Sikeres küldetést hajtott végre a felrobbant Starship SN9

Akárcsak decemberben az elődnél, úgy most is a leszállásnál akadtak problémák, és lett tűzgolyóvá a Starship SN9.

December 9-én az SN8 prototípus leszállás közben felrobbant, így most azt remélte a SpaceX, hogy a Starship SN9 esetében nem így fog történni. A kilövés rendben zajlott a texasi Boca Chia indítóhelyen, és az emelkedés, illetve az ereszkedés közben sem mutatkozott probléma. Nagyjából 10 kilométeres magasságban laposodott ki a pálya, és kezdődött a süllyedés, amit az ismételt függőleges állapotba kerülés követett. A hajtóművekre alapozott földetérés közben azonban ugyanaz történt, mint decemberben, és az SN9 nagy robajjal megsemmisült.


Úgy tudni, a landolásnál az egyik Raptor hajtómű nem indult be, emiatt a szerkezet túldőlt. Tekintve, hogy a projekt 2 hónapos csúszásban van, így időközben elkészült az SN10 is, tehát nem feltétlen kell ismét két hónapot várni a következő kilövésre. Eredetileg az elmúlt héten kellett volna végrehajtani a startot, de az FAA engedély nem érkezett meg. A szervezet a robbanást követően azt nyilatkozta, hogy bár ez ember nélküli repülés volt, kivizsgálják a baleset okát. Sőt, keresik azokat a pontokat, amelyekkel a program biztonsága a jövőben a továbbfejlesztés érdekében növelhető. Elon Musk egyébként nem nagyon van elragadtatva az FAA működésétől, és véleménye szerint a jelenlegi szabályozás mellett az emberiség sosem fog eljutni a startra.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?