Kép: The Flighter

Sajnos a helyzet az, hogy az emberek szanaszét hagyják a szemetet, de szerencsére elkezdte munkáját BeBot, a robot, ami a tengerpartokon fog tevékenykedni. 

Mindig olyan nehezen érthető, hogy az emberek egy csoportja miért képtelen elmenni a kukáig, hogy a szemetét oda dobja, és miért jó az neki, hogy otthagyja a vízparton. A strandok tisztántartása pedig különösen nehéz tud lenni, főleg akkor, ha homokos partról van szó, mert ott könnyedén besüppedhet a mocsok. Még egy szorgalmas, hősies takarítócsapat sem veszi mindig észre az apró műanyag szemeteket, csikkdarabokat, kupakokat, miegymást. Csupa olyan dolgot, ami aprózódva tengeri madarak, teknősök, halak és akár az ember gyomrába juthatnak. Itt jön a képbe BeBot, a teljesen elektromos robot, amit a Poralu Marine tengeri eszközöket gyártó cég fejlesztett ki. Az első gép, amelyet az amerikai strandokon telepítettek, Floridában található, és a 4ocean takarító cég vásárolta meg. BeBot akkumulátorról működik, de van napeleme is, amely biztosítja a kiegészítő tartozékok áramellátását. Ahogy a tengerparton jár, beépített szitája szétválogatja a műanyagot és egyéb szemetet, tiszta homokcsíkot hagyva nyomában.

Egy robotporszívóval ellentétben ő nem önjáró, irányítását a kezelő végzi, ami a parton tartózkodó emberek és állatok biztonságát szolgálja. Ha mégis lenne valami probléma, például bedarál egy csivavát, akkor a távirányítón, és magán a gépen is van vészleállító. Összesen 30 robot van jelenleg, és fejlesztői szállodákat, üdülőhelyeket és önkormányzatokat céloznak meg potenciális ügyfelekként. Ugyanakkor nem ez az egyetlen környezettakarító robot a Poralu Marine névsorában. A Searial Cleaners nevű szerkentyűcsalád, magában foglalja a lebegő Pixie Drone -t (amely összegyűjti a szilárd és folyékony hulladékot is) és az Invisibubble -t (perforált tömlők, amelyek folyamatos buborékáramot használnak az úszó szemét gyűjtőhelyekre vezetésére). Természetesen a BeBot és a Searial Cleaners önmagában nem tudja megoldani a környezetszennyezési válságunkat, de értékes adatokat gyűjthetnek arról, hogy milyen hulladékok a legelterjedtebbek egy adott strandon, és segíthetnek annak tudatosításában, hogy a szemetet ne hagyjuk homokban.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!