Kerti partira vagy baráti összejövetelre még mindig az egyik legjobb élmény a grillezés. Ehhez csupán egy jó, megbízható grillsütőre van szükség (meg barátokra), ami gyorsan, egyenletesen süt, a vezérlése egyszerű, és a karbantartása sem okoz gondot. A Sage okos BBQ kontakt grill vajon megfelel ezeknek a kritériumoknak? Tesztünkből kiderül! 

Az asztali elektromos kontakt grillek népszerűsége meredeken emelkedik, és ezen nincs is mit csodálkozni. A hagyományos grillezővel szemben használatuk számos előnnyel jár, gyorsabb és egyszerűbb őket kezelni, könnyebb az eltakarításuk, füstmentesek (már ha nem égett oda az étel), és ami a legfontosabb, nem függnek az időjárás szeszélyeitől. A Sage BGR820 kódnevű kontakt grill már első ránézésre is egy sokat ígérő, mutatós darab, ám borsos ára láttán okkal merül fel a kérdés: vajon megér ennyit egy elektromos grillsütő?

Tapadásmentes és karcálló bevonat 

Kontakt grill vásárlásánál az egyik legsarkalatosabb pont a grillfelület bevonata, a nem minőségi anyagok ugyanis hamar bemondhatják az unalmast. A prémium minőségű konyhai kisgépeket gyártó Sage grillsütője tapadásmentes és karcálló Quantanium™ bevonatú lapokat kapott, ami konyhanyelvre lefordítva annyit tesz, hogy minőségi, titániummal megtámogatott sütőlapokon készülhet el az étel. Ez azért jó hír a számunkra, mert a sütéshez a lehető legkevesebb zsiradékot kell csak használnunk, valamint a hagyományos teflon-felülettel ellentétben ez az anyag nem hajlamos a kopásra, nem karcolódik, és így a tapadásmentességét is sokáig megőrzi.

sage kontakt grill
Minőségi, titániummal megtámogatott grill sütőlapok.

Kapcsolós termosztát a hőmérsékletszabályozásért 

A grill hőmérsékletének szabályozása elengedhetetlen egy elektromos sütő esetében, és ez a Sage készüléke esetében sincs másképpen. Egy kapcsolós termosztát segítségével állíthatjuk be a kívánt sütési hőfokot, a LOW üzemmód az alacsony hőmérsékletű sütéshez, a PANINI a szendvics készítéshez, a SEAR pedig a húsokhoz ideális. Továbbá egy LCD kijelzővel is el van látva a készülék, amellyel pontosan nyomon tudjuk követni a beállított hőfokot és állapotot: a kék háttérfény a készülék alapállapotát, míg a narancssárga a melegítés és a sütésre kész állapotot mutatja.

Egyszerűen állítható sütési hőmérséklet. Fotó: Sage.hu

Kétoldalas sütőfelület 

A Sage BGR820 kétoldalas grill a fedélnek köszönhetően mindkét oldalon lehetővé teszi a kontaktsütést, így gyorsabban és hatékonyabban dolgozik, mint a lapos grillek. Bár nem vagyunk a konyha császárai, a teljeskörű tesztelés érdekében mi is kipróbáltuk a kétoldalas sütést, és a gasztronómia oltárán áldozva egy kéksajttal töltött gombaszendvicset dobtunk össze.

sage kontakt grill
Márványsajttal töltött gombaszendvicsek pirulnak a grill lapok alatt.

Hús és tojás egyszerre 

A kétoldalas grillek gyakran cserélhető sütőlappal rendelkeznek, így a Sage BGR820 is. A kivehető grill lapok húsok, halak, zöldségek és szendvicsek grillezéséhez lettek kitalálva, de tésztatermékeket, például gofrit is készíthetünk rajtuk. A bordázott grill lap inkább a steakekhez és nagyobb húsokhoz javasolt, míg a simát a kisebb húsokhoz, zöldségekhez, tojásokhoz és burgonyákhoz érdemes használni.

sage kontakt grill
Mézes grillezett tarja és tökéletes, lágy tükörtojás.

Egy hasznos extra  

Természetesen nem kell mindig a legdrágább és legkomplexebb készülékeket megvenni, ám van néhány olyan kiegészítő, ami bizonyos helyzetekben nagyon hasznos tud lenni. Az egyik ilyen az olajgyűjtő tálca, amely képes felfogni a lecsepegő húslét és zsírt, így egészségesebb ételeket készíthetünk. A Sage grillsütő esetében ez úgy történik, hogy az alsó grill lap döntésével a felesleges zsiradékot elvezethetjük egy erre a célra készült, kivehető csepptálcára.

Takarítás? Gyerekjáték!

Minden grill lapot külön gombbal lehet kioldani, melyeket aztán mosogatógépben is elmoshatunk. Továbbá a zsírfelfogó tálca is könnyen kivehető, így különösebb macera nélkül takaríthatjuk meg a készülék azon elemeit, amelyek a legjobban elkoszolódnak a sütés során.

sage kontakt grill
A zsíros felületek eltakarítása sem okoz gondot.

A teljesítmény sem mindegy 

És most jöjjön egy kis technika. A kontakt grillek esetében a teljesítmény kiemelten fontos, ugyanis ez határozza meg, hogy a készülék milyen gyorsan melegszik fel. A gyengébb házi grillek olykor az 1000 W teljesítményt sem érik el, így például steakek sütéséhez már nem is alkalmasak. A Sage BGR820 2400 Wattos teljesítménnyel már bőven képes arra, hogy gyorsan elérje a kívánt hőfokot, utána pedig bármilyen nyersanyagot tisztességesen megsüssön nekünk.

A Sage grillsütő bármilyen nyersanyaggal megbirkózik.

Tapasztalat 

A Sage elektromos grillsütője kiállta nálunk a próbát, sem a teljesítményében, sem a kezelésében nem találtunk kivetnivalót. Egyetlen dolog, amin húzzuk a fogunkat, az az ára: a BGR820 kontakt grill 100 ezer forint körül mozog, így hiába a megbízható teljesítmény és a minőségi anyagok, ár-érték arányban sajnos nem ez a legjobb választás a piacon.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Teszt áttekintő
Teljesítmény
Praktikusság
Külalak
Ár-érték arány