A Samsung nagyon bízik a hajlítható-szétnyitható telefonokban, jött is egy új darab, a Galaxy Z Fold3, mi pedig kipróbáltuk, hogy mit tud.

Samsung Galaxy Z Fold3

A Samsung, mint minden nagy cég, keresi az utat, hogy merre lehet tovább lépni a telefóniában. A vállalat a jelek szerint hisz a kihajtogatható mobilokban, hiszen 2021 nyarán két új készülékkel is színre léptek. A Galaxy Z Fold3 nevű, nagyobb, telefon-tablet hibridnek is beillő modellt próbálhattuk ki. Megnéztük, hogy mennyire jó a képe, milyen erős, meddig bírja az akku, illetve, hogy ez a hajtogatás mire jó.

Samsung Galaxy Z Fold3

Széthajtva

A két évvel ezelőtt bemutatott első, akkoriban elképesztő technológiai bravúrnak számító Fold telefon által lefektetett alapokra építkezik az új készülék. Tehát olyan, mint egy pici füzet, amelyet szét lehet hajtani, és a belső részén egy viszonylag nagy, 7,6 inches képernyő található, aminek révén egyetlen mozdulattal egy kisebb tabletet tarthat kezében a felhasználó.

Samsung Galaxy Z Fold3

E megoldásnak egy csomó előnye lehet, például jobb rajta filmezni, térképet nézegetni, böngészni, olvasni, és bizonyos játékoknál is előnyt jelenthet. De ez egyben nem jelenti azt, hogy csak szétnyitva használható, hiszen helyet kapott rajta egy kisebb, keskeny, 25:9 képarányú, 6,2 inches kijelző is, ami akkor lép színre, ha össze van csukva a készülék. Tehát e téren a modell nem készteti kényelmetlen kompromisszumok megkötésére a felhasználót.

Samsung Galaxy Z Fold3

Méretek, csatlakozók

Kinyitva 15,8 x 12,8 x 0,6 centi, szóval zsebre vágni nem lehet. Összecsukva a szélessége durván a felére csökken (6,7 cm), viszont a vastagsága duflájára nő (1,4 cm), úgyhogy nem mondanánk, hogy ez minden idők legkényelmesebben hordozható mobilja.

Samsung Galaxy Z Fold3

Már csak azért sem, mert a súlya 271 gramm. Naná, hogy USB-C csati van rajta, annak is a legjobb 3.2 verziószámú változata. Viszont a fejhallgató kimenetet lehagyták róla, ami elég fájó dolog. Itt nyilván nem spórolásról van szó, hanem arról, hogy ezzel is nyomják a népeket a Bluetooth füleseik irányába, de hát azért….

Mennyire bírja?

A széthajtható telefonoknál a képernyőt extrém igénybevétel éri, de a cég azt állítja, hogy baromi sokáig ezzel nem lehet gond. Mi mindenesetre semmi problémát (akadás, recsegés, képminőség romlás) nem tapasztaltunk. A korábbi verziókhoz képest nagy és hasznos újítás, hogy komoly figyelmet fordítottak a strapabíró kialakításra.

Samsung Galaxy Z Fold3

Bevetették az alumínium készülékházat, a Gorilla Glass Victus védőüveget, és ennek köszönhetően megkapta az IPX8 minősítést, ami azt jelenti, hogy a nedvességnek ellenáll. Akár víz alá is dughatjuk, ott is kamerázhatunk vele. Az ütés elleni minősítést nem kapta meg, de a cég állítása szerint simán kibírja, ha leesik, ám ezt nem próbáltuk ki azért, és karcolgtni sem karcolgattuk, pedig papíron azt is jól bírja.

hajtogatható telefon

Kijelzők

Mindkét korábban már említett képernyő a cég saját fejlesztésú Dynamic AMOLED képalkotási technológiájára épül. Azaz minden pixel fényereje egyedileg vezérelt, aminek köszönhetően lehetségessé válik a 0 nit fényerejű, tökéletes mélyfekete, és ebből fakadóan a végtelen natív kontraszt megteremtése. A színek gyönyörűek, ragyogóak, fátyolosságmentesek. A betekintési szög kiváló, a mozgásmegjelenítés hibátlan, a képfrissítési ráta 120 Hz, szóval a scrollozás, lapozás is folyamatosabb a megszokottnál.

hajtogatható telefon

A maximális fényerő 1200 nit, ennek köszönhetően a HDR tartalmak megjelenítése igen látványos, és a képernyő napfényben is jól látható. A nagy képernyő felbontás 1768 x 2208, a kisebbiké 832 x 2268 képpont, szóval a részletességre sem lehet panasz. A vonalak élesek, a legfinomabb átmenetek visszaadása is megoldott.

Hardver, mire jó?

Azt lehetett sejteni, hogy nem fog gyenge vasat pakolni az iparág egyik legbefolyásosabb cége a csúcstelefonjába, és a Galaxy Z Fold3 nem is okozott csalódást. Kapott 12 GB RAM-ot, mellé egy csúcskategóriás 5G kompatibilis 8 magos Snapdragon 888 procit (1 db. 2.84 GHz Kryo 680 & 3 db. 2.42 GHz Kryo 680 & 4 db. 1.80 GHz Kryo 680 maggal), illetve egy szintén elég menő Adreno 660 grafikus vezérlőt. Ez a hardver ma papíron kegyetlenül erősnek számít, és ezt a szintetikus tesztek, illetve a mindennapi használat is megerősítette.

A teljesítmény mérésére szolgáló AnTuTu appon 750913 pontot gurított, ami kimagaslóan jó eredménynek számít. A tapasztalataink szerint mindenre jó, amire ma manapság telefont lehet használni. A csúcsgrafikás játék, videó- és képszerkesztés, netezés, chatelés, navigáció, videótelefonálás, filmezés stb. is villámgyors, döccenésmentes, s a multitasking is remekül működik.

fold3 antutu

A beépített hangrendszere az átlagosnál erőteljesebb, de még így sem kelhet versenyre még egy olcsó BT mobil hangsugárzóval sem sajna. Basszusok nincsenek, és néha a túlvezérlésből fakadó hanghibák, enyhe zajosodás tapasztalható. Ha viszont csatlakoztatunk egy fülest BT kapcsolaton vagy az USB-n keresztül akkor sokkal jobb lesz a végeredmény. Ilyenkor már akár zenehallgatásra is használható a termék. Azt itt kell megjegyezni, hogy a termék képes együttműködni a gyártó speciális aktív tollával, az S-Pen nevű kiegészítővel. Ez nagyon hasznos lehet például a grafikus appoknál, vagy akár jegyzetek készítésére is használható, ám sajna külön kell megvenni.

Háttértár, akku

A nálunk járt változatba 256 GB adattárolásra szolgáló, UFS 3.1 rendszerű háttértár került, de van 512 GB-s változata is. A méretre tehát nem lehet panasz, ekkora hely jó sokáig képes kiszolgálni a felhasználót. 4400 mAh, lítium-polimer akksit kapott, amely sajnos, ám érthető okokból nem cserélhető.

fold3 akkumulátor

Ez a telep egy átlagos mobilhoz bőven szuper lenne, azonban itt a megszokottnál lényegesen nagyobb teljesítményű és fogyasztású a hardver és a képernyő is. Emiatt az üzemidő csak átlagos: Használattól függően nagyjából 7-10 órával számolhatunk, ami azért messze van az e téren legjobban teljesítő modellektől.

Kamerák

A szokásoknak megfelelően többkamerás hátlapi rendszert kapott, amely sokoldalú képalkotási lehetőségekkel kecsegtet. Egészen pontosan három darab 12 megapixeles egység került rá, amelyek közül az f/1.8 rekeszértékű, fázisfókuszú, optikai stabilizátorral ellátott főkamera nem csupán nappal, hanem este, igen kevés fénynél is képes remek minőségű fotók elkészítésére.

fold3 kamera

Az f/2.2-es ultraszéles látószögű kameránál a megnövelt gyújtótávolság miatt “több minden” fér a képre, ami igen hasznos lehet. Épp úgy, mint az f/2.4 rekeszértékű, 2x optikai zoomot kínáló telefotó modul. Viszont ez utóbbi kettő a nagyon kevés fényt, tehát mondjuk az éjszakai sötétet elég rosszul tolerálja. A portré módot támogatja, amely funkció jól is működik.

fold3 kamera

A gyártó más, prémium szintű telefonjaitól eltérően a 8K videórögzítést nem támogatja. A 4K viszont nem hiányzik (akár 60 FPS mellett), viszont ilyenkor a stabilizátor nem kapcsolható be. Ez a funkció csak a Full HD módban működik, pedig nagyon hasznos, hiszen hatékonyan képes kiküszöbölni a kézremegésből fakadó problémákat.

fold3 kamera

A lassítás és szuperlassítás mód sem hiányzik, amelyekkel tök látványos anyagok hozhatóak össze. Érthető okokból két szelfikamera található rajta, amelyek közül a nagy képernyőhöz tartozó az érdekesebb, hiszen ezt a kijelző alá építették. Viszont a kép minősége evvel rosszabb, mint amit a hagyományos, 10 megapixeles egység produkál.

fold3 kamera

Ár

Samsung Galaxy Z Fold3 – 700 000 forint. Valahol fesír egy pénztárca…. Okés, ez tényleg egy szuperinnovatív eszköz, amelyen tényleg fejlesztettek sokat, és a hardvere abszolút versenyképes a csúcskategóriában is, de hát ez baromi sok pénz.

Kinek ajánljuk – Samsung Galaxy Z Fold3

– Különleges telefont szeretne
– Státusz mobilra van szüksége
– Ki tudja használni a nagyobb képernyőben rejlő lehetőségeket
– Csúcs hardverrel ellátott telefonra vágyik
– Sok multimédiás tartalmat fogyaszt

Kinek nem ajánljuk – Samsung Galaxy Z Fold3

– Ultramobil telefonra vágyik
– Esportra keres készüléket
– Fontos a kiemelkedő üzemidő
– Olcsó telefonban gondolkodik

Még több információ a Samsung Galaxy Z Fold3 telefonról a gyártó hivatalos oldalán

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!