Samsung indukciós főzőlap

Összegyűjtöttük az indukciós főzőlap előnyeit és hátrányait, és persze választ kerestünk arra a kérdésre, hogy miben más ez, mint a hagyományos eljárások.

Fél évszázada bukkantak fel kereskedelmi forgalomban a világ első indukciós főzőeszközei, azonban a magyarországi térhódítás megkezdésére még évtizedekig kellett várni. Az elmúlt időszakban azért már nálunk is kezd népszerűvé válni ez az eljárás, de azért tény, hogy sikeresség tekintetében még nem ér a hagyományos megoldások, azaz a gázmelegítők vagy a kerámia főzőlapok nyomába. Pedig abszolút van fantázia a technológiában, és most azt mutatjuk be, hogy hogyan is működik, milyen előnyei-hátrányai vannak. A Samsung új indukciós főzőlapjai segítségével arra is kitérünk, hogy mit várhatunk el egy mai modern terméktől.

Az edény melegszik, nem a lap

Az úgynevezett indukciós főzőlapok alapvetően eltérnek a tradicionális megoldásoktól. Ezeknél ugyanis nem magát a főző felületen hozzák létre a magas hőmérsékletet, hogy aztán azt átadják a rájuk tett fazekaknak, serpenyőknek, lábasoknak vagy kannáknak, hanem magukat az edényeket hevítik fel.

Samsung indukciós főzőlap
Csak az melegszik, amit melegíteni szeretnénk.

Ez lehet, hogy mágikusan hangzik, azonban nem varázslatról van szó, hanem pusztán fizikáról. Az ilyen eszközökben ugyanis nagyfrekvenciás elektromágneseket helyeznek el, amelyek aktív állapotukban erős mágneses teret hoznak létre. Amennyiben ebbe a zónába mágnesezhető anyagból készült eszköz, tehát például valamilyen edény kerül, akkor az a fizikai törvényszerűségek hatására felforrósodik. Értelemszerűen minél erősebb a mágneses tér, annál intenzívebb a melegedés.

Az előnyök

Ez a megoldás számos előnyt rejt magában pontosan a működési elvnek köszönhetően, a hagyományos módszerekhez képest. Lássuk ezeket!

Hatékonyság: Mivel nem a főzőlapot, vagy a levegőt kell felmelegíteni ezért jóval hatékonyabb az indukciós főzés, mint a rivális eljárások. Sokkal kevesebb energia megy ezáltal pocsékba.

Olcsóbb főzés: Mivel a technológia hatékonyabb, ezért ugyanolyan főzési eredmény eléréséhez kevesebb energiára van szükség, amivel értelemszerűen pénz takarítható meg.

Sebesség: A kerámia főzőlapoknak időre van szükségük a felmelegedésre, az indukciós eszközök használata esetén ez gyakorlatilag azonnal megtörténik. Ezáltal egyébként a főzési idő is lerövidül, azaz gyorsabban kész lesz az ebéd vagy a vacsora.

Biztonság: Mivel nincs nyílt láng, és áthevített lap, ezért az indukciós termékek sokkal biztonságosabbak. Ahogy levesszük a felületről az edényt, az szinte azonnal kihûl. Nem fordulhat elő, hogy valaki nem tudja, hogy korábban a lapot használták, óvatlanul hozzáér, és megégeti magát. Akadnak olyan modern indukciós eszközök, amelyek érzékelik, ha az fazék/serpenyő üres, vagy ha kifut az étel és ilyenkor automatikusan kikapcsolják saját magukat. Egyébként mivel az indukciós modelleknél a főzőlap csak az edényen keresztül melegszik, ezért sosem lesz olyan magas a hőfoka, így az étel nem is tud ráégni.

Dizájn: Az indukciós eszközök teljesen sima felületűek. Sokkal esztétikusabban, elegánsabban festenek, mint a hagyományos gáztűzhelyek.

Hátrányok

Minden jóban van valami rossz, és sajna az indukciós technológia sem hibátlan. Nézzük a hátrányokat!

Edények: Az eljárásból fakadóan csak olyan anyagból készült edények használhatóak, amelyek mágnesezhetőek. Tehát rozsdamentes acél edények mágneses aljzattal, zománcozott acélkannák vagy öntöttvas eszközök. Ez bizony azért sokkal inkább behatárolja a lehetőségeket egy hagyományos gáztűzhelyhez vagy kerámia főzőlaphoz képest.

Sima felület: Nem szabad, hogy az edények megkarcolják az indukciós lapot, ezért hibás, csorba vagy égett aljú eszközöket nem szabad használni.

Magasabb nyitóár: Nyilván igen komoly eltérések figyelhetőek meg a termékcsaládokon belül, de az tény, hogy gáztűzhely, és kerámia főzőlap is olcsóbban beszerezhető, mint indukciós lap.

Mit várhatunk egy jó indukciós főzőlaptól?

A nagy konyhai eszközöket is gyártó cégek jó része már egy ideje komolyan ráfeküdt az indukciós technológiára épülő főzőlapok fejlesztésére és gyártására. A Samsung az új modelljeit, így például a dallamos nevű NZ64N9777GK-t már kitömte egy csomó érdekes extra funkcióval.

Samsung indukciós főzőlap
Még ilyen szép kis animált “gázlángokcsákat” is vetít némelyik lap az edényre.

Ilyen például a Virtual Flame Technológia, amely lehetővé teszi a főzőlap intuitív vizuális vezérlését. A főzési zónák előtt lévő LED világítás valódi gázlángként lobog, és jelzi a hőszintet az intuitívabb főzéshez. Ez azt is egyértelműen mutatja, hogy a melyik terület aktív éppen. A Flex Zone Plus is egy elég szuper szolgáltatás. Ez egy extra széles, a megszokottnál lényegesen nagyobb főzőfelület, amely így nagyobb rugalmasságot és hatékonyságot kínál. Egyszerre több, akár különböző méretű edény is felpakolható rá, és a masina képes ezeket felismerni.

Samsung indukciós főzőlap

A már említett Samsung termék ráadásul már Bluetooth támogatású. Nem, nem zenét lehet rá küldeni, hanem vezeték nélküli úton képes együttműködni egy kompatibilis elszívóval. Így összhangban működnek együtt, a lehető legjobb teljesítményt nyújtva. Rendben, ez tényleg egy olyan funkció, ami nélkül azért lehet élni, de hát mennyire menő, és elegáns megoldás ez már? A WiFi alapú vezérlés viszont már tényleg kifejezetten hasznos. Ez lehetővé teszi, hogy a SmartThings alkalmazás révén mobilról kövessük nyomon, hogy éppen mit is csinál a termék. Tehát, hogy milyen hőfokra van beállítva, egyáltalán működik-e.

Sőt, ezáltal távolról be is kapcsolható, illetve az időzített főzés beprogramozására is nyílik mód.

Nagy hangsúlyt fektettek a főzési zónák hőmérsékletének gyors és igen pontos vezérlésére. Ennek érdekében egy LED-es, érintésérzékeny kezelőfelülettel látták el a termékeket, ami kifejezetten felhasználóbarát megoldás. Emellett az is szuper, hogy a kezelőpanel egyetlen gombnyomással teljesen lezárható. Így lehetetlen véletlenül vagy szándékosan bekapcsolni a főzőlapot, ami a gyerekes családokban bizony igen fontos szempont lehet. A további biztonságot szolgálja a Samsung modern modelljeinél, hogy az elektronika automatikusan kikapcsolja a főzési zónákat, ha túl sokáig hagyják az ételeket főni, vagy bizonyos idő elteltével sem nyúltak az edényekhez. Így elkerülhető az, hogy az “ottfelejtett” étel miatt kellemetlenség adódjon.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!