samsung-tv foci
Fotó: Samsung

Mire kell figyelni a beállításoknál, hogy lehet elérni, hogy a legjobb legyen a kép és a hang a foci-Eb meccsekhez, és úgy általában a sportközvetítésekhez? Utánajártunk!

Kaptunk jó pár olvasói levelet, illetve Facebook kommentet, amelyekben a drága olvasók azzal kapcsolatban kértek tanácsot, hogy a meccsekhez hogyan kell beállítani egy tévét, hogy a legjobb, legélvezetesebb legyen a kép. Szerencsére épp nálunk dekkolt tesztelésen egy remekjó készülék, egészen pontosan egy idei Samsung Neo QLED tv, amely számos lehetőséget biztosít, úgyhogy el tudtunk mélyedni a témában.

Mi kell a sporthoz?

A valóságban állóképesség, finesz, és ügyesség, de ha a fotelsportolást választjuk, akkor máson van a hangsúly. Alapvetően más-más képi világ az ideális a játékokhoz, filmekhez, tv műsorokhoz és a sportközvetítésekhez is.

Kontraszt

Ez utóbbiaknál kiemelten fontos a jó kontraszt. E téren például a nálunk tartózkodó tv elképesztően jól teljesít, köszönhetően a kvantumpontos technológiának és a MiniLED háttérvilágításnak. Ennek köszönhetően markánsak a különbségek a világosabb és sötét képrészletek között, ami például a focimeccseknél igen jól jön.

A Neo QLED panelek e téren nagyon erősek, de ha valaki a tévéjénél nem elégedett a kontrasztossággal, akkor érdemes megkeresnie a Dinamikus Kontraszt (nevezik Kontrasztjavításnak is olykor) funkciót, és aktiválnia azt.

Ilyenkor az elektronika kicsit belenyúl a képi világba, és próbálja láthatóbbá tenni a már említett különbségeket.

Színek

Persze ízlés dolga, hogy kinek mi tetszik, de a tapasztalataink szerint a sportközvetítésekhez legjobban az úgynevezett hideg vagy esetleg a normál színvilág passzol. Ez előbbinél a kék színkomponens dominál, ellentétben mondjuk a filmekkel, ahol a piros uralta meleg színhőmérséklet a jobb választás. Ennek kiválasztásához a Színhőmérséklet menüpontot kell megkeresni. Ha pedig még valaki tovább finomítana a dolgon, akkor a Fehéregyensúlyt kiválasztva módosíthat az arányokon.

Felbontás

A 4K ma már az új tévéknél alap, de például a Samsungnak vannak 8K-s készülékei is. Persze sokan mondhatják, hogy amíg a tv adások csak Full HD-sak (jó esetben), addig ennek a sportnál nincs jelentősége. Csakhogy már elérhetőek a 4K tartalmak is az online streaming szolgáltatóknak köszönhetően.

qled tv foci

És akkor még nem is beszéltünk az úgynevezett felskálázási eljárásokról, amelyek szoftveresen képesek javítani a részletességen. A nálunk lévő Neo QLED Samsung tv ehhez például mesterséges intelligenciát is használ, és a tapasztalataink szerint a dolog tényleg működik. Azt nem mondjuk, hogy a végeredmény olyan lesz, mint egy “gyári” 4K vagy 8K tartalom esetén, de legalább megközelíti azt, és így kihasználható a nagy felbontású panelben rejlő erő.

Mozgás

Egy Tarr Béla filmmel ellentétben a sportközvetítéseknél kiemelt jelentőségű a hibátlan mozgásmegjelenítés. Ezzel pedig mind a mai napig sok tévének gondja van, azaz előfordulhatnak különféle anomáliák, például a szaggatás, ami a meccseknél, de akár egy atlétikai számnál is borzasztóan idegesítő lehet.

Ez szinte mindig a forrásanyag hibája, azaz egész egyszerűen nem elég jó minőségű a képi jel, amit kap a televízió, de hát ez értelemszerűen a nézőt egyáltalán nem érdekli.

Viszont már akadnak olyan készülékek, amelyek képesek kiküszöbölni az ilyen jellegű problémákat. Lehet, hogy a te tévéd is ilyen, csak éppen nem is tudsz róla! A nálunk lévő Neo QLED tévében például több ilyen trükkös megoldás is akad. Az egyik az úgynevezett interpolációs eljárás (Képtisztasági beállításoknak nevezik itt), amely a tv processzora által generált mesterséges képkockákat illeszti be a valódiak közé, aminek hatására az agyunk folyamatosabbnak látja a képet. Ez a szolgáltatás egyébként más gyártók tévéinél is felbukkan, csak ők máshogy hívják (pl. Intellgent Frame Creation stb.). Már vannak olyan készülékek is, amelyeknél be lehet kapcsolni, hogy az elektronika a háttérvilágítás állandó változtatásával segítsen a folyamatosság illúziójának megteremtésében.

A Samsung többek között ezért fordított óriási energiát a Mini LED eljárás kifejlesztésére, ami lehetővé teszi, hogy a korábbinál sokkal több fénykibocsátó diódát tudnak a készülékekbe építeni, a nagyon pontos háttérvilágítás vezérlést tesz lehetővé, aminek hála értelemszerűen hatásosabb lesz ez effektus.

Betekintési szög

Elég jó móka, ha egy nagyobb társaság együtt nézi a meccset a tv előtt. Egyrészt rengeteget lehet nevetni az elmés beszólásokon, de még ennél is jobb, közösen izgulni, megélni a feszültséget, és jó esetben a diadalt. Ha viszont többen foglalnak helyet a képernyő előtt, akkor értelemszerűen lesz olyan, aki nem a legjobb pozícióban, szemben ül a tévével, hanem kisebb-nagyobb mértékben oldalról figyeli az eseményeket. Ha viszont a készülék úgynevezett betekintési szöge nem jó, akkor ő fakónak, szürkének fogja látni a tónusokat. Még rosszabb esetben pedig a valóditól teljesen eltérő árnyalatokat érzékel, például zöld helyett sárgát, piros helyett kéket. Szóval, ha valaki szeretne a barátaival is közvetítéseket nézni, akkor érdemes a betekintési szögre is odafigyelnie. Például a már említett Neo QLED technológia e téren kifogástalanul teljesít a tapasztalataink alapján. Még nagyon kiszorított pozícióból, focis nyelven Csikar-szögből, sem érzékelhető az színek torzulása.

Stadionhangzás

A kép mellett a hang is segíthet az otthoni sportélmény megteremtésében, úgyhogy erre is érdemes odafigyelni. A dinamikus stadionhangzáshoz elengedhetetlenül szükségesek a hallható basszusok, és ha valakinek van egy jó külső hangcucca, akkor ez a kérdés meg is van oldva, csak kicsit fel kell tekerni a mélyeket. Amennyiben viszont valaki a tévére bízná a dolgot, akkor érdemes olyan készüléket választani, ami rendelkezik beépített mélyhangszóróval.

A mi mostani tévénkben ráadásul rögtön két ilyen található, tehát az alapok rendben voltak. Ráadásul a Samsung a magasabb kategóriás tévéibe épít extra hangszórókat a készülékház felső részére, amelyeknek köszönhetően sokkal tágabb, nagyobb lesz a hangtér. Nem csak valami ciripelést hallunk a közönségből, hanem egy masszív hangfalat kapunk, morajlással, ami tényleg segít átadni a hangulatot és az érzelmeket.

Sport mód

Már akadnak olyan készülékek, ahol a beállításokkal nem is kell vacakolni a nézőknek, hiszen e modellek rendelkeznek gyárilag optimalizált, úgynevezett Sport móddal. Ezeknél a képi- és hang paramétereket úgy adták meg, illetve azok a funkciókat aktiválták, amelyek a sportközvetítésekhez passzolnak. Ezt mi is kipróbáltuk a Neo QLED televízión és teljesen jól működött a dolog, de ha valaki még ilyenkor sem elégedett a végeredménnyel, vagy finomítana ezt-azt, akkor van lehetősége a módosításra. Sőt, léteznek olyan tévék is (mint például a nálunk járt darab), amelyek automatikusan képesek felismerni az épp a képernyőn futó tartalom típusát, legyen az film, játék, zeneszám vagy akár egy futballmérkőzés, és ahhoz igazítják automatikusan a beállításokat.

Meccsek a szabadban

Nem tartozik szorosan a témához, de ha az ideális tévés meccsnézés kerül szóba, akkor nem feledkezhetünk meg az idei év egyik legforróbb újdonságáról. Ez a direkt kültéri használatra tervezett Terrace TV, amelyet, mint a neve is mutatja, a “teraszra” szánnak. A kialakítása révén ellenáll víznek, pornak, szélnek, tehát akár kinn is lehet hagyni, nem lesz semmi baja. A fényereje nagyobb az átlagosnál, ennek köszönhetően még tűző napfényben is jól látható marad a kép. Az alkalmazott kvantumpontos QLED technológiának hála, pedig a fent említett fontos szempontoknak, elvárásoknak is megfelel. Mivel az okostévé rendszer sem hiányzik belőle, ezért közvetlenül elérhető internetes alkalmazások, például a filmes vagy sport tematikájú online streaming appok is elérhetőek.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!