Egyesült Államok Stratégiai Parancsnoksága
Fotó: BBC

Múlt hétvégén egy rejtélyes poszt bukkant fel az USA nukleáris fegyvereinek védelméért is felelős Egyesült Államok Stratégiai Parancsnoksága (USSTRATCOM) nevű szerv hivatalos Twitter oldalán. Az üzenet a következő volt: ;l;;gmlxzssaw.

Mielőtt nagy hévvel belevetnénk magunkat a dekódolás rejtelmeibe, esetleg hadiüzenetet, kibertámadást vagy az atomrakéták indító kódjának leleplezését sejtenénk a poszt mögött, le kell hűtsük az indulatokat, szerencsére ugyanis semmi ilyenről nincs szó, csupán arról, hogy a Parancsnokság Twitter menedzsere home office közben egy óvatlan pillanatra felügyelet nélkül hagyta a szerv Twitter oldalát. Persze több sem kellett a kolléga kisgyermekének, aki fogta magát, és a klaviatúra ütögetése közben akaratlanul is posztolt egy tweetet.

Egyesült Államok Stratégiai Parancsnoksága
Fotó: BBC

A poszt után az USSTRATCOM közösségi oldalának üzemeltetői elnézést kértek az eset miatt, és kérték, hogy mindenki hagyja figyelmen kívül az említett bejegyzést. Pedig a QAnon nevű szélsőjobboldali mozgalomnak már sikerült visszafejtenie az üzenetet, amelyben arra jutottak, hogy vagy jelent valamit, vagy nem.

A riadalom azért valamelyest érthető volt, hiszen a Egyesült Államok Stratégiai Parancsnoksága egyike az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának tizenegy egységes harcparancsnokságának, és többek között az a feladata, hogy elrettentse az ország elleni atomtámadást, ehhez pedig nukleáris, űrbéli és cyber csapásmérő eszközök is a rendelkezésükre állnak.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!