament által felkért Holland Egészségügyi Tanács, amely szerint nem javasolt bevezetni ezeket a frekvenciákat mindaddig, míg a megfelelő vizsgálatokra és kutatásokra sor nem került.

A testület szerint noha ezek a magas frekvenciás elektromágneses sugárzások mindössze néhány milliméteren képesek behatolni az emberi testbe, ám

fontos volna vizsgálni az úgynevezett szomszédsági hatást is, melynek során a károsodott sejtek állapota különféle jelzéseik révén kihatással lehet a szomszédjaikra, sőt, a szervezet távolabbi sejtjeire.”

Thuróczy György, az (NNK) osztályvezetője arról számolt be, hogy a minket érő sugárzás – legyen az 2-4 vagy 5G-s hálózatból– nagy része nem adótornyokból, hanem saját telefonkészülékeinkből származik. A minket ért terhelést viszont jelentős mértékben csökkenthetjük, ha kihangosítóval vagy fülhallgatóval telefonálunk.

Ha többet szeretnél tudni a témával kapcsolatban, akkor a lenti videóban meghallgathatod az ezzel kapcsolatos előadásokat.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?