Megérkezett a paintball puskás robotkutya!

Paintball puskát kapott a Spot nevű robotkutya, akit két perc erejéig (szinte) bárki irányíthatott. 

Sok helyzetben láthattuk már a Spot nevű robotkutyát: nézhettük ahogy a szabadban bóklászik, ahogy ugrálókötelezik, vagy ahogy Patrick Swayze-t megszégyenítő mozdulatokkal ropja a táncparketten. A Boston Dynamics híres robotkutyája ezúttal a hátára erősített puskákkal paintballozott, igaz most nem a robotjaival világhírűvé vált cég jóvoltából.


Egy furcsa amerikai művészi projekt eredményeképpen fegyverezték fel Spotot, amelyet egy napon keresztül bárki irányíthatott két perc erejéig, ha beregisztrált hozzá a neten. Sőt, nemcsak szimplán irányíthatták a 75 ezer dollárt érő kutyát, de lövöldözhettek is vele, ráadásul nem is akárhol.

A lelkes jelentkezők egy festményekkel, vázákkal és dobozokkal telepakolt művészeti galériában nyithattak tüzet a paintball fegyverrel felszerelt Spottal, igaz nem egy valódi galériában, hanem egy olyanban, amit az MSCHF brooklyni irodájában húztak fel direkt erre a célra. A Boston Dynamics pedig finoman szólva sem örült a kezdeményezésnek, már csak azért sem, mert szerinte egy egyszerű reklámfogásról van szó, ami totálisan félreértelmezi az eszköz eredeti célját.

Bár a robotikával foglakozó cég minden esetben kiköti a robotkutyák adásvételi szerződésében, hogy termékük nem használható fel emberek vagy állatok megtámadására, és ez a megállapodás ebben az esetben nem is sérült, nem csoda ha a vállalat megsértődött, hiszen a programot szerevező MSCHF arra hegyezte ki a dolgot, hogy a robotok idővel nem a barátaink, hanem az ellenségeink lesznek. Bár a festékgolyókat lövöldöző Spot elsőre jópofának tűnhet, nem nehéz belegondolni abba, mi történne akkor, ha a robotkutya paintball fegyverét igazira cserélnék.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?