Európában most először igazolták légkondicionáló készülék hatékonyságát a SARS-CoV-2 kórokozó ellen: a Panasonic Etherea CS-Z25VKEW típusú légkondicionáló megnyerte a csatát az új koronavírus ellen. 

A vizsgálat elvégzéséhez a szakemberek egy Panasonic Etherea CS-Z25VKEW típusú légkondicionáló készüléket helyeztek egy tesztfülkébe. Ezt követően a nanoe™ X technológiát alkalmazó
légkondicionálótól közel 1 méteres távolságra egy SARS-CoV-2 vírust tartalmazó oldattal átitatott gézlapot helyeztek el. 24 órán át működtették a készüléket, kitéve ezzel a gézlapot a szabadalmaztatott technológia hatásainak. Érdekesség, hogy 24 óra elteltével a Panasonic Etherea légkondicionáló technológiája gyakorlatilag teljesen semlegesítette (99,7%-ban) a gézlapon található koronavírus oldatot.

A meglepően jó eredmény a nanoe™ X technológiának köszönhető, amelynek lényege, hogy összegyűjti a levegőből a
szabad szemmel nem látható nedvességet, amelynek felhasználásával „vízburokba burkolt hidroxilgyököket” állít elő a légkondicionáló működése közben. A hidroxilgyökök feladata, hogy gátolják a szennyező anyagok – például bizonyos baktériumok és vírusok – szaporodását, ugyanakkor fokozottan oxidatív hatásúak, ezért csupán rövid ideig fejtik ki hatásukat.

panasonic-légkondicionáló-koronavírus
Fotó: Panasonic

A nanoe™ X technológia, az apró vízrészecskékbe burkolt hidroxilgyökökkel jóval hosszabb ideig tudja kifejteni a „vírussemlegesítő” hatását. Emellett a hidroxilgyökök nagyobb távolságra képesek eljutni, ezért nemcsak a levegőben, hanem a különféle felületekre tapadó vírusokkal és baktériumokkal
szemben is hatásosak lehetnek.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!