Egy kicsit elsiette a csodatöltőjének bemutatóját a Xiaomi

Szobán keresztüli, távoli vezeték nélküli töltést ígér a Xiaomi Mi Air Charge technológia – nagy szenzációként mutatták be, de lehet, hogy sosem lesz belőle valóság. 

A napokban óriási szenzációhullámot indított a Xiaomi azzal a bejelentésével, amely szerint jön az új Mi Air Charge vezeték nélküli töltési technológiája. Ez olyan hatalmas áttöréseket ígér, hogy állítólag a szoba másik végéből, több méterről tölthetjük majd a mobilokat vezeték nélkül, 5 wattos teljesítménnyel. Ráadásul egyszerre akár több készüléket is lehetne így tölteni, és a fizikai akadályok sem lassítanák a folyamatot.


A Xiaomi ötlete az, hogy helyzetpozicionálással találja meg a külön töltőegység öt fázisinterferencia-antennája a mobilt, majd egy 144 antennából álló fázisvezérlő egység milliméterhullámú jeleket küld beamforming segítségével a készüléknek. Ezzel egyszerre mobilokba is be tudnának építeni mini antennasort, amely segít a helyzetmeghatározásban és a töltés fogadásában. A második antennasor a milliméterhullámú jeleket elektromos energiává alakítja egyenirányítón keresztül. Így lesz a sci-fi-ből valóság. Állítólag.

Sajnos azonban elég megtévesztő a Xiaomi állítása, és erre több szakértő is felhívta a figyelmet. A Xiaomi ugyanis később elmondta: nem adnak ki idén Mi Air Charge-képes készüléket, és azt sem lehet tudni, maga a töltő mikor jelenik meg.

Az ilyen termékeket a tech szektorban csak „vaporware”-ként emlegetik – ezeknél nagy az esély, hogy a hangzatos ígéretek ellenére soha nem jelenik meg a késztermék. Azt senki nem érti, hogy a Xiaomi miért mutatta be, ha képtelen belátható időn belül piacra dobni. Főleg úgy, hogy az Apple 2011 óta fejleszt hasonló technológiát, sikertelenül. Persze most még több rajongót szerezhetett a Xiaomi.

[sc name=”facebook” ]

Fotó: Xiaomi

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of HL

HL

Vérbeli hírező, aki az egyik ujját mindig a techvilág ütőerén tartja. Ezért mondjuk csak kilenc ujjal gépel, de így is elég gyorsan nyomja. Kedvencei a mobilok (azon belül is a Pixel).

Ezeket olvastad már?