Háztartási gépekkel a betegségek ellen? – Mutatjuk, hogyan

Talán soha nem voltunk még ennyire tudatosak a baktériumok és vírusok, összességében a betegségek elleni küzdelemben, mint most, amikor az évünk nagy része a maszkviselésről, az állandó kézmosásról és a megfelelő távolságtartásról szól. Azért is olyan nehéz alkalmazkodni a mostani helyzethez, mert láthatatlan az, ami sokunk életébe elhozta ezt a folyamatos veszélyérzetet. Régi, öreg barátunk, a technológia azonban most sem hagy minket cserben! Mutatjuk, hogy mivel tudunk rásegíteni a rengeteg kézfertőtlenítőre.

A kórokozók elleni küzdelemben nem pusztán a gyógyszerek, gyógyhatású készítmények állnak rendelkezésünkre. A háztartási gépek között is akad jó pár olyan eszköz, amely segíthet ebben a harcban. Sokan nem is tudják, de a szárító-, mosogatógépek, sőt a porszívók és légtisztítók is nagy segítségünkre lehetnek, természetesen a megfelelő használat mellett. A Samsung jóvoltából kicsit elmélyedhettünk a témában, megnézhettünk néhány terméket, termékcsaládot, amelyek már rendelkeznek olyan funkciókkal, amelyek extra védelmet biztosíthatnak nekünk.


Mosogatógépek

Talán többen találkoztak már azzal a rendkívül bosszantó dologgal, hogy egy-egy lefutott program után is kellemetlen szaguk maradt az edényeknek. Ezt akár okozhatja az is, hogy a szerkezetben gombák, baktériumok, élősködők szaporodtak el. Ezen – az általános használati előírások betartása mellett – segíthet a fertőtlenítő funkció is. A beépíthető Samsung DW5500MM esetében például ez a Higiénia opció névre hallgat, amely egyetlen gombnyomással aktiválható egyes programoknál.

betegségek samsung higiénia

Ekkor a végső öblítési folyamat hosszabbá válik, és a 70 °C-os hőmérsékletű víz elpusztítja a kórokozókat. Tehát nem pusztán időt, energiát és pénzt lehet megtakarítani egy mosogatógéppel, de még az egészségünk védelmében is nagy szerepet játszhat egy ilyen készülék.

Szárítógépek

A napfény fertőtlenítő hatását generációk használták és használják ki ma is. Egy nagyvárosban nyilván nem mindenkinek adatik meg ennek a lehetősége, és ősszel vagy télen ezen az éghajlaton ezzel a módszerrel már kevésbé tudunk élni. A különálló szárító-, illetve a kombinált mosó-szárítógépeknek köszönhetően a ruhák fertőtlenítése minden háztartásban – kert, illetve erkély, és így a napon szárítás lehetősége nélkül, ráadásul sokkal egyszerűbben is – elérhető lehet. Plusz előny, hogy elfelejthetjük a sokunk számára idegesítő teregetést, illetve a szobában száradó ruhák látványát. Ez utóbbiak a nyirkosabb, hidegebb őszi-téli időszakban – amikor ablakot nyitni, szellőztetni már nem lehet annyira és annyiszor – ráadásul még rendesen be is párásíthatják a lakást. Ezzel pedig már meg is teremtettük az ideális feltételeket a poratkáknak, allergéneknek és penészgombáknak, amelyek szintén okozhatnak egészségügyi problémákat az azokra érzékenyeknek.

betegségek samsung

A legtöbb ilyen készülék már képes magas hőmérséklet segítségével, a termék belsejében semlegesíteni a baktériumokat és vírusokat. A mesterséges intelligenciával felturbózott Samsung WD6300T mosó- és szárítógép esetében ez például az úgynevezett Higiénikus Gőz funkció segítségével történik. A program során a a dob alsó részéből gőz áramlik ki, és felfelé szállva átjárja az összes betett ruhadarabot, ágyneműt vagy egyéb textíliát. Ezzel eltávolítja a beszáradt piszkot, valamint a kórokozók 99,9 százalékát. Ennek köszönhetően egyébként a mosás hatékonyságát is javítja előkezelés nélkül.

Légtisztítók

Az utóbbi időben egyre több cég fordul a légtisztító berendezések felé. Nem véletlenül, hiszen ezek nagyon jó szolgálatot tehetnek a mikroszkopikus méretű káros organizmusok elleni küzdelemben. Ezen a téren a Samsung a közelmúltban egy komplett új családdal jelentkezett. A Cube, azaz Kocka fantázia nevű berendezést már mi is bemutattuk részletesen, most az AX7500K-t vizsgálhattuk meg közelebbről.

Légtisztító, betegségek, samsung

Ez a készülék több rétegű tisztítási rendszerrel rendelkezik, amely képes likvidálni a minimum 0,3 mikrométer részecske méretű por 99,97 százalékát. A szerkezet a működése során először kiszűri a nagyobb por részecskéket, majd az Aktív szén szagtalanító szűrő kiszűri a káros gázokat és a kellemetlen szagokat is. Ez után a HEPA szűrő elkapja az ultrafinom por maradékát is.

Az ilyen eszközök használatával tehát érezhetően fe lehet frissíteni a levegőt egy házban vagy lakásban. A használata során nekünk az különösen tetszett, hogy a készülék rendelkezik egy beépített levegőminőség-vizsgáló szenzorral, és a kapott eredményekről egy beépített LED kijelző segítségével informál. Sőt, mivel a modell rendelkezik beépített Wi-Fi-vel, akár egy okos otthon rendszerbe is integrálható, így az adatok megnézhetőek telefonon is, valamint a vezérlés történhet távolról.

Légkondicionálók

A légkondicionáló berendezésekre hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mint olyan szerkezetekre, amelyek csak hűtésre vagy fűtésre szolgálnak. Emellett viszont sok olyan berendezés is van már, amely képes a levegő megtisztítására, azaz a baktériumok és vírusok kiszűrésére is.

Például a Samsung Wind-Free Avant Tri-Care nevű szűrője higiénikusabb levegőt biztosít, és szinten tartja a hőcserélő teljesítményét. Független laborvizsgálatok kimutatták, hogy tripla rétegének nagy sűrűségű szűrője összegyűjti a nagyobb porrészecskéket, szövetrostokat és az állatszőrt is. Zeolit bevonatú szűrője pedig összegyűjti a finom port, és segít csökkenteni a vírusok, baktériumok és allergének elterjedését.

Porszívók

Nyilván senkinek nem kell elmagyarázni, hogy egy jó porszívó milyen hatékony lehet a kosz elleni harcban. Azt pedig mindenki tudja, hogy a tisztaság fél egészség! De vannak termékek, amelyek itt nem állnak meg. A Samsung Jet 75 álló porszívó családot például ellátták légtisztító funkcióval is.

betegségek samsung, porszívó

A gép beszívja a levegőt a porral és szennyeződésekkel együtt, ez tiszta sor. Viszont mielőtt kiáramlik, beleütközik egy komplex, ötrétegű HEPA szűrőrendszerbe. A fő ciklon és a fémháló rácsos szűrője nagy mennyiségű port választ ki. Ezután következik az úgynevezett Jet Cyclone szekció és a mikroszűrő, amelynek feladata a finom por felfogása. Ami pedig még ezen is átjut, annak egy ultrafinom porszűrő állja útját. Ez a rendszer pedig képes a 0,3 mikrométernél nagyobb részecskék, organizmusok és allergének 99,999 százalékának semlegesítésére.

Van esély a betegségek ellen

Világosan látszik tehát, hogy létezik egy komoly tartalék, amelyet még be lehet vetni a kórokozók ellen vívott harcban. Azt nem állítjuk, hogy az erre alkalmas háztartási gépek önmagukban elegek lehetnek a betegségek leküzdésében, de azt igen, hogy nagyon komoly segítséget nyújthatnak. Érdemes tehát egy-egy vásárlási döntés meghozatala előtt ezeket a szempontokat is számba venni!

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?