távirat, távíró

Az 5GWorld oldaltól vettük át a rettenetes hírt, miszerint közel 180 éves sikeres működés után a Magyar Posta most április végén kinyírja a távirat szolgáltatását.

Magyarországon az első táviratot 174 éve, azaz 1847-ben Bécs és Pozsony között továbbították. Eleinte csak hivatalos táviratokat adtak fel, majd hamarosan megnyitották a lehetőséget a magánforgalom előtt is. A távirat a maga korában óriási jelentőségű információtovábbító médium volt, de jelentősége előbb a telefon széleskörű elterjedésével fokozatosan, majd az internet fejlődésével párhuzamosan drasztikusan lecsökkent.

Érzékletes példa, hogy amíg 30 évvel ezelőtt évente mintegy 8 millió táviratot küldtek egymásnak üzleti ügyfelek és magánszemélyek, az utóbbi években már csak az évi tízezres nagyságrend volt jellemző. 2020-ban összesen 23 ezer volt a feladott táviratok száma. A Magyar Posta a táviratot, mint egyetemes szolgáltatást 2600 postán kínálta.

A távirat szolgáltatás kivezetése a Magyar Posta modernizálási programjához illeszkedő változás, hiszen talán nem kell elmagyarázni senkinek, hogy hány modernebb módja van az üzenetváltásnak így a 21. század harmadik évtizdében. Így aztán elég furcsa az 5G adatszolgáltatás elterjdésének éveiben az a módszer, hogy beslattyogunk a postéra és tllba mondjuk az üzenetünket az ablaknál, amit majd a postás tobábbít egy másik postára, az pedig a címzettnek. Így a hajdan forradalmian egyszerű és gyors üzenetküdés (hiszen a hetekig utazó postakocsikkal kellett csak versenyre kelnie) a sima levél után a leglassabb módszerré vált messze elmaradva a kissé már szintén elavult SMS-től és a modernebb online csevegő alkalmazásoktól.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!