Ilyen lett a Panasonic HX830 középkategóriás televízió. Megnéztük, hogy milyen a kép- és hangminőség, illetve a kezelés.

Elmúltak már azok az idők, amikor a Panasonic komoly tényezőnek számított a televíziós iparágban. Legalábbis ami a piaci részesedést és a befolyást illeti. A cég az elmúlt években kivonult Észak-Amerikából és Ausztráliából is, és most már szinte csak Japánra, Európára valamint a felső kategóriára koncentrál. Ennek eredményeként a prémium szegmensben szenzációs készülékekkel állnak elő évről-évre, az OLED televízióik tényleg párját ritkítóan jók. De a hagyományos LED LCD modellekre kevesebb hangsúly kerül, ami a vállalat kommunikációján is meglátszik.

Ettől függetlenül a cég kínálatában továbbra is megtalálhatóak az ilyen típusú tévék is. Ilyen például a Panasonic HX830, amelynek 58 inches változatát, a dallamos nevű TX-58HX830, típusjelzésű készüléket fújta be az ablakon a szél.

Külső

Kialakítás: Lapos, sík. A Panasonic az elsők között hátrált ki az ívelt vonalból egyébként.
Dizájn: Azt még a márka legnagyobb rajongói sem mondhatják, hogy a Panasonic aztán kegyetlenül ráfekszik mindig a dizájnra. A HX830 sem lóg ki a sorból: Tök átlagos megjelenéssel bír ugyanis. A kávák igen vékonyak, a talp egy funkcionális fémkeret, szóval nem ez az az tv, amivel majd le fogjuk nyűgözni az ismerőseinket, legalábbis külsőre.

Panasonic HX830
Falra akasztható: Igen. Szabványos konzol révén. (Külön kell megvenni).
Forgatható, dönthető: Nem. Kár.
Csatlakozók: HDMI 2.0, optikai digitális audió, komponens, kompozit, LAN, CI+ olvasó, USB 2.0, USB 3.0 Van minden, ami kellhet. a HDMI 2.1-nek semmi értelme nem lett volna, mert nem lehet kihasználni, az abban rejlő lehetőségeket.
Bluetooth támogatás: Pipa! Ennek köszönhetően vezeték nélkül is csatlakoztathatóak a kompatibilis hangeszközök, például egy fej- vagy fülhallgató.
Bépített WiFi: Van. Hasznos!
Státuszimbólumnak jó lehet: Nem igazán.

Képminőség

Panel: VA LED LCD. Nem kvantumpontos, és ma már kicsit elavultnak számít ez a kijelző technológia.
Képfeldolgozás: HCX Processor. Saját fejlesztésű, de van már ennél jobb, nagyobb tudású, igazán drágább Panasonic képfeldolgozó processzor.
Felbontás: 4K, azaz 3840 x 2160 képpont. Bár vannak ma már nagyobb felbontású, 8K modellek is, de igazából a 4K-val sincs semmi probléma. A részletesség kiemelkedő.
Felskálázás: Van, papíron. De érdemi változást nem nagyon okozott a bekapcsolása. Sajnos a semmiből ez a tv sem tud képpontokat elővarázsolni.

Panasonic HX830
Kontraszt: Nagyjából 2600:1 valós kontrasztot mértünk, amivel bizony elmarad a jobb a VA panelek készülékektől. Ettől függetlenül szemre a kontraszt nem tűnik rossznak, de azért nem is különösebben kiemelkedő. Ezen lehet segíteni a Kontrasztkiemelés aktiválásával, azonban ilyenkor a finomabb átmenetek egyszerűen eltűnnek. A tapasztalataink szerint a játékoknál van ennek a funkciónak értelme, ott nem érződik a veszteség, a képi világ viszont látványosabb lesz.
Színpontosság: Megfelelő beállítások mellett a tónusok természetesek és nagyon valósághűek. A mérések szerint a megadott iparági standardoktól csak nagyon minimális mértékben térnek el (kivéve a feketét). E téren ez a tv kegyetlenül jól teljesít, és emiatt akár grafikai munkára is használható.
Fényerő: Maximum 364 nit. Egyáltalán nem sok, de otthoni körülmények között még ez is bőven elég. Viszont, hogy emiatt a HDR tartalmak nem olyan látványosak, mint azoknál a modelleknél, ahol a maximális fényerő nagyobb.
HDR: A nagy dinamikatartományú kontent megjelenítése (HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision) visszaadása megoldott. Azaz magyarán minden jelenleg használatos szabványt támogat.
Zajosodás: Alapvetően nem jellemző, de alacsony bitrátájú videóknál, valamint egyes, a médiaboxból érkező tv adásoknál előfordulhat. Viszont öröm az ürömben, hogy a Zajcsökkentés funkció bekapcsolásával jelentősen mérsékelhető.
Betekintési szög: Elég gyatra, de ez sajnos az alkalmazott paneltechnológia sajátossága. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nagyjából 150 fok környékéről már érzékelhető a tónusok fakulása. Emiatt aztán nem ez a legjobb megoldás, ha sokszor, sokan ülnék körbe a tévét.
Képfrissítési ráta: 50 Hz. Ennél már bizony van jobb is, még akár hasonló árkategóriában is. Ez a játékosoknak lehet fontos infó.
Dinamikusan változtatható képfrissítési ráta: Ezt a szolgáltatást a tv nem támogatja. Mondjuk maximim 50 Hz mellett sok értelme nem is lenne.
Input lag: 19,4 ms. Nem kimagasló, de azért elfogadható érték! A játékosoknak fontos ez, de nekik nagyon.
Mozgásmegjelenítés: Normális forrás használatánál hibátlan. Viszont a satnya tévé adásoknál bele lehet futni akadozásba, kisebb szaggatásba. Azonban a valódiak közé virtuális képkockákat bepakoló Intelligent Frame Creation interpolációs eljárás bekapcsolásával ezen lehet segíteni.
Felhősödés, foltosodás: Nincs. A háttérfény eloszlása hétköznapi használat mellett teljesen homogénnak tűnik.

Hang

Audio rendszer: 2 csatornás, 20 wattos. Totál alapszintű, rejtett hangszórókat használó integrált hangrendszer.
Hangminőség: Hozza a teljesen átlagos, azaz eléggé élettelen, basszusokat nélkülöző, dinamikától mentes, steril, színtelen tévés hangminőséget.
Hangerő: Egy átlagos méretű szobába, lakásba bőven elég.
Hanghibák: Szerencsére zavaró, durva hanghibák nincsenek.
Ajánlott-e külső hangrendszer használata: Ha valakinek fontos a minőségi megszólalás akkor mindenképp.

Panasonic HX830

Okostévé, kezelés

Okostévé rendszer: MyHomeScreen. Már vannak olyan Pana tévék, amelyek Android TV platformra épültek, de ez maradt a házon belül készülő rendszernél. A MyHomeScreen kicsit csúnyácska, vannak benne strukturális, logikai hibák is, de hamar bele lehet jönni a használatába, és bizonyos keretek között személyre is szabható.
Stabilitás, sebesség: Nincs gond!
Magyarul tud: Igen.
Alkalmazások száma: Kb. 150 darab érhető el. A fontos alkalmazások egy része megvan (Netflix, YouTube, Amazon Prime, Spotify), de bizony van egy nagyon komoly hiányzó az HBO Go személyében. Nagy kár.


Médialejátszó alkalmazás: Van, előre telepített. Csak rá kell dugni az USB-n keresztül a pendrive-ot, merevlemezt, máris lehet nézni a filmeket, képeket és hallgatni a zeneszámokat. Nagyon hasznos szolgáltatás lenne, ha a formátumtámogatásban nem tátognának hatalmas lyukak.
Képernyőtükrözés: A Miracast és WiFi Direct technológiák támogatásának hála a kompatibilis számítógépek, telefonok, tabletek kijelzője tükrözhető a képernyőn. Ez egy piszok jó funkció, nagyon kényelmes és nagyon hasznos szolgáltatás!
Bluetooth: A BT támogatású hangeszközökre vezeték nélkül kilőhető a hang.

Ár

Panasonic HX830 58″ (Panasonic Viera TX-58HX830E) – 275 000 forint. A tudásához képest cseppet túlárazott.

Kinek ajánljuk – Panasonic HX830

– Panasonic rajongók
– Kiemelkedő színpontosságú LED LCD tévére vágyik
– Fontos a jó mozgásmegjelenítés.
– Semleges dizájnnal bíró tévét keres

Kinek nem ajánljuk – Panasonic HX830

– Tökéletes feketére, hibátlan kontrasztra vágyik
– Fontosak a netes szolgáltatások
– HBO Go-t akar nézni a tévéjén
– Lényeges az átlagosnál jobb megszólalás
– Játékra keres tévét

Még több információ a Panasonic HX830 tévéről a hivatalos weboldalon

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!