Friss videón látható a Kaliforniai Egyetem Cassie nevű robotja, aki vakon is teljes magabiztossággal közlekedik a lépcsőn. 

Az önjáró robotok hallatán a legtöbb embernek valószínűleg a Boston Dynamics ugrik be, ennek többek között az is az oka, hogy a robotikával foglalkozó vállalat elképesztően jól használta fel az internetet, és számos roppant szórakoztató videót tett közzé saját gyártású robotjairól.

Bár a Cassie névre keresztelt szerkezet nem a Boston Dynamics robotja, legalább olyan érdekes, mint ők, hiszen a gépi látásra (kamerákra) támaszkodó robotokkal ellentétben Cassie “vakon” is képes közlekedni, sőt akár még lépcsőzni is. A humanoid robotok egy speciális ágát képviselő gép az oregoni egyetem mérnökeinek segítségével tanult meg magabiztosan közlekedni a lépcsőn.

A tanításhoz egy Reinforcement Learning nevű technológiát használtak a kutatók, amelynek segítségével szimuláción keresztül mutatták meg Cassie-nek, hogyan is kell lépcsőzni. Ez azért fontos, mert ha maga a tanulási folyamat is éles helyzetben zajlott volna, akkor a kezdetekor csúnyán eltörhetett volna a gép az esések következtében.

Szakértők szerint azért van szükség az ilyen alternatív rendszerek kiépítésére, mert a szerkezetek nem mindig tudnak az érzékelőikre támaszkodva közlekedni. Nem megfelelő fényviszonyok között – például ködben vagy éjszaka – szinte lehetetlen őket bevetni, pedig előfordulhat, hogy pont ilyen helyzetekben lenne rájuk szükség. Ennek érdekében a gépet korábban már beküldték egy erdőtűz közepére, és megtanították Segwayen egyensúlyozni is.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!