Kép: Aqua

Ha létezne olyan vállalkozás, ami poklot építene, a TOI-1431b nevű bolygó kiváló alap lehetne ehhez. Már ha nem lenne bitang messze, és nem égnének szénné a felszínén a munkások. 

“Ez egy pokoli világ”, fogalmazott a TOI-1431b kapcsán Brett Addison asztrofizikus, az újonnan felfedezett bolygóról, amely 490 fényévnyire van tőlünk. Az égitest háromszor nagyobb, mint a Jupiter, így naprendszerünk leghatalmasabb bolygója. De a valódi érdekessége nem az, hogy ekkora, sokkal inkább érdemes odafigyelni arra, hogy milyen pokoli hőmérséklet uralkodik rajta. Ez annak köszönhető, hogy nagyon közel van a csillagához. Olyannyira, hogy mindössze 2,5 nap alatt kerüli meg, ezért hőmérséklete a valaha felfedezett bolygók legforróbbjává teszi.

Kép: FUNTITECH

Addison szerint az ilyen rendkívül forró bolygók, az úgynevezett ultraforró jupiterek meglehetősen ritkák. De ne csak rébuszokban beszéljünk, jöjjenek a számok: a TOI-1431b felszínén nappal bő 2700, éjjel 2300°C fok van. Tehát nem lehet azt mondani, hogy ideálisak a körülmények egy jó kis nyaralásra, sokkal inkább egyfajta pokol jelleget ölt az egész. A bolygó forróbb, mint a legtöbb fém olvadáspontja, és melegebb a lávánál is, sőt, megközelíti a rakéták távozó gázainak hőmérsékletét. A szakemberek szerint a mostani felfedezés hozzájárul ahhoz, hogy a légköre tanulmányozásával jobban megértsük, miként alakulnak ki és élik életüket a galaxisban. Tehát lehet, hogy rajta élni lehetetlen, de az emberi tudást gazdagíthatja.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!