Robotkutyák ellenőrizték a terepet a SpaceX rakétájának felrobbanása után

A SpaceX marsi utazásra tervezett SN10-es rakétájának prototípusa végre sikeresen landolt, majd akkorát robbant, hogy még nézni is fájt. A romok eltakarításakor robotkutyák is terepszemléztek a helyszínen. 

A Starship SN10-es űrhajó helyi idő szerint szerda este szállt fel a Mexikói-öböl partján lévő, texasi Boca Chica melletti indítóállásról, majd tíz kilométeres utazás és pár percnyi lebegést követően elindult vissza, hogy függőleges helyzetben landoljon a Földön. Bár az amerikai űrkutatási magánvállalat tesztje papíron sikeres lett (hiszen a prototípusnak sikerült függőlegesen leszállnia), azért mégsem felhőtlen az öröm, hiszen a landolást követő pár percben óriási tűzgolyóként robbant fel a gép, akárcsak a két korábbi prototípus.


A világ leggazdagabb emberének tartott Elon Musk szokásához híven most sem csinált nagy ügyet abból, hogy egy tesztrakétája ismét az enyészeté lett, sőt ezúttal is büszkén tette közzé az interneten, hogyan fejlődik lépésről lépésre a technológiájuk. Ezúttal viszont nem csak a leérkezésről és a robbanásról készült látványos videó, de arról is, ahogy a SpaceX munkatársai a tesztet követően birtokba veszik a területet. Egy ilyen felvételen bukkan fel a Boston Dynamics már jól ismert robotkutyája, Spot is (a videóban szereplő példány becsületes neve Zeus), akit még a füttyögő hangok sem tudtak eltéríteni a terepszemlétől. A háttérben biztos, ami biztos egy szolgálati Tesla Model 3 is felbukkan, ami nem meglepő, hiszen Musk a SpaceX űrkutatási vállalat mellett az elektromos meghajtású autókat gyártó Tesla feje is.

Bár a Business Insider próbált válaszokat kicsikarni az esettel kapcsoltban, a SpaceX nem adott konkrét magyarázatot, hogy miért küldött robotebeket a robbanás helyszínére. Találgatni persze lehet, sőt igen valószínű, hogy a gépkutyák különleges szenzoraikkal különféle adatokat gyűjtöttek a helyszínen, ahol a robbanás miatt akár emberre ártalmas anyagok is lehettek a környéken.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?