Kép: Techeblog

Tekintve, hogy a japánok irgalmat nem ismerve pusztítják a fajt, hamarosan eljöhet a pont, hogy valóban csak robotdelfinek lesznek a vízben. 

A delfinek csodálatos élőlények, és rendkívül intelligensek. Vélhetően nálunk is jobban, hiszen Japán környékén a nagyüzemi halászat miatt konkurenciaként tekint rájuk az emberiség és kíméletlenül pusztítjuk őket. És mégis ott vannak a vízben békésen, ahelyett, hogy azt mondanák, “Viszlát, és kösz a halakat!”. Elképzelhető tehát, hogy nem is oly sokára már nem marad belőlük, és robotdelfinek fogják helyettesíteni őket az akváriumokban. Itt jön képbe az Edge Innovations, amely cégről korábban már írtunk ebben a témában. Akkor is lehetett látni, hogy a gépük rendkívül élethű mása egy valódi delfinnek, most pedig itt egy újabb filmecske minderről.

A 2,6 méteres, és 270 kilogrammos, Delle-nek nevezett gépdelfin képes félautomata módban, mesterséges intelligencia segítségével magától úszni, de lehet távolról is vezérelni. Mozgása annyira élethű, hogy a turpisságot nemhogy a látogatók, de még a vele egy vízben lévő állatok sem fedezik fel. Egy Delle ára 3-5 millió dollár között mozog, ami jóval nagyobb bekerülési költség, mint élő társai esetében a 100 000 dollár. Ugyanakkor relatív gondozásmentessége, az etetés szükségtelensége, valamint számos olyan költség, ami élő példány esetében van, de robotdelfinek terén nem merül fel, életciklusra tekintve gazdaságossá teheti. Nem is beszélve arról, hogy a gépi erejű delfinek számára semmiféle terhet nem jelent a fogságban tartás.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!