Beismerte bűnösségét Egor Igorevich Kriuchkov, így az orosz hacker enyhébb büntetésre számíthat a Tesla zsarolása miatt. 

A The Record jelentése szerint az orosz Egor Igorevich Kriuchkov beismerte bűnösségét azon ügy kapcsán, amelyben azzal vádolják, hogy megpróbálta meghackelni és megzsarolni a Teslát. Így végül elkerülheti a tárgyalást és a hosszú börtönbüntetést – enyhébb büntetést kaphat.

A történet olyan, mint egy rossz kémfilm leírása. 2020. nyarán Kriuchkov elutazott Amerikába egy orosz cyberbűnözői csoport megbízásából, majd felvette a kapcsolatot egy oroszul tudó dolgozóval a nevadai Tesla Gigafactoryban. A hacker 1 millió dollárt ajánlott a dolgozónak azért, hogy fertőzze meg kártevővel a Tesla gyárának rendszereit. Ezen keresztül nyertek volna ki adatokat, majd zsarolták volna meg a Teslát, hogy fizessen váltságdíjat, különben mindent közzétesznek.

A zsarolótámadás azonban kudarcba fulladt, mert a dolgozó egyből értesítette a Teslát, az pedig az FBI-t. Az ügynökök végül letartóztatták az orosz hackert, aki épp készült elhagyni Amerikát. Kriuchkov egyébként 250 ezer dollár kapott volna a dolgozó beszervezéséért. Eredetileg 5 év börtön, 3 év felügyelet és 250 ezer dolláros bírság várt volna a hackerre, most megússza 4 – 10 hónap börtönnel, 3 év felügyelettel, és csak 14 824,88 dollárt kell fizessen a Teslának.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Fotó: NBC, Electrek