Fából készült műholdat fejlesztenek az űrszemét csökkentésére

A Kiotói Egyetem tudósai egy helyi japán vállalattal fogtak össze, hogy 2023-ig kifejlesszék a fából készült műholdat.

A Sumitomo Forestry nevű vállalat már elkezdte vizsgálni, hogy az egyes fafajok, hogyan viselkednek extrém környezetben, a cél ugyanis az, hogy olyan faanyagot találjanak, amely biztonságosan használható az űrben.


A Kiotói Egyetem professzora, Doi Takao japán űrhajós szerint rendkívül aggasztó, hogy az összes műhold, amely visszatér a Föld légkörébe számos parányi aluminium-oxid részecskét hoz létre, amelyek sok éven keresztül ott lebegnek a légkörben. A professzor attól tart, hogy mindez előbb utóbb hatással lesz a Föld környezetére is, ezért is égető kérdés, hogy a fából készült műholdat mihamarabb kifejlesszék.

fából-készült-műholdat
Fotó: Summioto Forestry

Az űrszemét vagy másnéven kozmikus hulladék azoknak a mesterséges eredetű tárgyaknak az összesítő elnevezése, amelyek az űrben keringenek, ám már nem hasznosíthatók: nagy részét a mesterséges holdak és az űrállomásokról levált kisebb-nagyobb darabkák teszik ki, de a használaton kívüli műholdak is ide tartoznak.

A Világgazdasági Fórum adatai szerint napjainkban közel 6000 műhold kering a Föld körül, amelynek körülbelül 60%-a már nem hasznosítható, tehát űrszemétnek minősül. Az Euroconsult kutatócég becslése szerint ebben az évtizedben évente 990 műholdat lőnek majd fel, ami azt jelenti, hogy 2028-ra kb. 15 000 műhold kering majd a világegyetemben.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?