Samsung okostévé
Az HBO GO sok magyar nyelvű tartalommal csábít

Filmnézés, zenehallgatás, családi fotóalbum okosotthon vezérlés. Ez csak pár funkció, amire egy mai okostévé képes. A következőkben bemutatunk pár nagyon hasznos applikációt, amik segítségével maximálisan kihasználhatjátok az okostévéteket.

Az okostévék már egy jó ideje velünk vannak és egy érdekes evolúción mentek keresztül. A rendszer megjelenésekor a személyi számítógép kiváltását is vizionálták a segítségükkel egyes gyártók. Ez azért volt érdekes gondolat, mert akkoriban a számítógépekkel főként különböző dokumentumokat szerkesztgettünk és interneteztünk és ezekre egy tévé pont nem az igazi.

Azóta viszont jelentősen megváltoztak a szokásaink és így egy tévé sokkal nagyobb részt tud vállalni az otthoni feladatokból, mint a kábeltévés adások megjelenítése.

Sőt, egyre több lakásban fordul elő, hogy a hagyományos tévézésre egyáltalán nem használják az okostévéket. Hogy akkor mire használhatóak? Az okostévék applikációinak segítségével rengeteg mindenre alkalmasakká váltak. Mutatunk pár remek példát:

Netflix

Az okostévére kiadott alkalmazások ásza. Olyan alap app, hogy a legtöbb rendes okostévé távvezérlőjén saját gombja is van, hogy azonnal indíthassuk. Sokszor még a tévét is bekapcsolhatjuk ezzel a gombbal. Sokat nem szeretnénk róla írni, mert szinte mindenki ismeri.

Samsung okostévé
A Netflix lehet az új tévéadás.

Elég az hozzá, hogy szinte felfoghatatlan mennyiségű filmhez, sorozathoz, koncerthez és egyéb videós tartalomhoz férünk hozzá a felületén, melyek komoly része magyar felirattal és egy kisebb része magyar szinkronnak is elérhető. A tartalmak minősége nagyban függ azok korával, de a lefrissebbek elképesztő minőségben nézhetőek, ha a tévénk támogatja a 4K felbontást és valamelyik kompatibilis HDR szabványt. Emellett térhatású hanggal is szolgál a rendszer akár Dolby Atmos is kinyerhető vele – megint csak a tévé, vagy a rá csatlakoztatott hangrendszer kompatibilitása függvényében. Szóval ez az az app, amivel simán kiválthatjuk akár a hagyományos tévé előfizetést is – talán éppen ezért a legtöbb mai modern okostévén eleve telepítve is van. Amelyiken pedig nincs, azon érdemes ezzel  kezdeni.

HBO Go

A Netflixhez nagyban hasonló, vagy hasonlítani akaró rendszer, ezért nem is eresztenénk ezt bő lére. Ha össze akarjuk hasonlítani a Netflix rendszerével, akkor az HBO Go javára kell írnunk azt, hogy itt szinte minden tartalom magyar szinkronnal rendelkezik, tehát aki számára ez fontos az megtalálhatja itt a számítását.

Aki viszont a minőség és a térhatású hang megszállottja, az nem fogja szeretni az HBO rendszerét, mert itt bizony legfeljebb 10810p a képfelbontás és a választható hangsávok sem olyan széleskörűek, mint a Netflixen.

Nem beszélve arról, hogy  az HBO Go rendszere kevéssé felhasználóbarát, bár ezen a téren folyamatos a fejlődés.

Apple TV

A harmadik komoly videoszolgáltató Magyarországon érdekes módon az egyik legfiatalabb a piacon. Az Apple szolgáltatása elképesztő képminőséggel és A kategóriás sztárokkal inult neki a versenynek és mondjuk a Disney vagy az Amazon szolgáltatásával szemben itthon is használható minden VPN-es trükközés nélkül.

Samsung okostévé
Az Apple TV szép minősége mellett érdekes, saját készítésű műsorokkal próbálkozik.

Hátránya, hogy amellett, hogy van egy streamszolgáltatása, a rendszer egyfajta online videokölcsönzőként is működik, ami azt jelenti, hogy a filmek nagy részét csak külön fizetés után tudjuk megnézni. pár száztól több ezer forintig terjedő összegeket kell leszurkolni egy-egy filmért, ami a havi díj kifizetése után nevetséges rablás, főleg úgy, hogy ezek a filmek nagy része megtalálható a konkurens szolgáltatók kínálatában is a havidíjas csomagban.

Spotify

A zenestreamer szolgáltatót talán többen ismerik, mint a Netflixet, de azt már talán nem tudják annyian, hogy okostévékre is fel lehet pattintani az applikációját. És azt sem, hogy ez sokkal jobb ötlet, mint ahogy az elsőre hangzik. A Spotify alapvetően egy mobilon, számítógépen használt szolgáltatás, amin kedvenc zenéinket hallgatjuk, de ha belegondolunk, hogy az otthonunk legjobb minőségű hangrendszere többnyire a tévé köré telepített rendszer, vagy esetleg maga a tévé és a hozzá kapcsolt soundbar, már fel is merül a kérdés, hogy miért ne ezen hallgassuk a zenét?

Samsung okostévé
A zene itt is szólhat.

Az okostévés Spotify nagyon könnyen kezelhető, de ha nem akarunk a távvezérlővel bohóckodni, még mindig használhatjuk az okostelefonunk Spotify Connect módját és máris a telefonunkról küldhetjük a zenét direkt a tévére.

Youtube

A népszerű videós platformot szintén nem kell sok embernek bemutatni és még azt is biztosan sokan tudják, hogy létezik okostévés app is hozzá. Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a mérhetetlen, jóminőségű videó mellett kiváló minőségű zenei könyvtára is van, és rengeteg idényjellegű muzsikát is tartalmaz. Karácsonykor például megszámlálhatatlan karácsonyi playlist lett feltöltve ide, amelyek gyönyörű karácsonyi képek mellett kellemes dalokat tartalmaztak. De online „rádióadások” is megtalálhatóak is, vagy tematikus zenei csatornák.

Samsung okostévé
A Youtube-ot mindenki ismeri.

Egyetlen bosszantó dolog itt a lépte-nyomon felbukkanó reklámok, amiket viszont egy előfizetéssel könnyedén kiküszöbölhetünk.

SmartThings

Ez már egy kicsit fejlettebb szint. A Samsung saját SmartThings alkalmazása egy komplett okosotthon kezelésére lett kitalálva. Itt a legegyszerűbben egy Samsung okostelefonnal kialakított okosrendszerrel járunk, ugyanis, ha a telefonra és a tévére is bejelentkezünk a Samsung accountunkkal, akkor a tévé automatikusan importálja a szükséges beállításokat és onnantól kezdve könnyedén irányíthatjuk az otthoni okos rendszereinket akár a tévé távvezérlőjével.

Samsung okostévé
Egy komplett okosotthon-vezérlőpultot is varázsolhatunk a tévénkből.

Vezérelhetjük innen a lámpákat, a konnektorokat, az okosporszívókat, az okos mosógépeket és minden olyan készüléket, ami okosotthon rendszerbe integrálható, Természetesen nem csak okostelefonnal állíthatjuk ezt be, hanem a tévé saját felületén is lehetőségünk van eszközöket hozzáadni a SmartThings rendszerhez.

+1 DeX

A Samsung okostelefonokkal rendelkező felhasználók talán már hallottak a koreai cég DeX nevű rendszeréről, ami az okostelefon és a tévé összekapcsolásával egy komplett számítógépet csinál a telefonból.

samsung dex

Nem egy egyszerű képtükrözés ez, mert egyrészt, amikor a kapcsolat létrejön, akkor a telefon rendszeréből egy desktop felület jelenik meg a tévén és az arra csatlakoztatott perifériákat (akár billentyűzetet, vagy egeret) is képes kezelni a DeX, így a dolog valóban úgy működik, mint egy számítógép. És így már el is jutottunk arra a pontra, amit az okostévé megjelenésekor páran ettől a rendszertől vártak: Így akár teljesen ki is válthatják az otthoni számítógépeket.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!