A Microsoft Surface 4 papíron ígéretesnek tűnt, megnéztük, hogy mit tud a valóságban. Tehát, hogy milyen a képe, a teljesítménye, megéri-e?

A Microsoft név hallatán a legtöbb embernek a szoftverek, a Windows, a Word, az Excel (perverzeknek esetleg az Explorer), illetve az Xbox játékkonzolok jutnak eszébe. Pedig a cég már jó ideje ügyködik azon, hogy a PC fronton is épkézláb eszközöket tegyen le az asztalra. Így született meg a Surface termékcsalád, amelynek 15 inches változata sétált be főhadiszállásunkra.

Pazar külső

A terméken első pillantásra látszik, hogy üzleti felhasználóknak szánták, hiszen az alkalmazott, szokatlan 3:2-es képarányon a videók és a játékok nem érzik otthonosan magukat, viszont az Office és különféle egyéb munka/tanulós alkalmazások számára ez optimálisabb, mint a hagyományos 16:9-es képarány.
A készülék egyébként bitang jól néz ki, legalábbis a nálunk járt éjfekete verzióra egy rossz szót nem lehet mondani. Nulla darab idegesítő/bazári/felesleges/csicsás díszítés van rajta, és ennek köszönhetően egy végletekig letisztult és elegáns termék született. Ez pedig jó. Mint ahogy az is, hogy az alumínium készülékház matt fényezésén alig látszanak meg az ujjlenyomatok, egyéb szennyeződések.

Microsoft Surface 4

Az viszont már kevésbé tetszett, hogy a csatlakozókkal spóroltak, pedig azért lett volna hely a portoknak bőven. Ugyanis mindössze egy USB 2.0, és egy USB-C került rá. Ez utóbbi adapterek révén DisplayPort vagy HDMI csatolóként is bevethető, de ez még mindig kevés, egy munkagép esetében simán lehet, hogy ennél egyszerűen több portra van szükség egyszerre.

Microsoft Surface 4

A készülékház 33,9 centi széles, 24,4 centi mély, és csupán 1,4 centi magas, tehát egy táskába viszonylag könnyen beszuszakolható. A súlya 1,5 kilogramm, ami egyáltalán nem vészes, így mondhatjuk, hogy elég mobilis termékről van szó. A termék nem kapta meg az ütés- és vízállósági tanúsítványt, mi pedig nem kezdtük el rázni a pofonfát.

Képernyő

Az említett 3:2 képarányú kijelző egyébként a termék nagy erőssége. Egyrészt érintésérzékeny és képes együttműködni a Microsoft speciális aktív tollával, aminek köszönhetően egyes alkalmazások vezérlése a megszokottnál lényegesen kényelmesebb. Másrészt a kép minősége is teljesen rendben van. Az IPS panel színpontossága és színtér lefedettsége kiemelkedő, a betekintési szög gyakorlatilag hibátlan.

A felbontás pedig szédületesen jó, hiszen a modell 2496 x 1664 képpont megjelenítését szavatolja, ami messze jobb, mint a legtöbb mai noti által produkált Full HD (1920 x 1080). A mozgásmegjelenítés során anomáliákat nem tapasztaltunk, a képfrissítési frekvencia 60 Hz, de ez nem akkora gond, mert hát nem egy gamer eszközről van szó.

Hardver

Egy 8 magos, AMD Ryzen 7 4980U mobil processzort kapott, egy integrált Radeon grafikus chippel, és 8 GB RAM-mal. Ez pedig mindent összevetve nem nevezhető egy kifejezett erőgépnek. Játékra, 3D szoftverek futtatására, és komoly grafikus feladatokra (4K videóvágás, profi Photoshop stb.) nem alkalmas. Viszont hát nem is erre szánják.

teljesitmeny

Hanem irodai alkalmazásokhoz, kommunikációra, netezésre, levelezésre, videótelefonálásra és multimédiás tartalmak fogyasztására, arra pedig így is tökéletesen beválik. Egy 512 GB-os SSD került bele, ami ma már egy ilyen árkategóriájú gép esetében a kötelező minimum…..Őszinte leszek, ennek kapacitása kicsit csalódást okozott.

Használat közben

A háttérvilágítással megtámogatott gombok ellenállása és nyomásútja kiváló, így a gépelés kényelmes. Viszont még lett volna hely bőven, így a gombok méretét bizony megnövelhették volna nyugodtan. Mert hát minél nagyobb egy klaviatúra, annál jobb…

Az egeret kiváltó tapipad remek periféria. Az érzékenysége, tapintása és stabilitása, valamint a mérete is megfelelő, kár hogy “rendes” gombokkal nem látták el. Melegedést még intenzív használat esetén sem tapasztaltunk, szóval a hűtést jól megoldották. A beépített hangrendszer az átlagosnál egy fokkal jobban szól.

Microsoft Surface 4

A hangerő teljesen rendben van, durva hibákat sem hallunk, viszont a sztereót el lehet felejteni, épp úgy, mint a mélyeket. Tehát játékra, filmezésre és videózásra alkalmas, de zenehallgatásra már nem igazán.

surface 4

A gyári adatlap szerint az üzemidő elérheti a 19 órát, de ennyit max akkor tud, ha ki van kapcsolva. A 47 Wh-s kapacitás egyáltalán nem számít kiemelkedőnek, sőt. Mi átlagos használat mellett (netezés, levelezés, szövegszerkesztés, Facebookozás stb.) 8-10 órát tudtunk kicsiholni belőle, ami meglehetősen átlagos teljesítmény. Ellátták egy HD felbontású webkamerával, ami teljesen korrekt képminőséget produkál, így a modell magában alkalmas videókonferenciázásra is, ami nyilván sokaknak fontos infó lehet.

Ár

Microsoft Surface 4 15″ – 450 000 forint. Hát alulárazottnak nem mondanánk…

Kinek ajánljuk – Microsoft Surface 4 15″

– Munkára, tanulásra keres gépet
– Értékeli az elegáns, letisztult dizájnt
– Sokat cipeli a számítógépét
– Érintőképernyős laptopban gondolkodik
– Sokat videótelefonál, videókonferenciázik
– Fontos az átlagosnál nagyobb felbontás

Kinek nem ajánljuk – Microsoft Surface 4 15″

– Játékra, esportra keres gépet
– Videót vágna, 3D appokat futtatna
– Fontos az extrémen jó üzemidő

Még több információ a Microsoft Surface 4 laptopról a hivatalos weboldalon