Kép: cocoparisienne - Pixabay

Tudósok szerint a macskák nem szeretnek megdolgozni az ételért, szívesebben veszik, ha visszük nekik az ételt, amit már csak meg kell rágniuk. 

Tételezzünk fel két lehetőséget kedvenc macskánk esetében: az egyik, hogy beleöntjük a tálkájába az ételt, a másik, hogy számára is trükkös, szórakoztatónak tűnő módon tálaljuk fel. A Davis-i Kaliforniai Egyetem kutatócsoportjának tanulmánya szerint kevésbé fog örülni annak, hogy meg kell dolgoznia érte. Elsőre bizonyára butaságnak tűnhet már maga a kérdésfelvetés is, hogy bármely állat szeretne többletenergiákat befektetni az étkezésébe, ahelyett, hogy befalná, amit elé tesznek. De korábbi kutatások szerint a sertésektől a fogságban élő grizzly medvékig az a tapasztalat, hogy az állatok még akkor is szívesebben dolgoztak meg az ételért, ha egyébként könnyen elérhető lehetőségeik is voltak.

Kép: ClaudiaWollesen – Pixabay

Nos, a tanulmány szerint a macskák nem ilyenek. A kutatás 17 cicát követett nyomon, és lehetőséget adott nekik, hogy vagy tálcáról étkezzenek, vagy kirakós játékból szerezzék be az ételt. Az állatok – innen nézve nem meglepő módon – a tálcát részesítették előnyben. Legalábbis legtöbbjük, mivel 4-en nem így tettek. Összességében egyébként sem arról volt szó, hogy nem érdekelte volna őket a rejtvénnyel megszerezhető étel, de sokkal inkább a tálcán szabadon befalható élelem iránt mutattak érdeklődést. Mindennek a kutatók szerint az lehet az oka, hogy a macskák csak akkor lennének hajlandóak “megküzdeni” az ételért, ha az stimulálja a vadászösztönüket.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!