Milyen a háttér? Mennyire erős? Mi várható? Minden amit tudni akartál a feltörekvő kínai márkáról és az is, amit nem! Íme a Realme!

A közelmúltban Magyarországon is megjelent egy új márka a boltokban, ez pedig a Realme. Ez pedig nem véletlen, hiszen a cég elég erőteljesen elkezdett nyomulni Európában, és nálunk is. Annak néztünk utána, hogy milyen cég is ez, gagyi-e, mennyire tűnik megbízhatónak, milyen a hátországa, és hogy van-e értelme Realme mobilt vásárolni.

realme
Nagy múltú?

Na neeem! Sok mindent lehet mondani a Realme-ről, de azt nem, hogy nagy múltú lenne. A vállalatot 2018-ban alapították, tehát egy kifejezetten fiatal társaságról van szó. Ez akár komoly kétségekre is okot adhatna, hiszen lehetne azzal érvelni, hogy egy ilyen csikó vállalat előtt, még számtalan buktató áll, és a tapasztalatszerzés időszaka alatt bele fognak futni egy csomó gyermekbetegségbe.

realme vásárlás

Azonban ez így ebben a formában nem igaz. A cég első embere, formálisan a létrehozója Sky Li, aki korábban az Oppo első embere volt, aki nyilván a menedzsmentbe hozta magával a már kipróbált, bevált brigádját. De ennél is fontosabb, hogy a Realme brand maga tényleg nagyon fiatal, de a mögötte álló gigantikus holding már bizony régóta aktív szereplőnek számít a telkó és szórakoztatóipari szegmensben.

Brutál erős háttér

A Realme ugyanis nem egy független vállalat, ami a semmiből jött létre, hanem BBK Electronics, azaz iparág egyik legbikább szereplőjének egyik gyermeke. Ha a BBK neve semmit sem mond, az érthető, de ha azt mondjuk, hogy Oppo, OnePlus vagy Vivo, akkor talán már tisztul a kép. Ezen feltörekvő, és Magyarországon is egyre népszerűbb márkákat is ez a konszern futtatja, amely egyébként még jó pár egyéb nagy, más céget is ellát termékekkel. Rengeteg olyan okostelefon is készül a BBK Electronics üzemeiben, amely aztán más logóval ellátva kerül a boltok polcaira. A Realme anyavállalata tehát a múlthoz hasonlóan továbbra is bizonyít OEM beszállítóként, amivel a működését kezdte.

realme

Ennek köszönhetően 2020-ban a BBK a világ egyik legnagyobb okostelefon gyártójává vált, hiszen minden ötödik eladott készüléket e holding állította elő. Ez a hatalmas gyártói kapacitás mellett annak is köszönhető, hogy a régóta óriási figyelmet fordítanak a kutatás-fejlesztésre. Ezrek dolgoznak több laborban csak az új technológiákon, ami meg is látszik a csúcsmodelljeiken, hiszen a legjobb Oppo, Vivo és OnePlus modellek konkrétan a világ legerősebb mobiljai közé tartoznak.

Na ez a konszern (és persze a kínai állam, ne legyünk naívak!) áll a Realme mögött, aminek köszönhetően komolyan benne van a pakliban, hogy ez a friss márka is befuthasson olyan karriert, mint testvérei. Az elmúlt egy évben a Realme globálisan 42,4 millió készüléket adott el, ami 2 százalékos piaci részesedést jelent. Ez egy ennyire fiatal cégtől pedig elég faja eredmény.

Minőség, szerviz

A BBK Electronics pont a már korábban említett, ma már elég menőnek számító márkái miatt sem teheti meg, hogy béna terméket adjon ki a kezei közül, vagy, hogy problémák adódjanak a kapcsolódó szolgáltatásokkal. Emiatt aztán jó esély van rá, hogy minőség terén is hoznak egy magas szintet a modellek. Az eddig általunk látott és kipróbált Realme eszközök teljesen korrektnek tűntek a maguk kategóriájában. És az, hogy egy ilyen bitang nagy konszern, illetve több testvér brand is támogatja a Realme-t valószínűvé teszi, hogy a szervízeléssel sem lesz különösebb probléma. Bár, az Alcatel (TCL) esetében már láttuk, hogy nagy kínai anyacég sem jelent e téren száz százalékos biztonságot.

A vállalat érezhetően egyelőre a belépő szinten és a középkategóriában akar stabil pozíciókat kiépíteni, de nem lennénk meglepve, ha hasonlóan a többi feltörekvő kínai márkához, az ő modelljeik is felbukkannának hamarosan a prémium ligában is.

Biztonság

A kínai hátterű modellek esetében gyakran felbukkannak biztonsággal kapcsolatos kérdések. Ezzel kapcsolatban nem rendelkezünk pontos információkkal. A BBK nyilván azt állítja, hogy maximálisan tiszteletben tartják az adatvédelmi szabályokat, és tény, hogy még nem is volt ilyen jellegű botránya a holdingnak.

Ez az egyik, a másik meg az, hogy a jelek szerint a nem kínai cégek, tehát például a Google és a Facebook bizonyítottan monitorozzák a felhasználókat. Abban a korban élünk, hogy ha csak egy tortáról álmodunk, reggel már jönnek is fel a cukrászda hirdetések a telefonon vagy a számítógépen…..

Érdemes Realme telefont venni?

Azt így nem fogjuk kijelenteni nyilván, hogy mindenki vegyen Realme mobilt. De azt igen, hogy egy kimondottan stabil hátterű, ígéretes, láthatóan kész tervvel, jó stratégiával és normális menedzsmenttel rendelkező brandről van szó. Szerintünk a termékekkel hibázni nem lehet, a maguk szintjén hozták, amit elvárhat az ember a pénzéért, csalódást még egyáltalán nem okoztak.

realme

Az is bíztató, hogy a cég más frontokon is hódítani akar, a berlini IFA szakkiállításon például bejelentették, hogy a televíziós szektorban is szerencsét próbálnak, ami szintén arra utal, hogy komolyan veszi a BBK ezt a projektet. Mindent mérlegre téve azt mondhatjuk, hogy a Realme egyáltalán nem gagyi, sőt egy életképes márkának tűnik, amely akár még igen komoly sikereket is arathat a közeljövőben.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!