Versenyképes, de messze nem tökéletes új Xiaomi telefon! Megnéztük!

Xiaomi Redmi Note 9T teszt! Ezt tudja a kínai cég új középkategóriás mobilja. Teljesítmény, kijelző, akkumulátor, hang, kamera: Mindent megnéztünk.

Xiaomi Redmi Note 9T

A Xiaomi megkerülhetetlenné vált mostanra a mobilos iparágban. Van egy rakat termékük, amit több almárka alatt öntenek a piacra. A kínai állam hathatós támogatását élvező cég igen általában igen jó ár/érték arányon kínálja termékeit, így hazánkban is egyre sikeresebb. A közelmúltban futott be Magyarországra az egyik legfrissebb készülékük a Xiaomi Redmi Note 9T, amely jelenleg az egyik legolcsóbb 5G támogatású mobil nálunk.


Xiaomi Redmi Note 9T

Külső

Dizájn: Nem ez a készülék fogja kirobbantani a dizájnforradalmat, az már tuti. Pont ugyanúgy néz ki, mint a kategória legtöbb készüléke. Azaz a képernyő sík, széleinél sem hajlított. A kávák jó vékonyak, a szelfikamerát a képernyőbe vágták. A matt fényezésű készülékház műanyagból van, épp úgy, mint az ehhez színében tökéletesen passzol hátlap, aminek a közepére pakolták a kamerákat. Mindent összevetve, ez nem az a telefon, aminek a külsejével lenyűgözhetünk bárkit, de nem is erre szánták.

Xiaomi Redmi Note 9T
Ergonómia: Remek. Az összeszerelés minősége kifogástalan. Pontatlan illesztésekkel, sorjássággal nem találkoztunk, a gombok jó helyen vannak és nem is lötyög. A készülékház nem csúszkál, nem akar állandóan kiesni az ember kezéből.
Strapabíró kialakítás: Felejtős. A port, a vizet és az ütéseket is rosszul tolerálja. Szóval egy tokot is kell neki azonnal venni.
USB: USB 2.0 Type-C. Ez ma a kötelező minimum.
Fejhallgató csatlakozó: Van! Őrület, de ma már pozitívumként kell kiemelni ezt.
Képernyő/készülékház arány: 84%, közepesen jó érték.
Ujjlenyomat olvasó: Van, oldalra pakolva. Hibátlanul működik.
Méret, súly: 161.2 x 77.3 x 9.1 mm, 199 gramm – Jó nagy tepsi, és kifejezetten könnyűnek se neveznénk.

Kijelző

Méret: 6,53 inch. Szép nagy.
Paneltechnológia: IPS LED LCD. Az OLED jobb lett volna. De hát ez van, próbáltak spórolni a költségeken, legalábbis itt.
Felbontás: 1080 x 2340 képpont. Ilyen méret mellett ez jó, de nem extrémen kiemelkedő felbontásnak számít, amit a 395 ppi pixelsűrűségi adat is alátámaszt. A képi világ éles, a pixelek egyáltalán nem láthatóak, a finom átmenetek, illetve a ferde és görbe vonalak is rendben vannak. Szóval lehet, hogy nem is kell feltétlenül ennél nagyobb részletesség.

Xiaomi Redmi Note 9T
Képfrissítési ráta: 60 Hz. Ez ma a minimum a mobilos fronton, és már vannak a középkategóriában is olyan készülékek, amik akár 120 Hz-et produkálnak.
Mozgásmegjelenítés: Teljesen jó, durva hibák nem tapasztalhatóak.
Kontraszt: ~1150:1. Hát ez meglehetősen középszerű. Az OLED technológia emiatt is jobb lett volna.
Színek: Szépek, természetesek, de enyhe fátyolosság érzékelhető hasonlóan minden más IPS LED LCD kijelzőjű telefonhoz.
Betekintés szög: Nagyon jó! Csak extrémen kiszorított pozícióból érzékelhető a tónusok enyhe halványodása.
HDR: Le kell mondani róla. Sajna.

Xiaomi Redmi Note 9T
Fényerő: 535 nit a maximális fényerő, ami azt jelenti, hogy akár nappal, kültéren is lehet gond nélkül használni. Bár tény, hogy ilyenkor a képet már egy kicsit halványnak érezzük.
Minimális fényerő: 1,4 nit. Elég alacsony ahhoz, hogy vaksötétben se legyen zavaró.
Védőüveg: Corning Gorilla Glass 5. Jó és hasznos is.

Teljesítmény

Hardver: 8 magos MediaTek MT6853 Dimensity 800U 5G (7 nm) (2 db. 2,4 GHz Cortex-A76 & 6 db. 2,0 GHz Cortex-A55 mag) processzor, csak 4 GB RAM, Mali-G57 MC3 grafikus vezérlő. Ez bizony meglehetősen középszerű hardvernek számít ma.
AnTuTu: A teljesítmény mérésére szolgáló AnTuTu szintetikus tesztprogramon 292 028 pontot értünk el, ami abszolút a harmadvonalat képviseli manapság. Az árkategóriájának bőven megfelelő teljesítmény.

Xiaomi Redmi Note 9T
Mire jó: Ebből fakadóan a Xiaomi Redmi Note 9T nem egy erőgép. Általános hétköznapi használatra (netezés, levelezés, chatelés, videótelefonálás stb.) gond nélkül használható, kellően gyors is. De a legjobb grafikájú játékokhoz már nem az igazi, a komplexebb videó- vagy képszerkesztés sem az erőssége, és a nagy felbontású képalkotás (48 MP-es fotók) esetén sokat „gondolkodik”.
Oprendszer: Android 10 alapú MIUI 12 saját felület. Magyarul tud, jó stabil, gyors, személyre szabható, és extra Xiaomi szolgáltatásokat is kínál. Felhasználóbarát!
Adattárolásra szolgáló memória: 128 GB, bőven elég mindenre. A fájlrendszer UFS 2.1 szabványú, ami kellően gyors adatkezelést biztosít.

Xiaomi Redmi Note 9T
Melegedés: Egyáltalán nem tapasztaltunk zavaró melegedést.
5G: Támogatott a legújabb mobilkommunikációs technológia. És ez ennek a telefonnak az egyik óriási előnye. Hiszen ilyen áron ez még ma Magyarországon ritkaság. Tehát, amennyiben valaki ki akarja és tudni használni az 5G által kínált bitang előnyöket (nagy adatátviteli sebesség, alacsony késleltetés), viszont nem óhajt (túl) sokat költeni, akkor ez egy jó választás lehet.

Hang

Beépített hangszóró: Az átlagnál egy picit jobban szól, hangosabb, egy fokkal erőteljesebb a basszus, ám egy mobil BT hangsugárzó még így is gond nélkül leveri. Sztereó nincs, a dinamika alig, de érzékelhető.
Fül-/fejhallgatóval: Sokkal-sokkal jobb a végeredmény, ilyenkor lehet használni zenehallgatásra is, ha valakinek nincsenek különösebben nagy igényei.

Energia

Akkumulátor: 5000 mAh, nem cserélhető. Király kapacitás, király üzemidővel, ami akár a 15 órát is elérheti használattól függően. Szóval akár egy napig is kihúzhatja.
Gyorstöltés: Támogatott (18W). Jó! 30 százalékra nagyjából fél óra alatt pumpálja fel a semmiből.
Vezeték nélküli töltés: Nem működik. Túl lehet élni.


Kamera

A mai trendeknek megfelelően sokoldalú képalkotást biztosító, több kamerás rendszerrel látták el a Xiaomi Redmi Note 9T telefont.

Hátlapi fotó

Főegység: 48 MP, f/1.8, rekeszérték, széles látószög. Világosban és egészen jó, színpontos, zajosodásmentes fotók készíthetőek vele, de sötétben hajlamos enyhe zajosodást produkálni.
Ultraszéles látószögű kamera: Nincs :(((. Fájó hiány.

nappal fotó

Makró: 2 MP, f/2.4 rekeszértékkel. Csak világosban használható az ultraközeli témák rögzítésére szánt kamera.
Mélységkamera: 2 MP, a portré (bokeh) módhoz gyűjti ez a szükséges adatokat.
Zoomkamera: Nincs. Kár, de ilyen ár mellett ez abszolút érthető.
Hátlapi videó

redmi note 9t este
Felbontás: 4K van, de gyors mozgásokhoz a 30 fps rögzítési sebesség kevés. Full HD-nál már elérhető a 60 képkocka/másodperc is.
Stabilizátor: Nincs. Kár. jól jött volna.
Lassítás: Felejtős.

Előlapi

Fotó: 13 megapixeles széles látószögű kamera. A minőség rendben van, de azért a nyomába sem ér annak, amit a hátlapi egység produkál.
Videó: Full HD/30 fps a maximum, extra opciók nincsenek. A kép minősége nem az igaz.

Ár

Xiaomi Note 9T 5G – ~85 000 forint. A teljesítmény, kamera és kijelző fronton is középszerű. Viszont az 5G támogatás ebben az árkategóriában nagy joker.

Kinek ajánljuk – Xiaomi Note 9T 5G

– Olcsó 5G telefont keres
– Fontos a kiemelkedő üzemidő
– Nem akar vagy tud vagyonokat költeni egy mobilra
– Középkategóriás Xiaomiban gondolkodik

Kinek nem ajánljuk – Xiaomi Note 9T 5G

– Játékra keres telefont
– Fotózna, vidózna
– Fontos a strapabíró kialakítás
– Csúcsmodellre vágyik

Még több információ a Xiaomi Note 9T 5G telefonról a hivatalos honlapon

[sc name=”facebook” ]

  • Dizájn
    (3.5)
  • Kijelző/képminőség
    (3)
  • Teljesítmény
    (3.5)
  • Hangminőség
    (4)
  • Kamera
    (3)
  • Akkumulátor
    (4.5)
3.6

Összegzés

A Xiaomi Redmi Note 9T egy ízig-vérig középkategóriás telefont, amelyet az 5G támogatás emel ki az átlagból.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?