A Facebook hétfőn közölte, hogy a jövőben kötelezővé teszik a felhasználók számára, hogy megadják a születésnapi dátumukat az Instagramon.  

Bár a Facebook elképesztő mennyiségű adatot gyűjt be a felhasználóitól (talán többet is mint gondolnád), az Instagram egyelőre le van maradva a nagy testvér tetemes mennyiségégű adattömegéhez képest. A Facebook ezért most úgy döntött, hogy a felhasználóknak kötelezően meg kell adniuk a születésnapi adataikat az Instagramon, így azok, akik eddig nem szolgáltatták be, egy új képernyő felbukkanására számíthatnak a közeljövőben. Rövid távon a kérés elutasítása az oldal kizáráshoz vezet.

Az Instagram közleményben magyarázta a döntést, miszerint a fiatal felhasználókat igyekeznek megvédeni az idősebb zaklatókkal szemben, biztonságosabb és privátabb környezetet teremtve ezzel a fiatalok számára. Ugyan a jelenlegi házirend a 13 éven aluli látogatóknak nem engedélyezi az oldal használatát, a szabály ellenére számos gyereknek van titkos fiókja mindkét felületen.

Ráadásul kicselezni sem lesz egyszerű a rendszert, egy mesterséges intelligenciával működő program ugyanis ellenőrizni fogja, hogy valóban olyan korú felhasználó áll-e a posztok mögött, mint ami a rendszerben is szerepel.

Az Instagram a döntés kapcsán elismerte, hogy a születésnapok ismeretéből neki is haszna származik, hiszen így még relevánsabb hirdetésekkel bombázhatják a felhasználókat.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!