Milyen a képminőség? Hogy szól? Megéri megvenni? Kinek ajánljuk? Milyen az okostévé? Minden kiderül tesztünkből! Íme az LG UN7400!

LG és az olcsó tévék

Az LG gigászi tv kínálatában a fullos, nagy tudású OLED és Nanocell modellek mellett szerencsére ott figyelnek az olcsóbb darabok is. Ezek egyik tipikus képviselője az LG UN7400, amely elég baba áron kelleti magát. Megnéztük, hogy mit tud, megérheti-e beruházni rá, milyen a kép- és hangminőség.

LG UN7400

Külső

Kialakítás: Lapos, sík. Legjobb.
Dizájn: Ez nem az a liga, ahol nagyon sok tere van a dizájnereknek a bravúroskodásra. Ebből fakadóan különlegesnek még egy megszállott hazudozó sem nevezhetné jó szívvel ezt a tévét. Ám ettől még jól néz ki, a kávák igen vékonyak, a félkör alakú tappancs arányaival szépen harmonizál a képernyővel. Az összhatás teljesen rendben van. Nem azt mondjuk, hogy ettől fognak hanyatt esni a vendégeink, de azt igen, hogy harmonikusan beilleszthető gyakorlatilag bármilyen típusú belső térbe.

LG UN7400
Falra akasztható: Igen. Szabványos konzol révén. (Külön kell megvenni).
Forgatható, dönthető: Nem. Kár.
Csatlakozók: HDMI 2.0, optikai digitális audió, komponens, kompozit, LAN, CI+ olvasó, USB 2.0. Van minden, ami kellhet. a HDMI 2.1-nek semmi értelme nem lett volna, mert nem lehet kihasználni, az abban rejlő lehetőségeket.
Bluetooth támogatás: Van-van! Ennek révén vezeték nélkül is csatlakoztathatóak a kompatibilis hangeszközök, például egy fül- vagy fejhallgató.

LG UN7400
Bépített WiFi: Van. Hasznos!
Státuszimbólumnak jó lehet: Háááát. Nem az a kimondott státusszimbólum tévé.

Képminőség

Paneltechnológia: IPS LED LCD. Ennél bizony már van jobb, például a kvantumpontos vagy pláne az OLED kijelzők. De azok lényegesen többe is kerülnek.
Képméret: 43/49/50/55/65/70 inch. Nem gyengézett a koreai cég, szépen megszórták szinte az összes méretkategóriát.

LG UN7400
Felbontás: 4K, azaz 3840 x 2160 képpont. Bár vannak ma már nagyobb felbontású, 8K modellek is, de igazából a 4K-val sincs semmi probléma. A részletesség kiemelkedő.
Felskálázás: Van, papíron. De érdemi változást nem nagyon okozott a bekapcsolása. Sajnos a semmiből ez a tv sem tud képpontokat leakasztani.
Kontraszt: 1103:1 értéket mértünk, ami hozza az IPS kijelzőknél megszokott szintet. E téren az OLED-ek és Nanocell tévék nagyon megverik (szemre is). A közvetlen rivális VA LCD paneltechnológiától is elmarad, de ezekkel összehasonlítva szemre nem látszik nagy különbség. Mindent összevetve azt tudjuk mondani, hogy kontraszt terén nem teljesít kimagaslóan, de a kötelezőt azért hozza. Azt egyáltalán nem mondanánk, hogy csúnya lenne kép, csak hát láttunk már jobbat is. Ráadásul a Dinamikus Kontraszt funkció bekapcsolásával lehet fokozni a világos és sötét részek közti különbséget. Igaz ilyenkor a finomabb átmenetek eltűnésével kell számolni, de hát valamit valamiért.

LG UN7400
Színpontosság: Megfelelő beállítások mellett a tónusok természetesek és meglepően valósághűek (kivéve a feketét), a megadott iparági standardoktól csak nagyon minimális mértékben térnek el (kivéve a feketét).
Fényerő: Maximum 365 nit. Egyáltalán nem sok, de otthoni körülmények között még ez is bőven elég. Viszont, hogy emiatt a HDR tartalmak nem olyan látványosak, mint azoknál a modelleknél, ahol a maximális fényerő nagyobb.
HDR: A nagy dinamikatartományú kontent megjelenítése (HDR10, HLG, Dolby Vision szabványok) megoldott.
Zajosodás: Alapvetően nem jellemző, de alacsony bitrátájú videóknál, valamint egyes, a médiaboxból érkező tv adásoknál előfordulhat. Viszont öröm az ürömben, hogy a Zajcsökkentés funkció bekapcsolásával jelentősen mérsékelhető.
Betekintési szög: Közepes. 160 fok környékéről már érződik, hogy kezdenek fakulni a tónusok, azonban invertálódás ilyenkor sem tapasztalható.
Felhősödés: Bár a homogenitás nem teljesen tökéletes a mérések alapján, azonban a mindennapi filmezés, videózás és játék során a felhősödés nem tapasztalható.

LG UN7400
Képfrissítési ráta: 50 Hz. Ennél már bizony van jobb is, csakhogy nem ebben az árkategóriában. Ennyibe ez fér bele.
Dinamikusan változtatható képfrissítési ráta: Ez a funkció nem támogatott.
Input lag: 18,2 ms. Nem kimagasló, de még bőven korrekt érték! A játékosoknak fontos ez, de nekik nagyon.
Mozgásmegjelenítés: Normális forrás használatánál hibátlan. Viszont a satnya tévé adásoknál bele lehet futni akadozásba, kisebb szaggatásba. Azonban a valódiak közé virtuális képkockákat bepakoló interpolációs technológia aktiválásával ezen lehet segíteni.

Kezelés, okostévé

Okostévé rendszer: webOS 5.0
Magyarul tud: Igen
Alkalmazások száma: Kb. 200 darab érhető el. A fontos alkalmazások (YouTube, Spotify, HBO Go, Netflix, Amazon stb.) nem hiányoznak!
Böngésző: Van és kellően gyors. Így az élmény olyan, mintha számítógépen vagy telefonon netezgetnénk.


Médialejátszó alkalmazás: Van, előre telepített. Csak rá kell dugni az USB-n keresztül a pendrive-ot, merevlemezt, máris lehet nézni a filmeket, képeket és hallgatni a zeneszámokat. Nagyon hasznos szolgáltatás, ami jól is működik.
Távirányító: Mozgásérzékelős, légiegérként is funkcionáló Magic Remote távvezérlő. Nagyon kényelmesen használható!
USB-n keresztül csatlakoztatott vezérlőeszközök: Használatuk támogatott.
Távirányító helyett mobil: Támogatott, egy ingyenes alkalmazás segítségével. Hasznos! A tévéhez a mobil egyetlen érintéssel párosítható. A telefon képernyője vezeték nélküli úton tükrözhető, és az egyes beállítások is eljuttathatóak egyszerűen a televízióra.

Hang

Audio rendszer: 2 csatornás, 20 wattos. Totál szimpla, alap, rejtett hangszórókat használó integrált hangrendszer
Hangminőség: Hozza a teljesen átlagos, azaz kissé semmilyen, basszusokat nélkülöző, dinamikától mentes, steril, színtelen tévés hangminőséget.
Hangerő: Egy átlagos méretű szobába, lakásba bőven elég.
Hanghibák: Szerencsére durva, zavaró hanghibák nincsenek.
Ajánlott-e külső hangrendszer használata: Igen. Nagyon is.

lg olcsó tv

Extrák

Okos otthon: Az LG UN7400 egyszerűen integrálható komplex okos otthon vagy okos iroda rendszerekbe. Ennek révén a kapcsolódó termékek, például egy biztonsági kamera, mosógép, izzó vagy légkondi vezérelhetőek a tévén keresztül.
Sportriasztás: Az okostévé rendszerben kiválasztható több sportág bajnoksága, vagy egy-egy kívánt csapat. Ezt követően a felhasználó értesítést kap, ha kezdődik egy mérkőzés, illetve az eredmény alakulása is megjeleníthető a képernyőn, még úgy is, hogy ha nem az adott meccset nézi.
Képernyőtükrözés: A Miracast és WiFi Direct technológiák támogatásának hála a kompatibilis számítógépek, telefonok, tabletek kijelzője tükrözhető a képernyőn. Ez egy piszok jó funkció, nagyon kényelmes és nagyon hasznos szolgáltatás!
Bluetooth: A BT kompatibilis audió termékekre (pl. fejhallgató, hangprojektor stb.) vezeték nélkül kilőhető a hang.
Beépített használati utasítás: Van, és jól használható.

Árak

  • 43″ (LG 43UN74003LB): ~120 000 forint
  • 49″ (LG 49UN74003LB): ~125 000 forint
  • 50″ (LG 50UN74003LB): ~140 000 forint
  • 55″ (LG 55UN74003LB): ~145 000 forint
  • 65″ (LG 65UN74003LB): ~210 000 forint
  • 70″ (LG 70UN74003LA): ~250 000 forint

A tudásához képest igen jó ára van (az 50″-es változatot leszámítva, mert az túlárazottnak tűnik)

Kinek ajánljuk – LG UN7400

– Olcsón keres tévét
– Fontosak a természetesen színek
– Lényeges a jó okostévé rendszer
– Közvetlen elérést akar a népszerű filmes appokhoz
– Nem hivalkodó külsejú televízióban gondolkodik

Kinek nem ajánljuk – LG UN7400

– Prémium szintű tévét keres
– Fontos a tökéletes fekete és a végtelen kontraszt
– Grafikai munkára keres tévét
– A legújabb játékkonzolok mellé keres tévét
– Fontos, hogy beépített hangrendszer a lehető legjobb legyen

Még több infó az LG UN7400 tévéről a gyártó weboldalán

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!