A Sony X90J modelltől sokat vártunk, de nem váltotta be maximálisan a hozzáfűzött reményeket.

Sony X90J

A Sony tévéknél a csúcsot évek óta az OLED készülékek jelentik, és a vállalat a prémium kategóriában szép sikereket is arat ezekkel. De ettől függetlenül a cég nem engedte el a hagyományosabb LED LCD modelleket sem. Idén is több ilyen új televízióval léptek színre, amelyek egyike a papíron sokat tudó, és ennek megfelelően rém drága Sony X90J, amely nálunk is tett egy rövid látogatást.

Dizájn

Az X90J esetében a hagyományos talpat kis tappancsokra cserélték, ami olcsó és nem különösebben látványos megoldás. Azért a cég csavart egyet a dolgon, és lehetővé tette, hogy a talpakat felhasználó a készülékház közepe tájt is elhelyezzen, aminek révén a termék egy keskenyebb asztalra is felállítható. Ez jó megoldás, de ilyenkor a készülék egy kicsit idétlenül, aránytalanul fest. Ráadásul a képernyő forgatására, döntésére értelemszerűen nincs lehetőség.

Sony X90J

A káva egy centiméter vastag, kikapcsolt állapotban láthatatlan, az azt övező keret pedig csillogó fekete fényezést kapott. Ez nyilván ízlés dolga, de szerintünk a matt felület egy fokkal jobb választás lett vonla. A ki- és bemenetek a hátlapon kaptak helyet, van itt két-két HDMI 2.1, HDMI 2.0 és USB 2.0 és az optikai audió, kompozit AV és fejhallgató csatlakozókat sem spórolták le. Szóval e téren hozza a modell a kötelezőt.

Sony X90J

Képminőség

A termék képminőségéért a VA panel és a forradalminak kikiáltott kognitív képfeldolgozó processzor felel. Ez utóbbi állítólag egy csomó trükköt tud, például képes elméletileg automatikusan valós időben módosítgatni a beállításokat, hogy a lehető legjobb legyen a képminőség.

proc

Viszont mi azt tapasztaltuk, hogy még a HDR jeleket se ismerte fel a készülék, pedig egy PS5 volt rákötve, ami szintén Sony termék ugyebár, és ezt például kézzel kellett beállítgatni. És ha már itt tartunk: A nagy dinamikatartomány egyértelműen csúnyának, túlszaturáltnak, túlhúzottnak tűnt, hiába próbálkoztunk mindennel. A színeket pedig SDR és HDR módban is kicsit fakónak, fátyolosnak láttuk. A koloriméterrel végzett vizsgálatok szerint a tv az sRGB színtér 112,2 százalékának a lefedésére képes, ami meglehetősen átlagos eredménynek számít.

Sony X90J

A kontraszt a mérések szerint rendben volt (~3450:1 natív kontraszt), azonban szemre kevésnek éreztük, amin lehetett segíteni a dinamikus kontrasztjavítás bekapcsolásával, viszont ilyenkor a finom átmenetek egyszerűen köddé válnak. A betekintési szöggel nincs gond, többen is körbeülhetik a képernyőt.

Sony X90J

A maximális képfrissítési ráta 120 Hz, és a dinamikusan változó képfrissítési ráta funkció is támogatott. A bemeneti késleltetés csupán 12,7 ms a méréseink szerint, azaz a játékot a termék nem hátráltatja. A készülék 4K-s, és elvileg képes az alacsonyabb részletességű anyagok felskálázására, azonban semmi érdemleges javulást nem láttunk e téren.

Sony X90J

Hang

Bár elvileg a beépített hangrendszer az átlagosnál jobb, hiszen magassugárzókat is tartalmaz, a hangminőség terén különösebb extrákat nem tapasztaltunk. Hibák nincsenek, de ez ma már alapelvárás, a basszusok viszont gyakorlatilag hallhatatlanok. Ez pedig azt jelenti, hogy hiányoznak az igazán organikus, élettel teli, dinamikus hangzás megteremtéséhez elengedhetetlenül szükséges betonbiztos alapok. A sztereó hangtér viszont egész jól érzékelhető, de csak két méteres távolságig.

fenn2

A készülék megkapta a Sony saját hangkalibrációs technológiáját, amely a távirányítóba épített mikrofon segítségével képes a szoba egy megadott szekciójába koncentrálni a lehető legjobb minőségű hangzást. A dolog működik, legalábbis azt mondanánk, hogy tényleg mást hallottunk egy kicsit, mint korábban e funkció aktiválása után. A különböző típusú tartalmakhoz előzetesen optimalizált hangmódok nem hiányoznak, és ha valaki ezek közül egyikkel sem elégedett, az equalizer segítségével a saját füléhez passzinthatja az arányokat.

Nem túl okos tv

A Sony idei televízióiba az új Google TV okostévé rendszer került, ami a korábbi, sokat szidott Android TV továbbfejlesztett változata. A Google nagyon fogadkozott, hogy az új platform sokkal jobb lesz, de hát nem lett :(.

hang
A grafikus kezelőfelület borzasztó, elnagyolt, nem igazán átlátható, tele van reklámmal, szponzorált kontenttel. Sokat kell “lapozni”, hogy a számunkra fontos dolgokat megtaláljuk. A rendszermenü kialakítása sem az igazi, egy csomószor tök feleslegesen kell visszalépkedni, a struktúra sem logikus. A rendszer ráadásul néha belassul, beakad, bár eltérően az Android TV régi verzióitól, fagyást azért szerencsére nem tapasztaltunk.

google_tv2

A Google megoldásának egyik nagy előnye papíron, hogy több ezer alkalmazás közvetlen elérését teszi lehetővé, ami jóval több, mint amit a rivális eljárások kínálnak. Azonban a tapasztalataink szerint ezek nagy részére az emberek rá sem néznek. Az a fontos, hogy legyen Netflix, YouTube, Amazon Prime, HBO Go meg Spotify, esetleg Deezer.

sony taviranyito
Az érintőképrnyőre optimalizált appokhoz a népek általában ugyanis csak inkább a direkt erre szánt telefonokat vetik be. Az is tény, hogy a futtatható applikációk között megtalálhatóak menő grafikájú csúcsátékok is, azonban a gyenge hardver miatt ezek el sem indulnak, vagy iszonyatosan akadnak. Mindent összevetve azt mondhatnánk, hogy kezelés terén az LG, a Samsung és a Panasonic saját megoldásai is lefőzik ezt az okostévé rendszert. Ez persze nem a Sony hibája, hanem a Google sara, azonban a végeredmény szempontjából ez lényegtelen.

Ár

A Sony X90J a tudásához képest túlárazott. Még úgy is, hogy nem a hivatalos gyári oldalon található összegeket néztük meg, mert azokkal tényleg ölni lehet, hanem a valós bolti árat.

  • Sony X90J 50″ (Sony XR-50X90J): 370 000 forint
  • Sony X90J 55″ (Sony XR-55X90J): 420 000 forint
  • Sony X90J 65″ (Sony XR-65X90J): 500 000 forint
  • Sony x90J 75″ (Sony XR-75X90J): 680 000 forint
Kinek ajánljuk Sony X90J

– Sony rajongó
– Fontos, hogy elérjen közvetlenül több ezer androidos appot a tévén
– A gamer funkciók lényegesek

Kinek nem ajánljuk Sony X90J

– Tökéletes képminőségre vágyik
– Fontos a figyelemfelkeltő, menő dizájn
– Lényeges az átlagosnál jobb hang
– Végtelen kontrasztot keres
– Olcsó televíziót keres
– Csúcstévére vágyik
– Presztízs modelleben gondolkodik

Még több információ a Sony X90J tévéről a hivatalos weboldalon

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!