Ezt tudja ma egy olcsó Samsung tv! – Samsung TU7100 teszt

Van választása annak, aki nem tud vagy akar túl sok pénzt költeni televízióra? Egy olcsó Samsung tv készüléket próbáltunk ki.

A felső kategóriás 8K, QLED és MicroLED tévék mellett a Samsung 2020-ban sem hanyagolta el a hagyományos, kedvezőbb árú LED LCD modelleket sem. A vállalat egyik legolcsóbb idei 4K felbontású terméke a TU7100, amelynek 55 inches verzióját próbáltuk ki.


olcsó Samsung tv

Külső

Hát az biztos, hogy a Samsung TU7100 nem a külsejével fog bankot robbantani! A készülék teljesen átlagos megjelenéssel bír, amivel persze a világon semmi gond nincs. De ha valaki villantós tévére vágyik, amitől dobnak egy hátast a vendégei, akkor másfelé kell keresgélnie. A kávák jó vékonyak, a kis tappancsok stabilan tartanak, és a sötétszürke fényezésnek köszönhetően termék szinte bármilyen típusú belső térben otthonra lelhet.

olcsó Samsung tv

A magasabb kategóriás Samsung televízióktól eltérően e modellen a ki- és bemenetek nem egy külső dobozon, hanem a hátlapon kaptak helyet. A legmodernebb HDMI 2.1 innen hiányzik, be kell érni a HDMI 2.0-val, emellett található rajta egy LAN, optikai audió és USB 2.0 port is. A fejhallgató csati hiányzik sajna, de a Bluetooth támogatás révén, azért ilyen típusú eszközök kapcsolódása is megoldott. Rendelkezik integrált WiFi-vel, azaz az internetre és a helyi hálózatra kábelek nélkül is csatlakoztatható.

olcsó Samsung tv

Képminőség 

Az cég drágább modelljeitől eltérően ebbe az olcsó Samsung tv készülékbe nem QLED, hanem hagyományos VA LCD panel került. A kontrasztarány kiemelkedő, 5104,7:1 valós kontrasztot mértünk, és jó beállítások mellett a színpontosság (0,9 átlagos DeltaE) és a színtérlefedettség megfelelő (126% sRGB). Tehát a tónusok szépek, természetesek és valósághűek.

A 4K felbontás (3840×2160 képpont) remek részletességet szavatol, és a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítése is megoldott. Kár, hogy a viszonylag alacsony fényerő miatt (310 nit) a HDR effekt nem valami látványos. E téren a már említett QLED tévék bizony sokkal jobban teljesítenek. Ez igaz a betekintési szögre is, hiszen 155 fok környékéről már zavaróan kezdenek torzulni-fakulni az árnyalatok. Ez pedig akkor kisebb problémát okozhat, ha többen ülik körbe a készüléket.

A mai csúcsmodellektől eltérően a képfrissítési ráta csak 60 Hz, és a különféle gamer szolgáltatások (változtatható képfrissítési ráta, alacsony késleltetés mód, G-Sync, FreeSync) is hiányoznak. Emiatt a Samsung TU7100 tévénél már vannak jobb megoldások kifejezetten játékra a televíziós iparágban. Igaz, azok lényegesen drágábbak. A mozgásmegjelenítés egyébként rendben van, anomáliákat, hibákat nem tapasztaltunk egyáltalán. Gyatra forrásból származó kontent esetén bele lehet futni akadozásba, de ezen hatékonyan segít az interpolációs technológia. Ilyenkor egy okos algoritmus a valóságban nem létező képkockákat számol ki a beérkező képi jelek alapján, azokat beilleszti az igaziak közé, és máris folyamatosabbnak érzi az agyunk a látványt.

Hang

Két darab 10 wattos rejtett hangszóróból álló hangrendszere hozza a kötelezőt, amit ettől a kategóriától ma elvárhatunk. Ez azt jelenti hogy zavaró hanghibák nincsenek, a hangerő kellően nagy egy méretesebb szobához is. Viszont a mélyek gyakorlatilag érzékelhetetlenek, a dinamikáról le kell mondani, a megszólalás steril, vékony és élettelen.

Óriási tragédia nincs, arról szó nincs, hogy használhatatlan lenne emiatt a készülék, ám az tény, hogy ha valakinek számít a minőségi hangzás, akkor annak muszáj lesz rádugnia valami combosabb külső hangcuccot. Tehát például egy hangprojektort, egy sztereó- vagy házimozi szettet. Az extrák között meg kell említeni a beszédhang kiemelést, ami nagyon jól jöhet olyankor, ha valamiért nem halljuk a dialógusokat normálisan.

Vezérlés, extra szolgáltatások

Alacsony ár ide vagy oda, ebből a modellből sem hiányzik a vállalat házon belül kifőzött okostévé rendszere. A Tizen Smart Tv kihat a termék egész működésére, és a korábbi verzióktól eltérően kellően gyors és stabil. Tehát akadozástól, belassulástól vagy pláne idegesítő fagyástól nem nagyon kell tartani. A magyar nyelven is kommunikáló grafikus kezelőfelület zsúfolt, emiatt egy kicsit nehezen átlátható. De azért viszonylag hamar bele lehet jönni a navigációba, és ezt követően már mindent hamar megtalál az ember. A tévé rendelkezik beépített, magyar nyelvű használati utasítással, ami sok segítséget nyújthat a használat során.

olcsó Samsung tv

Az okostévé rendszeren keresztül érhetőek el az internetes alkalmazások. Mintegy 180 darab közül választhatunk, és szerencsére a kínálatban ott figyelnek a legfontosabb, azaz manapság legnépszerűbbnek számító darabok is. Tehát van Netflix, HBO Go, YouTube, Amazon, Deezer és Spotify is. A böngésző sem hiányzik, bár az tény, hogy a tévéket nem elsősorban netezésre találták ki. A távirányító korrekt, ergonomikus kialakítású darab. A készülék képes együttműködni az USB-n keresztül csatlakoztatott egérrel és billentyűzettel, valamint egy ingyenes alkalmazásnak köszönhetően a távirányító a mobillal is kiváltható.

Arról volt szó korábban, hogy a Bluetoothon keresztül csatlakoztatható kompatibilis hangeszköz. Emellett meg kell említeni, hogy ez az olcsó Samsung tv támogatja a képernyőtükrözést, azaz a kompatibilis mobil eszközök vagy számítógépek képe vezeték nélküli úton megjeleníthető a nagy méretű képernyőn.

Ár

Nálunk a Samsung TU7100 55 inches képátlójú változata járt, ami most 145 000 forintért már hazavihető. Ez bben a méretben alacsony árnak számít, és ha a tudását elnézzük akkor pedig kifejezetten baráti az összeg. Megvásárolható más méretekben is, és azok áráról is nagyjából hasonlókat tudnánk mondani. Egyszóval ez egy jó vétel!

Kinek ajánljuk – Samsung TU7100

– Nem tud vagy akar sokat költeni tévére
– Fontos a kiemelkedő kontraszt és színpontosság
– Netflixezne, YouTube-ozna a tévéjén
– Sokoldalú tévét keres viszonylag alacsony áron

Kinek nem ajánljuk – Samsung TU7100

– Villantós, ultradizájnos tévét keres
– Tökéletes feketetét és végtelen kontrasztot akar
– Olyan tévére vágyik, amellyel ki lehet használni az új generációs konzolokban rejlő lehetőségeket
– Zenét is hallgatna a televízióján

Még több információ a Samsung TU7102 tévéről a termék hivatalos weboldalán

[sc name=”facebook” ]

 • Dizájn
  (3.5)
 • Kijelző/képminőség
  (4)
 • Hangminőség
  (3.5)
 • Kezelés
  (4)
 • Ár/érték arány
  (4.5)
3.9
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?