razer
Kép: Techeblog

Már most is dolgoznak olyan robotok az óceánokon, amelyeknek a műanyaghulladék tisztogatása a feladatuk, a Razer azonban gondoskodik arról, hogy jól is nézzenek ki. 

A bolygónk felszínét jelentős mennyiségben borító sósvizekben jelenleg nagyjából 11 millió tonnányi műanyag úszkál, ami elég elkeserítő szám. Az emberi élettel együtt járó plasztik hulladék a Föld bármely pontjára képes eljutni a vízen/vízben úszva. Több olyan cég is létezik, amelyiknek célja, hogy valamilyen módon megtisztítsák az óceánok vizét ezektől az oda nem való anyagoktól. Ilyenek többek között a ClearBot robotok is, amik már munkára is lettek fogva, bár kinézetük elég kezdetleges, igaz, ha valami, akkor ez a munka nem a külsőről, hanem a hasznosságról, hatékonyságról szól.

Itt jön a képbe a leginkább gamer kiegészítőiről és székeiről ismert Razer, ami az utóbbi időben egészen érdekes piacok felé is nyitott. Így többek között beszáll a ClearBot mellé, és bár még csak CG-n, de látható, hogy ezzel a tisztogató szerkezet egészen megújul. A Razer újonnan tervezett és teljesen automatizált robotja a legújabb AI és gépi tanulási képességekkel rendelkezik a tengeri műanyagok észleléséhez. Akár 250 kg pasztik szemetet is képes összegyűjteni egyetlen ciklus alatt, mindezt napenergiával működtetve. A ClearBot vezérigazgatója, Sidhant Gupta szerint a Razer csapatának akcióorientált megközelítése a tengeri hulladék problémáinak megoldása szempontjából rendkívül nyitott volt. Az új modell segítségével szerinte globálisan kiterjeszthetik tevékenységüket, amit az ázsiai tengeri kikötőkkel kezdenek.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!