Aktív zajszűrés a gyakorlatban – OPPO Enco Free2 TESZT

A 2019 decemberében bemutatott OPPO Enco Free után megérkezett a külsőre nagyon hasonló folytatás, amely már a nevével is jelzi, hogy továbbfejlesztett változata az elsőnek. Árazását tekintve az Enco Free2 már a középkategória felső szegmensét súrolja, cserébe viszont 42 decibel mértékű aktív zajszűrést, intelligens hangasszisztenst, viselésérzékelést és hat és fél órás üzemidőt kínál. 

A vezetéknélküli fülesek mezőnyéből kitűnni nem egyszerű feladat, hiszen a gyártók egymást túllicitálva igyekeznek azon, hogy minél nagyobb teljesítményt szuszakoljanak a hallójáratba helyezhető aprócska kütyübe. A piacot elárasztó Bluetooth-fülesek választéka szinte végtelen, a gyártók csak úgy ontják magukból az újabbnál újabb zenehallgatásra szánt eszközöket, így ember legyen a talpán, aki elsőre választani tud közülük. A hazánkba nemrégiben megérkezett kínai gyártó sem számít már zöldfülű kezdőnek a piacon, legújabb modelljük, az Enco Free2 pedig tökéletesen alátámasztja, hogy 30 ezer forint alatt is kapható jó és használható ANC-s füles.


Mi van a dobozban? 

A mi fülhallgatónk nagyon hasonló fehér dobozban érkezett, mint úgy általában az OPPO fülesek, elején a termék színes fotójával, melyet leemelve a felhasználói útmutató (magyar nyelven is) tárul a szemünk elé. A papírok alatt a töltőtokba bújtatott fehér fülesek bújnak meg, míg a doboz alján a tartozékok kapnak helyet egy USB töltőkábel és 2 pár gumidugó (gumiharang) személyében.

Amint kézbe vesszük az Enco Free2-t, egyből látni, hogy a dizájn nagyon rendben van, pontosan úgy néznek ki a fülik, mint a gyártó képein. Az In-Ear technológiás, azaz hallójárati fülhallgató zárt kialakítást eredményez, így a szilikon párnákkal bélelt hangszórót csak be kell dugni a külső fülbe, és a Bluetoothon keresztül már szólhat is a zene.

Teljesítmény

A kínai gyártó rendesen odatette magát az új füles megalkotásakor: az Enco Free2 a relatíve olcsó ár ellenére 42 decibel zajcsökkentést képes elérni, ami éppen 2 decibellel több, mint a rekordertartó Xiaomi Mi FlipBuds Pro a maga 40 decibelével. Ez azért nem semmi teljesítmény.

Természetesen elérhető az átengedéses (transzparens) mód is, amelyet a fülhallgató szárának lenyomva tartásával egyszerűen lehet aktiválni. A két mód közötti különbség egyébként valóban szembetűnő, a zajcsillapítós technológia hatékonyan nyomja el a zajokat, míg az átengedés mód valóban átengedi a külvilág hangjait (utóbbi egyébként különösen fontos, ha például az utcán közlekedünk). Az Enco Free2 egyébként sportoláshoz is használható, az IP54 minősítés alapján néhány vízcsepp és izzadság nem jelenthet gondot, de úszni azért nem tanácsos vele.

Használat közben 

Az Oppo Enco Free2 automatikusan bekapcsolja magát a töltőtök felnyitásával, nincs szükség külön aktiválásra. A nyomásérzékelő szenzorok a fülhallgató szárában helyezkednek el, ezen keresztül történik az eszköz vezérlése: lenyomva tartás transzparens/zajszűrő mód; két koppintás dalok közötti váltás, hívás fogadása/befejezése; csúsztatás hangerő szabályozás.

Az egyszerű vezérlés mellett a továbbfejlesztett szélzaj elleni algoritmusnak köszönhetően a telefonálások közben is korrekt a hangminőség, legalábbis a másik fél sosem panaszkodott e tekintetben. A számítógéphez is gond nélkül tudtunk vele csatlakozni, ráadásul ha egyszer már párosítottuk valamilyen eszközzel, akkor tapasztalatunk szerint többször nem is volt erre szükség, hiszen végig stabil maradt a csatlakozás. Emellett van benne viselésérzékelő (észleli, ha berakjuk vagy kivesszük), kompatibilis a Siri vagy a Google Voice hangasszisztensekkel, továbbá okostelefonok kamera-bekapcsolójaként is működik, amelyet a füles dupla érintésével aktiválhatunk. (Ebben amúgy az az érdekes, hogy a hivatalos leírás szerint ez a funkció csak a kompatibilis OPPO telefonokkal működik, de nekünk egy Huawei telefonnal is ugyanúgy sikerült távvezérelni a kamerát.) Adatátvitelre természetesen a Bluetooth protokollt használja, annak is az 5.2-es változatát, amellyel garantált az alacsony késleltetés (ez a videók és a játékok esetében fontos).

Üzemidő 

A 480 mAh-s akksival rendelkező tok USB Type-C kábellel tölthető, ami kikapcsolt zajszűrés esetén 30 órányi élettartammal képes ellátni a füleseket. Egy feltöltéssel  zajszűrés nélkül mintegy hat és fél órás, zajszűréssel pedig négy órás üzemidőre lehet számítani, amennyiben körülbelül 50 százalékon hallgatjuk a zenét. A tokon lévő LED egyébként pirosan világít, ha már érdemes töltőre dugni a készüléket, és azt is jelzi, ha éppen tölti a fülhallgatókat.

oppo enco free2

Összegzés 

Az Oppo Enco Free2 Galaxy White (fehér) és Midnight Black (fekete) színekben 599 jüanért (átszámítva nagyjából 28 ezer forint) került piacra Kínában, ami szerintünk aprópénz egy ilyen fülhallgatóért cserébe. Az aktív zajszűrés rendben teszi a dolgát, az integrált vezérlő könnyen kezelhető, a hangzás tiszta, a telefon és a Bluetooth közötti kapcsolat betonstabil, de még a dizájn is kifinomult és elegáns. Ha egy új fülesre 30 ezer forint van a zsebünkben, akkor szerintünk az Oppo Enco Free2 a nagybetűs tökéletes választás.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 • Külalak
  (5)
 • Teljesítmény
  (5)
 • Innováció
  (4)
 • Ár/érték arány
  (5)
4.8

Összegzés

Nem állítjuk, hogy ennél jobb hangminőség nem létezik a világon, ám az OPPO Enco Free2 egy kimagaslóan jó ár/érték arányú fülhallgató, ami az utolsó fillérig megéri az árát.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?