Lélegzetelállítóan szép lett 2020 utoljára lőtt asztrofotója

A NASA 2020-ban utoljára lőtt asztrofotója az Orion-ködre fókuszál, ami olyan gyönyörűséges lett, hogy megérte a várakozást. 

A NASA által közreadott felvétel a Hubble űrteleszkóp és a Spitzer űrtávcső csapatmunkájának eredménye, amely az 1500 fényévnyire lévő Orion-ködöt ábrázolja. A két űrtávcső eltérő hullámhosszú fényeket rögzített, amelynek adatait végül a NASA kutatói szerkesztették egybe – ezt láthatjuk most egy lélegzetelállító fotó képében.


A gyönyörű felvételen az látszik, hogy Orion-köd kavargó gázfelhője néhány fiatal, de óriási csillagot ölel körbe. A NASA egyébként nem véletlenül tekint a világegyetem legizgalmasabb képződményeként az Orion-ködre, hiszen a gázfelhőben és a hozzá hasonló képződményekben minden megvan, hogy egy csillagrendszer és egy galaxis szülessen belőle.

nasa
Fotó: NASA

Az Orion csillagkép emblematikus objektumát a Hubble az ultraibolya, a Spitzer pedig az infravörös tartományban fényképezte, így előbbi a hidrogént és a ként, utóbbi pedig a szénben gazdag molekulákat térképezte fel. Ezt az anyagot olvasztotta egybe a NASA, és született meg belőle 2020 talán legszebb asztrofényképe.

Bár a kutatók csak találgatni tudnak, mennyi anyag lehet odafent, elég valószínűnek tűnik, hogy az elkövetkező évmilliárdokban számos csillag, bolygó és aszteroida keletkezik majd az Orion-ködben, melynek működését jelenlegi tudásunk szerint semmilyen külső erő nem zavarja meg.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?