Hatalmas kép centiméterekről – Ultrarövid vetítési távolságú projektorok

Akár a televíziók alternatívája is lehet ez a friss termékcsalád, amelyek most egy kicsit részletesebben bemutatunk. Íme az ultrarövid vetítési távolságú projektor!

A projektorokról sokaknak még mindig egy olyan eszköz jut eszébe, amely néhány méteres távolságból vetíti ki a képet a vászonra vagy falra. Ez pedig értelemszerűen egy lakásban kényelmetlen lehet, hiszen erre nincs mindenütt hely, illetve az is problémás, hogy emiatt nem lehet rendesen közlekedni a szobában. De erre is találtak megoldást, hiszen a közelmúltban felbukkantak az úgynevezett ultrarövid vetítési távolságú projektorok, amelyek nagyon közelről hoznak létre megfelelő méretű képet. Néhány hónapja a tévés iparágban 15 éve piacvezetőnek számító Samsung is színre lépett ilyen modellekkel a Premiere család személyében. Mi pedig egy ilyen eszköz, egészen pontosan a Samsung Premiere LSP9T segítségével vizsgáltuk meg közelebbről e termékcsaládot.


Ultrarövid vetítési távolságú projektor?

Az ilyen típusú készülékek szó szerint centiméterekről képesek hatalmas kép megalkotására a megszokottól eltérő lencséjük segítségével. A Samsung Premiere konkrétan 5 centiméteres távolságból nagyjából 90 hüvelykes, azaz nagyjából 230 centiméteres átlójú képet vetít, és mivel maga a masina csupán 36,7 centiméter mély, ez azt jelenti, hogy nincs nagyon szüksége több alapterületre, mint egy televíziónak. Sőt, mivel egy tévénél lényegesen keskenyebb (55 cm) és laposabb (14 cm), ezért sokkal kisebb helyet foglal.

LSP9T Samsung ultrarövid vetítési távolságú projektor

Lényegesen könnyebben mozgatható, egy autóba is simán betehető, ami azért egy 90 hüvelykes tévéről nem mondható el. Annak mozgatásához konkrétan több fős személyzet, és egy kisteherautó kell. Valamint használat után lényegesen egyszerűbben elrejthető, ami sokak számára ma már egyre fontosabb. Tehát ez a fajta kialakítás igen komoly előnyöket rejt magában. Nem csoda, hogy egyre többen veszik számításba e modelleket, amikor megjelenítő vásárláson törik a fejüket.

Hatalmas kép

Általános szabály, hogy ha megnöveljük a vetítési távolságot, akkor nő a kép mérete is. A Samsung Premiere esetében ez azt jelenti, hogy ha 24 centiméterre tesszük a vászontól, akkor 130 inches, azaz 330 centiméteres kép jön létre. Ekkora tv pedig nincs, legalábbis értelmezhető áron biztos nem.

Képminőség

Nyilván nem tudunk minden projektorra vonatkozó általános érvényű megállapítást tenni. De az tény, hogy a Samsung ultrarövid vetítési távolságú projektor képe sok szempontból akár egy tévével is felveszi a versenyt. A felbontás, mint az egyik legfontosabb szempont terén például remekül teljesít, hiszen 3840 x 2160 képpont megjelenítésére képes, azaz 4K-s, pont mint a felső kategóriás televíziók. A kontrasztja jobb, mint az IPS LED LCD televízióknak, és a mozgásmegjelenítése is hibátlan. A technológiából fakadóan a betekintési szög remek, tehát egy ilyen vetítő akkor is nagyon jól szuperál, ha többen ülik körbe a vásznat.

LSP9T Samsung ultrarövid vetítési távolságú projektor

A színek visszaadása a termék nagy erőssége, hiszen a tónusok természetesek és valósághűek. A Samsung Premiere ráadásul támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak visszaadását, ami nagyon látványos képi világot eredményezhet. És akkor még nem is beszéltünk a projektorok egyik nagy erősségéről, azaz arról, hogy tényleg képesek megteremteni a mozi érzet illúzióját bármilyen otthonban. Köszönhetően a 3 csatornás lézeres fényforrásnak, e készülék fényereje egész nagy, 2800 lumenes. Ettől függetlenül igazán csak akkor használható jól, ha be van sötétítve, vagy legalábbis félhomály van a helyiségben. De ez gyakorlatilag bármilyen projektorról elmondható, és e téren legalábbis a közeljövőben, nem várható radikális változás.

Sokoldalú

Az ultrarövid vetítési távolságú projektor termékcsaládban is akad már néhány eszköz, amelyből nem hiányoznak az okos funkciók. A Samsung Premiere is ilyen, aminek köszönhetően igen sok mindenre használható. Az otthoni filmezés és játék mellett ennek révén akár irodai munkára is alkalmas lehet. Segítségével közvetlenül elérhető egy távoli számítógép, valamint a felhőbe feltöltött Microsoft Office dokumentumok, és a kompatibilis Samsung telefonok DeX számítógépes módjának megjelenítését is szavatolja vezeték nélküli úton.

Ultrarövid vetítési távolságú projektor
Rendesen el van látva csatlakozókkal.

Természetesen a fontos internetes appok sem hiányoznak belőle. Azaz van Netflix, YouTube vagy HBO Go, csak hogy néhány népszerű példát említsünk, és a böngészést is lehetővé teszi. Azaz gyakorlatilag ugyanolyan sokoldalúan használható, mint egy mai modern okostévé.

TV helyett?

És itt elérkeztünk a bevezetőben felvetett kérdéshez. Vajon egy ilyen projektor alkalmas lehet egy tv kiváltására? Reális alternatívája lehet egy televíziónak? Nos, egyértelműen igen! Amennyiben valaki emberi áron szeretne hatalmas méretű és felbontású, színhű, valósághű képet produkáló megjelenítőt, amely ráadásul nem is foglal sok helyet, akkor mindenképpen érdemes számba vennie ezeket a modelleket is!

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.

Ezeket olvastad már?