Best buy mobil százezer környékén? – Realme 8 Pro teszt!

Megéri megvenni a feltörekvő kínai cég új telkóját? Van keresnivalója a gyilkos versenyben? Kép- és hangminőség, akkumulátor vizsgálat, teljesítménypróba: Realme 8 Pro teszt!

Realme 8 Pro

A Realme elkezdett combosan nyomulni nálunk is, jelenleg még a belépő- és közép kategóriában a mobiljaival. Ez utóbbi csopiba tartozik a Realme 8 Pro, ami már 90-92 000 forintért is megvehető. Megnéztük, hogy lehet-e esélye ebben a gyilkos kategóriában, ahol rengetegen próbálnak érvényesülni.


Realme 8 Pro teszt
Külső

Na, hát nem ez a teló fogja elhozni a dizájn forradalmat, mert pont úgy néz ki, mint a legtöbb kartársa. A kijelzőt borító üveg sík, tehát oldalt sem hajlik lefele. A káva jó vékony, a képernyőbe vágott kamera sem hiányzik, de hát mindez ma már alap. A hátlap fura a nagy betűs „Dare To Leap” felirattal , de mivel az ember úgyis általában egy tokba dugja a telefont, ezért igazából ennek sincsen túl sok jelentősége. Szóval a Realme 8 Pro egy átlagos külsejű mobil. Nem fog senki elájulni, ha meglátja nálunk.

Ergonómia: A fogása kényelmes, az összeszerelés minősége remek. A gombok könnyen elérhetőek, nem lötyögnek. A készülékház és a hátlap is műanyag, ami tapintásra érződik. De szerencsére horpad, nem ropog, nem is nyikorog.

Realme 8 Pro teszt
Strapabíró kialakítás: El lehet felejteni a por- és vízvédelmet is. Szóval egy tokot is kell neki rögvest venni, ennek árát még nyugodtan hozzácsaphatjuk a büdzséhez.
USB: USB 2.0 Type-C. Ez ma a kötelező minimum.
Fejhallgató csatlakozó: Van, nem spórolták le! Juhé!
Képernyő/készülékház arány: 83,8%, közepesen jó érték. A középkategóriában ez a nagy átlag kábé.


Ujjlenyomat olvasó: Van, a képernyő alá építve. Viszont a hatékonysága nem az igazi, kb 60 százalék körüli. Láttunk már ennél jobbat is.
Méret/súly: 160,6 x 73,9 x 8,1 mm, 176 gramm. A mérete átlagos, de a súlya a megszokottnál picit könyebb!
MicroSD olvasó: Van! Juhé!

Kijelző

A kijelző ebben a kategóriában teljesen szuper, igazán gyenge pontja nincs, talán a képfrissítési ráta terén lehetne egy picit jobb, de ez tényleg apró hiányosság.

Realme 8 Pro teszt
Paneltechnológia: AMOLED, legjobb, ami lehet!
Méret: 6,4 inch. Rendben van.
Felbontás: 1080 x 2400 képpont. Ilyen méret mellett ez jó, de nem extrémen kiemelkedő felbontásnak számít, amit a 411 ppi pixelsűrűségi érték is alátámaszt. A képi világ éles, a képpontok egyáltalán nem láthatóak, a finom átmenetek, illetve a ferde és görbe vonalak is rendben vannak. Egy szó mint száz, a részletességre nem lehet panasz.
Képfrissítési ráta: 60 Hz. Van rá példa, de ebben a kategóriában még nem gyakori, hogy egy modell nem 60, hanem 90 képkockát képes megjeleníteni másodpercenként. Tehát e téren nem lóg ki felfelé a közvetlen vetélytársai közül. Emiatt nem annyira finom a lapozás, scrollozás, és ez néhány játéknál hátrányt jelenthet. (Itt írtunk a magasabb képfrissítési ráta előnyeiről).

realme 8 Pro teszt
Mozgásmegjelenítés: Teljesen jó, akadozás, szellemképesedés, duplikálódás nem tapasztalható.
Kontraszt: Végtelen! Pazar!
Színek: Tökéletes, a tónusok markánsak, erőteljesek. Fátyolosságnak nyoma sincs, nagyon baba a képi világ.
Betekintés szög: Hi-bát-lan. Bárhonnan nézzük, szuper a kép, még a legkiszorítottabb szögből sem tapasztalni a tónusok fakulását, vagy invertálódást.
HDR: Támogatott! Remek. Igaz csak a HDR 10 formátumot, de ennek is örülhetünk.
Fényerő: ~1000 nit a maximális fényerő, de ez csak HDR esetén jön ki. „Hagyományos” használat esetén be kell érni 467 nittel a méréseink alapján. A tapasztalataink szerint tűzön napon már nehéz kivenni a képet.
Minimális fényerő: 1,2 nit. Elég alacsony ahhoz, hogy vaksötétben se legyen zavaró.
Védőüveg: Gorilla Glass 5. A karcolásoktól elvileg megóvja, de hogy őszinték legyünk, ezt nem próbáltuk azért….

Hang

Audio fronton semmilyen extrát nem produkál, igaz durva hibákat sem tapasztaltunk.

Beépített hangszóró: A basszusok hallhatatlanok, dinamika nincs, a hangerő gyengécske. Az összhatás művi, természetellenes, hiányzik belőle az élet. Feltekert hangerőnél némi zajosodás, sistergés is érzékelhető. Videózáshoz, filmekhez, játékokhoz így is okés lehet, dalokhoz nem igazán.
Fül-/fejhallgatóval: Sokkal-sokkal jobb a végeredmény, ilyenkor lehet használni zenehallgatásra is, ha valakinek nincsenek különösebben nagy igényei.

Energia

Energiagazdálkodás terén közepes teljesítményt nyújt, de azt ki kell emelni, hogy adnak mellé egy 50 wattos töltőt, ami bizony ebben a ligában ritkaságnak számít! Ez kedves húzás.

Akkumulátor: 4500 mAh nem cerélhető. Örültünk volna egy legalább 5000 mAh-s akksinak, de be kell érni kisebb kapacitással. A helyzet nem vészes, csak hát emiatt az üzemidő egyáltalán nem kiemelkedő. Így használattól függően be kell érni 8-11 órával
Gyorstöltés: Támogatott 50 watt. 17 perc alatt pumpálja fel a nulláról 50 százalékos töltöttségi szintre. Hogy csurig teljen energiával, ahhoz durván 50 percre van szükség. Azért ez elég szuper.
Vezeték nélküli töltés: Nem támogatott.

Teljesítmény

Hardveres szinten többet nyújt annál, mint ami ma egy ilyen telefontól elvárható! A vas és a teljesítmény persze messze van a csúcskategóriától, de hát ennyi pénzért ez fér bele. Még mindig két fokkal jobb, mint amire előzetesen számítottunk.

Hardver: 8 magos Qualcomm SM7125 Snapdragon 720G (2 db. 2,3 GHz Kryo 465 Gold & 6 db. 1,8 GHz Kryo 465 Silver), 8 GB RAM, Adreno 618 grafikus chip.

realme 8 pro antutu
Mire jó: A viszonylag nagy teljesítménynek köszönhetően akár játékra is használható némi kompromisszumokkal (csökkenteni kell a grafika minőségén). A nagy felbontású videók kezelése sem okoz problémát, a navigálás se, és képeket is lehet vele szerkesztgetni gond nélkül. A hétköznapi használat (netezés, chatelés, levelezés) során egész gyors (de egy picit azért lassabb, mint a mai csúcsmobilok), és kellően stabil is. A nagy felbontású képfeldolgozás terén egy picit lassú, a videóvágás során sem brillíroz.
AnTuTu: A teljesítmény mérésére szolgáló tesztprogramon 346 522 pontot ért el, ami meglepően magas érték! 15-25 százalékkal több, mint amit a hasonló árú vetélytársak tudnak.
Adattárolásra szolgáló memória: 128 GB. Nem kiemelkedő a kapacitás, de azért jó ideig nem kell azzal foglalkozni, hog hova is tegyük a fotókat, képeket, appokat.

Realme 8 Pro teszt
Oprendszer: Android 11 alapú Realme UI. A saját kezelőfelület lehetne picit jobb is. Puritán, csúnyácska, és néha érződik, hogy gép fordította magyarra a dolgokat. Viszont kellően gyors és stabil. Mindent összevetve e téren azért a Realme még elmarad egy hangyányit a legjobbaktól.
Melegedés: Hajlamos zavaróan átmelegedni, ha teljes gázzal dolgozik a hardver, már csak ezért is érdemes szerezni egy tokot hozzá.
5G: Nem támogatott az 5G sajnos. Nyilván ennek anyagi okai vannak.

Kamera

A Realme a kamera fronton akart nagyot akart gurítani, de a végeredmény kicsit felemás lett. A szokásoknak megfelelően persze több egységből álló, komplex hátlapi rendszer került rá, amely papíron sokoldalú képalkotási lehetőségeket szavatol, ám a végeredmény nem minden esetben meggyőző.

realme 8 pro antutu
Hátlapi fotó

Főkamera: 108 megapixel (!), f/1.9 rekeszérték, PDAF (fázis) fókusz. Nappal, közepes fényviszonyok mellett is igen jó képek elkészítését teszi lehetővé. Viszont a sötétet már annyira nem szereti, ilyenkor előfordul, hogy elmosódott, zajos lész a végeredmény. A 108 megapixel tiszteletet parancsoló, de sok értelme igazán nincs…. A digitális nagyításnál lehetne értelme, de úgy tapasztaltuk, hogy a zoom funkció során azért akadnak hibák viszonylag sokszor, úgyhogy ezt nem nagyon használtuk.

realme 8 pro foto
Ultraszéles: 8 MP, f/2.3. 119 fokos látószögű egység, amely csak nappal, vagy erős mesterséges fénynél vethető be.
Makró: 2 MP, f/2.4 rekeszérték. A Realme nagyon nyomja a makró/ultramakró vonalat, viszont az az igazság, hogy ez esetben is csak akkor használható ez a kamera, ha tökéletesek a fényviszonyok, ami azért eléggé behatárolja a lehetőségeket.

realme 8 pro foto
Mélységkamera: 2 MP. A portré hatású (bokeh) fényképekhez lehet használni. Lehet vele ilyen képeket lőni, de a szoftver hajlamos nem megfelelő képi tartományokat elhomályosítani, ami miatt nem lesz mindig szép a végeredmény.

Hátlapi videó

Felbontás/módok: 4K@30fps, 1080p@30/60/120/480fps, 720p@960fps! Van tehát 4K, de a gyors mozgásokhoz a rögzítési sebesség kevés, viszont ez a Full HD kiválasztásával orvosolható.
Lassítás/szuperlassítás: Van, remekül működik, nagyon látványos anyagokat lehet vele összehozni.
Stabiliztátor: Stabilizációs (Gyro-EIS) technológiával ellátták, ami hatékonyan segít kiküszöbölni a mozgásból/rázkódásból fakadó esetleges képhibákat.

Előlapi fotó/videó

Kamera: 16 MP felbontás, f/2.5 rekeszértékkel. Csak jó fényviszonyok mellett használható épkézláb minőségű anyagok összehozásához. A videós tulajdonságai jók, de nem extrémen kiemelkedőek, hiszen be kell érni Full HD-val, viszont van 120 fps mód, és stabilizáció is. Emiatt aztán (kezdő) vloggereknél is számításba jöhet akár.

realme 8 pro foto

Ár

Realme 8 Pro – 90 000 – 100 000 forint körül alakul az ára (persze meg lehet venni 150 000 is, ha valaki mazochista). A tudásához képest ez igen jó ár, főleg, hogy egy hónapja még 120 000 körül lehetett elérni.

Kinek ajánljuk – Realme 8 Pro

– Megfizethető sokoldalú mobilt keres
– 100 000 Ft környékén venne telefont
– Szeret filmeket, videókat nézegetni
– Lényeges a jó képminőség, a végtelen kontraszt, a hibátlan fekete
– Fontos a kategóriához képest nagy teljesítmény

Kinek nem ajánljuk – Realme 8 Pro

– Esportra, kifejezetten játékra keres mobilt
– Belépő szintű telefonra vágyik
– Sokszor fotózna este
– Számít a kiemelkedően jó üzemidő

Még több információ a Realme 8 Pro telefonról a termék hivatalos weboldalán

[sc name=”facebook” ]

 • Dizájn
  (4)
 • Képminőség
  (4.5)
 • Teljesítmény
  (3.5)
 • Akkumulátor
  (3.5)
 • Hang
  (3.5)
 • Kamera
  (4)
 • Ár/érték arány
  (4.5)
3.9

Összegzés

A Realme 8 Pro egy remek kis középkategóriás telefon, aminek gyönge pontja nincs is nagyon. A képminőség kiemelkedő, a teljesítmény a megszokottnál picit jobb, a kamerával lehet bombasztikusan szép felvételeket csinálni! Ennél több pedig ennyi pénzért nem is kell.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.
További tesztek

Ezeket olvastad már?