100 millió dollárral (29,3 milliárd forint) jutalmazza Elon Musk azt a technológiát, amely képes a levegőben lévő szén-dioxid befogására. 

A Tesla és a SpaceX atyja csütörtökön tette közzé tervét a Twitteren, azt is hozzátéve, hogy a részletekkel már jövő héten jelentkezik. A pontos forgatókönyvről tehát még nem tudni, de az elég egyértelműnek tűnik, hogy Elon Musknak bizony jó sokat megér a tiszta levegő.

Az üveggázhatású gázok csökkentésére irányuló törekvések már évek óta a környezetvédelem egyik meghatározó szegmensét alkotják. Bár egyre több nagyvállalat tűzi ki célul a karbonsemlegesség elérését, mivel eddig az emissziócsökkentésen volt a hangsúly, érdemi változás nem igazán történt olyan technológia kifejlesztésében, amivel csökkenteni lehetne a levegő szén-dioxid tartalmát.

A Nemzetközi Energiaügynökség a múlt év végén arról számolt be, hogy nagy váltásra van szükség a karboneltávolító technológiák alkalmazásában, ahhoz, hogy az országok elérjék a zéró nettó kibocsátást.

Mivel az éghajlatváltozás folyamatban van (az évi átlagos hőmérséklet emelkedik, az évszakonként lehulló csapadékmennyiség változik, az átlagos tengerszint pedig emelkedik, a gleccserek és a jégsapkák folyamatosan olvadnak), egyre nagyobb szükség bontakozik ki egy olyan technológia megalkotására, amely eltávolítja a levegőből a már ott lévő üvegházhatású gázokat. Bárki, aki képes egy ilyen rendszer kidolgozása, annak 100 millió dolláros jutalom ütheti a markát Elon Musk jóvoltából.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!