Videó: így vezet a teljesen önvezető robottaxi Sencsen közútjain

A világ már évek óta törekszik a teljesen önállóan elvezető autók megalkotására, az AutoX pedig kínai versenytársait megelőzve még közelebb került a tökéletes robottaxi kivitelezéséhez.

AutoX nevű kínai vállalat nemrégiben jelenttet be, hogy saját fejlesztésű robottaxijukkal sikeres tesztet hajtottak végre Sencsen közútjain. Ez a teszt azért bír különös jelentéséggel, mert most először ment végig Kína közútjain olyan autó, ahol nem ült bent biztonsági vezető, aki hiba esetén közbeléphetett volna.


A vállalat közzétette kisautójának – a Fiat Chrysler Pacifica-nak – a videóját, amely önállóan közlekedett a város belvárosában, bemutatva ahogy az utasok beszállnak, vagy ahogy a csomagokat beteszik a hátsó ülésre és a kutyát is beengedik. Emellett a videóban azt is láthatjuk, ahogy az autó a kamionok és a teherautók között közlekedik, valamint elengedve a gyalogosokat megáll a zebra előtt.

Bár a teszt sikeres volt, a robottaxi egyelőre próbaüzemben van, a vállalat azonban abban bízik, hogy az elkövetkező 2-3 évben már utasokat is szállíthat.

Az AutoX Kínában valóban egyedülálló, ám nem ez az első alkalom a világon, hogy teljesen önvezető autó került volna a közutakra. Októberben az Alphabet Waymo egy lépéssel még tovább is ment, mondván, hogy megkezdi a sofőr nélküli szállítási szolgáltatásának megnyitását az arizonai Phoenix-ben.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?