Ha a teraszon vagy a kertben akarsz tévézni…. – Íme a Samsung The Terrace

Miben tér el a hagyományos tévéktől a Samsung The Terrace? Megéri megvenni?

Samsung The Terrace

A Samsung minden más tv gyártónál több egyedi, különleges készülékkel rendelkezik. Az általunk is megénekelt cserélhető keretű The Frame, a fura készülékházba bújtatott Sherif, és az elforgatható képernyőjű Sero mellé idén megérkezett a The Terrace, amelyet (figyelem bombameglepetés!) a teraszra, azaz kültéri használatra szánnak. Hogy ez pontosan mit is takar, miben más mint egy hagyományos tv, azt vizsgáltuk meg a napokban, hiszen a terméket itthon is elkezdték árulni.


Samsung The Terrace

Külső

A cél ugyebár az volt, hogy egy olyan készülékkel álljanak elő, amely kültéren is használható, tehát ellenáll a pornak és a nedvességnek. Ennek pedig ára volt, és emiatt a dizájn e termék esetében egyértelműen a funkcionalitás mögé szorult. Nyoma sincsen a modern idők Samsung tévéire jellemző könnyedségnek, légiességnek. A kávák szélesek, a készülékház pedig vastagabb a megszokottnál. A csatlakozókat is egy zárható rekesz mögé dugták a hátlapon.

Samsung tv

És, hogy ennek volt-e értelme? A válasz egyértelműen igen! A Samsung The Terrace IP55 minősítésű, tehát hivatalosan is bírja a kiképzést. Mi locsolgattuk, lezuhanyoztuk, és semmi baja nem lett. Szóval az eső biztos nem fogja kifektetni, de azért persze nem árt valami védelemről , mondjuk egy kis tetőről gondoskodni, biztos, ami biztos.

Samsung The Terrace

Falra akasztható: Igen. Sőt, hagyományos talpak nem is járnak mellé. Tehát ezt a falra vagy valamilyen állványra szánják.
Csatlakozók: 3 db. HDMI 2.0, USB 2.0, LAN, optikai audio, CI+. Tehát HDMI 2.1 nincs és fejhallgató kimenet sincs.

Samsung tv teszt
Bluetooth támogatás: Van. Ezen keresztül vezeték nélkül is csatlakoztathatóak a kompatibilis hangeszközök, például egy soundbar vagy egy fülhallgató.
Beépített WiFi: Nem hiányzik, remek.

Képminőség

Paneltechnológia: QLED VA LED LCD. A kvantumpontos képalkotási eljárás ötvözve a FALD háttérvilágítással papíron jó képminőség megteremtését teszi lehetővé.
Képméret: 55/65/75 inch. Van választék, nálunk az 65″-es volt.


Felbontás: 4K, azaz 3840 x 2160 képpont. Bár vannak ma már nagyobb felbontású, 8K modellek is, de igazából a 4K-val sincs semmi probléma. A mai tartalomkínálat mellé ez is bőven elég (sajnos). A részletesség így is megfelelő, és az extrémen nagy felbontás biztos brutálisan megdobta volna az árat. Szóval ez egy tök érthető kompromisszum.
Kontraszt: A maximális natív kontraszt a méréseink szerint 7210:1. Ez egészen szuper érték, a amivel a legtöbb mai vetélytársát lenyomja ez a készülék. Ennél is fontosabb, hogy a kontrasztosság szemre nem rossz, és ha valaki elégedetlen, még mindig bekapcsolhatja a Dinamikus Kontrasztot, ami hangsúlyosabbá teszi a világos és sötét képi elemek közti különbséget. Igaz cserébe ilyenkor egy csomó apró részlet egyszerűen eltűnik.

Samsung The Terrace
Színpontosság: A megfelelő beállítások mellett a színpontosság kimagaslóan jó, a megadott iparági standardoktól (sRGB) csak nagyon minimális mértékben térnek el a tónusok. Az árnyalatok szemre is természetesek és valósághűek. Az LCD tévékre jellemző fátyolosság nem vagy csak alig-alig érzékelhető, tehát a színek kellően markánsak, amiben nagy szerepet játszanak a QLED technológia kvantumpontjai.
HDR: A nagy dinamikatartományú tartalmak (HDR10, HDR10+, HLG szabványok) megjelenítése támogatott.

Samsung tv képminőség
Fényerő: Maximum 3422 nit! Abszolút kiemelkedően teljesít ebben a versenyszámban. Erre pedig szükség is van, hiszen kültéren mások a fényviszonyok, mint egy szobában. Ahhoz hogy kinn is látható maradjon a kép, szükség van erre. A tesztelés során arra jutottunk, hogy korántsem ideális körülmények mellett is teljesen rendben van a kép. Ráadásul a magas fényerő a HDR tartalmak visszaadása során is komoly szerepet játszik, hiszen a nagy dinamikatartományú videók és játékok is látványosan jelennek meg.
Zajosodás: Nem jellemző, de egyes, a médiaboxból érkező tv adásoknál előfordulhat. A Zajcsökkentés funkció bekapcsolásával jelentősen mérsékelhető.

samsung terasz tv
Betekintési szög: Teljesen jó! Ha oldalról bambulja valaki a képernyőt, akkor sem fogja tapasztalni az árnyalatok torzulását vagy invertációt (a kékből piros lesz, a sárgából szürke stb.)
Felhősödés: A háttérfény eloszlása a fénymérővel végzett vizsgálatok szerin nem egyenletes, de a zavaró felhősödés effektus a mindennapi használat során nem tűnik fel.
Képfrissítési ráta: 120 Hz, tévéknél ma ez a csúcs.
Dinamikusan változtatható képfrissítési ráta: Ez a funkció nem támogatott, ami a játékosoknak lehet fontos. Tény, hogy a FreeSync egy tök király szolgáltatás, de azért ennek a hiányával együtt lehet élni.

samsung terasz tv
Input lag: 13,7 ms. Korrekt érték! Ez megint a játékosoknak fontos, de nekik nagyon.
Mozgásmegjelenítés: Rossz minőségű források használata esetén tapasztalhatóak kisebb anomáliák: például médiaboxból érkező tv adásoknál, alacsony bitrátájú online streaming esetén megfigyelhető nagyon enyhe akadozás néha. Ezen azonban hatékonyan lehet segíteni az Auto Motion Plus funkció bekapcsolásával, amely virtuális képkockákat illeszt be a valódiak közé, és gyakorlatilag tökéletesen képes orvosolni a hibákat.

Beégésveszély: Nincs

Hang

Audio rendszer: 20 wattos, 2 csatornás, rejtett hangszórókra épülő totálisan átlagos integrált rendszer.
Hangminőség: Semmi extra. A mélyeket alig hallani, a dinamizmus hiányzik, megszólalás kissé steril, a sztereó hangtér csak közelről érzékelhető, viszont a hangerő teljesen rendben van.

Samsung teraszt tv
Hanghibák: Nincsenek.
Ajánlott-e külső hangrendszer használata: Igen. Egy normális soundbar, vagy házimozi szett halhatóan jobb hangminőséget produkál.

Kezelés, okostévé

Okostévé rendszer: Tizen SmartHub, rendben van.
Magyarul tud: Igen
Alkalmazások száma: Kb. 200 darab érhető el. A fontos alkalmazások (Netflix, YouTube, Amazon stb.) nem hiányoznak!
Médialejátszó alkalmazás: Van, előre telepített. Csak rá kell dugni az USB-n keresztül a pendrive-ot, merevlemezt, máris lehet nézni a filmeket, képeket, és hallgatni a zeneszámokat. Nagyon hasznos szolgáltatás, ami jól is működik.

terasz
Böngésző: Van és kellően gyors. Így az élmény olyan, mintha számítógépen vagy mobil netezgetnénk.
Távirányító: Vékony, slank, nagyon menőn néz ki, ám kevés gombot tartalmaz. Emiatt csak alig szolgáltatás érhető el róla közvetlenül.
USB-n keresztül csatlakoztatott vezérlőeszközök: Az egér, billentyűzet és kontroller használata támogatott.

tavir
Távirányító helyett mobil: Támogatott, egy ingyenes alkalmazás segítségével. Hasznos!
Remote Acces: Az teljesen jó távoli elérés szolgáltatáscsomag használható. (Itt írtunk róla korábban).

Extrák

Képernyőtükrözés: A Miracast és WiFi Direct technológiák támogatása révén a kompatibilis mobil eszközök (tablet/telefon), illetve számítógépek kijelzője tükrözhető a képernyőn. Ez egy igen jó funkció, nagyon kényelmes és hasznos szolgáltatás!
Bluetooth: A BT támogatású hangeszközökre vezeték nélkül kilőhető a hang. Hasznos és jól is működik. Az eszközök felismerték egymást, a párosítás pillanatok alatt lezajlott és a kapcsolat végig stabil maradt.

tavir
Galéria: A készülék rendelkezik egy beépített galériával, amelyben rengeteg remek minőségű festmény, rajz, rézkarc, illusztráció, fotó és poszter digitális reprodukciója található meg. Ez nyilván tök hangulatos lehet, és jól is néz ki, pláne, hogy az alkotások köré keret vagy paszpartu hatású effekt is pakolható, aminek köszönhetően tényleg úgy néznek ki, mint az „igazi” képek.
Háttér mód: A tv képernyőjén egyszerűen megjeleníthető bármilyen mintázat, így akár a mögötte lévő tapéta vagy festett fal textúrája is, aminek köszönhetően a Samsung The Terrace a “háttérbe olvasztható”, így ha nincs rá szükség gyakorlatilag eltüntethető a szemünk elől.

Ár

55″ Samsung The Terrace (QE55LST7TCUXXH): ~1 210 000 forint
65″ Samsung The Terrace (QE65LST7TCUXXH): ~1 400 000 forint
75″ Samsung The Terrace (QE75LST7TCUXXH): ~1 880 000 forint

Hát nyilván nem olcsó, de mivel hozzá hasonló, kültérre szánt tv nincs nagyon a piacon ezért nincs mihez viszonyítani. Okés, egy ilyen tudású QLED tévének kábé a dupláját kérik el érte, de azt nem is rakhatjuk ki az erkélyre, mert az első harmat kinyírja. Ráadásul itt a fényerő is extrémen magas, szóval azért ez az ár elfogadhatónak tűnik érte.

Kinek ajánljuk – Samsung The Terrace

– Kültéri használatra keres tévét
– Strapabíró televízióban gondolkodik
– Fontos, hogy legyen a kültéri megjelenítőn smart szolgáltatás, tuner stb.

Kinek ajánljuk – Samsung The Terrace

– Beltéri használatra vásárolna televíziót
– Olcsó termékben gondolkodik

Még több információ a Samsung The Terrace készülékről a termék hivatalos weboldalán

[sc name=”facebook” ][/sc]

 • Dizájn
  (4)
 • Képminőség
  (4)
 • Kezelhetőség
  (4.5)
 • Hangminőség
  (3.5)
 • Ár/érték arány
  (4)
4
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?