Intergalaktikus kiruccanásra invitálja a nézőket az Európai Déli Obszervatórium egyik legújabb videója, amelyből kiderül, milyen lenne az utazás a Földtől az 55 millió fényévnyire lévő szupermasszív fekete lyukig. 

Éppen egy hete annak, hogy mi is megosztottuk veletek a nagy hírt, miszerint 300 kutató két évnyi kemény munkájának köszönhetően végre sikerült élesíteni a világ első olyan felvételét, amely egy fekete lyukat ábrázol. Az eredeti felvétel még 2019. április 10-én került nyilvánosságra, és igazi szenzációnak számított a csillagászok körében.

Az Event Horizon Telescope nemzetközi tudományos kollaboráció által publikált kép mérföldkövet jelentett a misztikus égitest kutatásában, ugyanakkor a fekete lyukról, azaz annak eseményhorizontjáról készült fotó igencsak homályosra sikeredett. Végül a kutatók szorgos munkájának hála az új, élesített kép nemcsak jóval látványosabb lett a korábbihoz képest, de a fekete lyukak megértésben is nagy segítséget nyújt, a feljavított fotón ugyanis már a fekete lyuk titokzatos mágneses erejének spirálja is látható.

A fotó(k) után az Európai Déli Obszervatórium végül azt is megmutatta, milyen lenne az utazás a Földtől körülbelül 55 fényévnyire távolságra lévő szupermasszív fekete lyukhoz, amely a Szűz csillagképben, a Messier 87 galaxis középpontjában található, a Nap tömegénél pedig körülbelül négy milliószor nehezebb. A videóhoz nincs különösebb hozzáfűznivalónk, hiszen magáért beszél, ezért kukkantson bele mindenki maga!

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!