Mi az a MiniLED tv? Miért jó? Van értelme?

2021-ben több nagy gyártó is színre lép MiniLED tévéivel. Hogy mi ez, mire jó, és miért lehet hasznos, azt járjuk körbe.

A tavalyi év végén már azt csiripelték a netes pletykamadarak, hogy 2021-ben a nagy tévégyártók közül többen is MiniLED tévékkel bővítik kínálatukat. Mostanra kiderült, hogy mindez igaznak bizonyult, és idén tényleg felbukkannak ezek a modellek. Nézzük mit tudnak ezek, miben mások, miért jelenthetnek előrelépést az eddig eszközökhöz képest.


miniled

MiniLED tv, az meg mi?

A MiniLED a már megismert LCD technológiában jelent újítást. A korábban alkalmazott, állandó háttérvilágítást biztosító hagyományos LED-ek helyett ugyanis ezeknél sokkal többet építenek be a készülék hátsó részébe rács alakzatban. Az eddigi 2-4000 darab helyett akár 30 000 fénykibocsátó diódát is el tudnak helyezni egy-egy termékben. Ezeket pedig minden korábbinál több, egyedileg vezérelhető, akár 2500-3000, csoportba tudják osztani. E csoportok fényereje külön-külön szabályozható, illetve akár ki is kapcsolható.

miniled

Miért jó?

Tehát elméletben a hagyományos Edge-LED vagy Full Array LED háttérvilágítású LCD-khez képest pontosabban vezérelhető a háttérfény, valamint extraként még a fényerő is tovább növelhető. Mindennek igazán értelme az úgynevezett nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítése során van, amikor is az egyes képrészleteken a fényerő a tartalomtól függően dinamikusan változik. Tehát ahol világos van (például süt a nap), ott nagy, ahol sötét (például árnyékos részen), ott kicsi. A MiniLED tévékben elméletileg pontosabb lehet a színmegjelenítés, és a nagyobb fényerő miatt növelhető a valós kontraszt is. Mindez pedig azt eredményezi, hogy jobb lesz a kép minősége, legalábbis papíron.

Új?

Bár egészen biztosak vagyunk benne, hogy ezt a nagy cégek úgy fogják reklámozni, mint a legnagyobb technológiai fejlesztés a sült hús feltalálása óta, azonban ez nem igaz. A MiniLED sok vállalat, így például a Samsung vagy az LG kínálatában valóban újnak számít. Azonban a kínai TCL már tavaly előrukkolt egy ilyen modellel, a Sony pedig évekkel ezelőtt bemutatta az ehhez nagyon hasonló Direct Master Backlight technológiát. Csak hát képtelenek voltak normálisan kommunikálni annak előnyeit, illetve versenyképes áron kínálni ezt az eljárást, így végül az akkor nem futott be nagy karriert.

QLED? Nanocell?

Természetesen a különféle kvantumpontos paneltechnológiákkal is nyugodtan ötvözhető a MiniLED háttérvilágítás. Magát a kijelzőt nem, csak a háttérvilágítási rendszert érinti. Szóval lesznek MiniLED QLED és Nanocell tévék is. Ez utóbbiakról már azt is tudjuk, hogy QNED-nek (Qantum Nanocell LED TV) fogják hívni.

Ár?

Az első időszakban a MiniLED tévék biztos, hogy a felső kategóriába tartoznak majd, tehát drágák lesznek az ilyen készülékek. Ez valószínűleg még két-három évig biztosan így lesz. Aztán várhatóan ez az eljárás is leszivárog az olcsóbb szektorokba.

Röviden és velősen

MiniLED tv előnyei
  • Jobb kontraszt
  • Nagyobb fényerő
  • Pontosabb színek
  • Jobb színpontosság
  • Látványosabb HDR
MiniLED tv hátrányai
  •  Ár

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?