Nem szép, de legalább jól szól: Panasonic RZ-B100W fülhallgató

A mai teszt alanya a Panasonic fülhallgató családjának egyik legújabb tajga, az RZ-B100W kódnevű Bluetooth fülhallgató. 

A vezeték nélküli fülhallgatók piaca továbbra is gőzerővel menetel előre, szinte nincs is már olyan gyártó, aki ne hozna ki legalább egy TWS fülhallgatót. Bár a Panasonicról leginkább a tévék és fényképezőgépek ugranak be, a japán gyártó a fülhallgatók terén sem számít kezdőnek. A júniusban debütált Panasonic RZ-B100W Bluetooth fülhallgató a mi szerkesztőségünkhöz is eljutott, így leteszteltem mit tud a márka egyik legolcsóbb, aktív zajszűréssel nem rendelkező terméke.


Mi lapul a csomagban? 

Nincs különösebb meglepetés a dobozban: a fülesek egy téglalap alakú töltőtokban ücsörögnek, a tartozékok „sorát” egy USB type-C töltőkábel adja, ezen kívül csak a többnyelvű használati utasítás (természetesen magyar nyelvű is) és a garanciával kapcsolatos leírás foglal helyet odabent.

Panasonic RZ B100W
A csomag tartalma

Kezdjük rögtön a töltőtokkal, hiszen ez került először a kezembe. Egy kisebb, téglalap alakú, matt fényű, fekete (vagy fehér) színű dobozkát képzeljünk el, amely kényelmesen elfér a zsebünkben, tömege könnyű, mindössze 39 gramm. A kialakítás nekem kicsit fapados, csupán a tok tetején található Panasonic felirat és egy kör alakú led zavarja meg az egyhangúságot, amely kinyitáskor és töltés közben fehéren világít. Személy szerint szebb megvalósítást is el tudtam volna viselni, de természetesen ez egy élhető probléma annak fényében, hogy milyen árkategóriát képviselnek a fülesek.

A töltőtok kinyitását követően tárulnak elénk a fülhallgatók, amelyek a jól ismert, hosszúkás formát követik, a szárak belső felén pedig ismét a Panasonic felírat virít. Sajnos a fülhallgatók megjelenése minden csak nem csinos, már-már bumfordinak mondanám, de pont ezért kényelmesen és szépen beleülnek az ember fülkagylójába.

Panasonic RZ B100W
Bumfordi, de kényelmes fülesek

Csatlakozás, vezérlés

A Panasonic RZ-B100W egy semi in-ear (másnéven half-ear) fülhallgató, amely kialakításának köszönhetően nagyon kényelmes, ugyanakkor nagy környezeti zajban (például tömegközlekedési eszközön) sajnos nem használható. Ha olyan fülhallgatóra vágysz, amely kevesebb zajt enged be, akkor az in-Ear, vagyis a hallójáratba helyezhető típusok között érdemes keresgélni.

A fülesek a tokban ücsörögnek

A készülék Bluetooth-kapcsolattal működik, maga a csatlakozás pedig pofonegyszerű, még azok számára is, akik nem nyitják ki a használati útmutatót. Csupán annyi a teendő, hogy a fülhallgatókat kivesszük a tokból, a telefonunkkal megkeressük a RZ-100W nevű forrást, és várjuk, hogy létrejöjjön a kapcsolat.

Mint minden vezeték nélküli fülhallgató, ez is érintéssel vezérelhető, ám a bal és a jobb oldali elem nem ugyanazokért a funkciókért felel: míg a bal érzékelő a lejátszás/szünet, hangerő növelés és csökkentés funkciókat vezérli, addig a jobb oldali az előre pörgetést és a visszapörgetést végzi (csak érintsd meg  1x, 2x, vagy 3x a fülest, attól függően, mit szeretnél). Viszont a telefonhívások esetében a jobb és a bal érzékelő is ugyanazokért a feladatokért felel.

A jobb és bal oldali fülesek más-más funkciókért felelnek

Hangzás, teherbírás

Ahogy említettem is, a Panasonic RZ-B100W nem kapott aktív zajszűrést, ennek megfelelően nem alkalmas nagyobb környezeti zajok kiszűrésére, de természetesen nem is erre lett kitalálva. Megkapjuk a saját fejlesztésű XBS DEEP (Extra Bass System Deep) technológiát, aminek köszönhetően a mély hangok meglepően ütősek. A basszus mellett a magasak is kellemesen szólalnak meg, és a közepek is jók kivehetők, legalábbis a mi tesztünk alatt jól szerepeltek.

Telefonálásra természetesen szintén lehet használni a fülest. Itt sem volt probléma a hangzással, legalábbis azok közül, akikkel a tesztidőszak alatt beszéltünk, senki nem panaszkodott a hangminőségre, és mi is tisztán hallottunk mindenkit.

Panasonic RZ B100W
Panasonic RZ-B100W

Az eszköz IPX4 védelmet is kapott, tehát nem árt neki a víz és az izzadság, így esőben sem kell kivenni a fülünkből, és sportolás közben is nyugodt szívvel használhatjuk. Alaphangon a termék egy töltéssel 4 órányi zenehallgatásra képes (közepes hangerővel), és a box négy alkalommal képes feltölteni a füleseket. A tok és a fülhallgatók teljes feltöltéséhez nagyjából két és fél óra szükséges.

Megszerettük a gyakorlatban

A Panasonic RZ-B100W nem váltja meg a világot, ugyanakkor tökéletesen hozza azt, amit ennyi pénzért elvár tőle az ember. Van néhány érhető kompromisszum, például nincsenek zajszűrési módok, rövidebb az akkumulátor élettartama, és a megvalósítás sem mondható csinosnak, viszont kényelmes a használata, jól illeszkedik a fülbe, kellemes a hangzása, és IPX4 védelemmel is rendelkezik.

No, de beszéljünk arról is, amire bizonyára sokan kíváncsiak: mennyi az annyi? Mennyibe kerül egy korrekt tudású fülhallgató, ami a Panasonic kezei közül került ki? A japán gyártó 24 790 forintért kínálja a füleseket, ami szerintem teljesen korrekt ajánlat ezekért a képességekért cserébe.

A Panasonic RZ-B100W alapvetően egy megfizethető, korrekt termék, ami hiányosságai ellenére is jó választás azok számára, akik alacsony büdzséből szeretnék kihozni a legjobbat.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 • Külalak
  (3)
 • Teljesítmény
  (4.5)
 • Innováció
  (3.5)
 • Ár/érték arány
  (5)
4

Összegzés

Ezért az összegért cserébe természetesen nem egy felsőkategóriás termékre kell számítani, viszont saját kategóriájában tökéletesen megállja a helyét a Panasonic fülhallgatója. Még ha nem is tökéletes, a hangzás szép és tiszta, a használata kényelmes és egyszerű, így az árához képest egészen korrekt képességeket kapunk.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?