Top tévé atomjó áron – TCL C825 vélemény

Brutális kontraszt, elképesztő színpontosság és kiemelkedő hang a 4K HDR QLED Mini LED TCL C825 televíziótól. Kár az okostévé rendszerért…..

TCL és a tévék

A TCL neve lehet, hogy Magyarországon még nem cseng túl jól a tévés univerzumban, de a céget, nem lehet pusztán annyival elintézni már, hogy csak egy újabb kínai versenyző próbálkozik. A konszern az elmúlt egy évtizedben döbbenetes gyártókapacitást pakolt össze, és felhúzott több komoly kutatás-fejlesztési centrumot is. Ennek eredményeként globálisan a második-harmadik helyen állnak az eladott termékek számát és értékét tekintve (sőt Észak-Amerikában már vezetnek is…), és ráadásul egy rakat érdekes fejlesztéssel is rendelkeznek.


TCL C825

Szóval szó nincs arról, hogy 2021-ben is csupán olcsó, de gagyi modellekkel támadnának. Ennek tökéletes bizonyítéka a TCL C825, amelybe saját QLED panel, saját képfeldolgozó proci, saját Mini LED háttérvilágítás került, és amit egy Onkyo hangrendszerrel, valamint a Google-féle Android TV okostévé platformmal támogattak meg. A tv már megérkezett a hazai boltokba is, és hozzánk is befutott egy példány. Nézzük mit tud!

Dizájn, külső

Úgy voltak vele a TCL fejesei, hogy ha már kijönnek egy top televízióval, akkor az ne nézzen már ki úgy, mint bármelyik középső- vagy alsópolcos rokona. Úgyhogy érezhetően keményen ráfeküdtek a dizájnra, aminek meg is lett az eredménye. A TCL C825 ugyanis meglehetősen egyedien néz ki, és tényleg kilóg a tömegből.

TCL C825

Ez elsősorban az aljára pakolt, nézők felé fordított hangrendszernek köszönhető, amelyet elegánsnak tűnő szövettel borítottak. A kávák jó vékonyak, és kikapcsolt állapotban nem látszanak, a fém készülékház pedig jól harmonizál a nagy fekete frontfelülettel. Az összhatás elég király lett, még a talp sem ront el semmit, ráadásul még a fő feladatát is ellátja, azaz stabilan tartja a batár nagy képernyőt.

Kialakítás: Sík, nem ívelt, hagyományos tv.
Falra akasztható: Igen, a VESA szabványnak megfelelő konzolok segítségével.
Csatlakozók: A hátlapon 4 db HDMI 2.1, USB 2.0, Ethernet, analóg audio (fejhallgató), digitális optikai audio, komponens, CI+ kártyaolvasó modul.

TCL C825
Bluetooth: Támogatott, vezeték nélküli úton rádughatóak a külső hangcuccok.
Méretek: Talppal – 144,6 x 90,5 s 29 cm; Talp nélkül: 144,6 x 88,3 x 7,6 cm. Kifejezetten vastag, valószínűleg a Mini LED háttérvilágítás és a hátlapba épített mélynyomó miatt.

Képminőség

A kép minősége az alkalmazott képalkotási technológiának köszönhetően remek! E téren nem lehet oka szégyenkezni a TCL C825 televíziónak.

Mini LED

Paneltechnológia: 10 bites QLED VA, Mini LED háttérvilágítással. Ez ma a tévés iparág egyik csúcsa.
Képméret: 65 inch (165 centi)!
Felbontás: 4K, 3840 x 2160 képpont. Kiemelkedő részletességet produkál.
Kontrasztarány: A QLED VA paneltechnológia kiegészítve a Mini LED háttérvilágítással igen hatalmas valós kontrasztarány elérését teszi lehetővé. E tv esetében ez az érték eléri a ~21 000:1. Ez többszöröse annak, mint amit a legtöbb mai QLED vagy pláne LED LCD tv produkál. Konkrétan e téren a világ egyik legjobb készülékének számít. Ebből fakadóan a kontrasztosság bombasztikusan jó.

hdr
Színgazdagság: A méréseink szerint a termék ~155 százalékban fedi az sRGB színteret, ami extrémen kiemelkedőnek számít. A megjeleníthető árnyalatok száma 1,07 milliárd.
Színpontosság: Megfelelő beállítások mellett az árnyalatok pontosak, megközelítik az iparági szabványként meghatározott értékeket. Ennek köszönhetően a TCL C825 a hagyományos használat mellett akár grafikai munkára is alkalmas lehet.
Mozgásmegjelenítés: Hibátlan! Se akadozás, se szellemképesedés, se utánhúzás.
Képfrissítési ráta: Maximum 120 Hz, jelenleg ez a csúcs.
Dinamikusan változó képfrissítési frekvencia: Támogatott. Remek! (Itt írtunk róla, hogy ez miért jó)
Input lag: 11,4 ms. Pazar érték, ami a játékosok számára fontos lehet.

tcl c825 képminőség
Zajosodás: Nem jellemző, de egyes, a médiaboxból érkező tv adásoknál előfordulhat. A Zajcsökkentés funkció bekapcsolásával jelentősen mérsékelhető.
Betekintési szög: Közepesen jó. Olyan 160 fok környékéről kezdenek fakulni és enyhén torzulni az árnyalatok.
Felhősödés: Mini LED háttérvilágítást alkalmaztak a készüléknél, azaz diódák ezreit helyezték el rács alakzatban a panel mögött. Ennek köszönhetően a fényerő eloszlása egyenletes, felhősödés még teljesen homogén képi tartalmak esetén sem tapasztalható.
HDR: A TCL C825 támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak (HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision) megjelenítését. És mivel Mini LED-nek köszönhetően a fényerő kiemelkedően nagy, eléri az 1750 nitet, ezért a HDR hatás nem csak hogy érzékelhető, hanem kifejezetten látványos.

Beégésveszély

A QLED technológia teljesen mentes a beégésveszélytől.

Hang

Awwww. A megszokottnál lényegesen jobb megszólalást produkál ez a televízió.

Audio rendszer: 2.1 csatornás, 60 wattos (2×15 watt + 30 watt), dedikált, különálló mélynyomóval megtámogatott berendezés.

TCL C825
Hangminőség: Pazar! A mélyek is érzékelhetőek, a dinamika sem hiányzik, a végeredmény organikus. A sztereó hangtérről mondjuk le kell mondani, de hát ez a legtöbb tévénél így van.
Hanghibák: Nincsenek.
Ajánlott-e külső hangrendszer használata: Nem feltétlenül! Ilyen is ritkán van.

Kezelés, okostévé

Okostévé rendszer: Android TV, tehát a Google által fejlesztett smart platformot használja.
Magyarul tud: Igen.

TCL C825
Sebesség, stabilitás: Néha akad, belassul, de fagyás nincs.
Alkalmazások száma: Kb. 5000 darab érhető el. A fontos alkalmazások (Netflix, YouTube, Amazon stb.) nem hiányoznak! Viszont a tévébe épített viszonylag gyenge hardver (MediaTek MT9615 processzor, 3 GB RAM, Mali-G52 grafikus chip) miatt nem minden applikáció futtatható. Például a jobb játékokról emiatt le kell mondani. Szóval hiába érhetőek el szuper grafikájú cuccok, ez még nem csinál a tévénkből játékkonzolt, sajna.
Hangalapú vezérlés: Támogatott elméletileg. Gyakorlatilag nem működött. Szégyen. Okés, nem a TCL szégyene, hanem a Google sara, de ez a vásárlót/felhasználót nem érdekli! Ő azt akarja, hogy működjön.

TCL C825
Médialejátszó szoftver: Van, előre telepített. Csak rá kell dugni az USB-n keresztül a pendrive-ot, merevlemezt, máris lehet nézni a filmeket, képeket, és hallgatni a zeneszámokat. A szolgáltatás elég alapszintű, hiszen bár a formátumtámogatás rendben van, a kezelőfelület jó csúnya, nem felhasználóbarát, és az ékezetes betűk megjelenítése sem működik. Viszont jó hír, hogy az alkalmazásboltban ott figyel néhány ingyenes, kifinomultabb app, amely csak arra vár, hogy letöltsék.

Böngésző: Van. jól működik.
Távirányító: Kettő is van! A nagyobbon ott figyel egy rakat funkciógomb, a kisebb pedig kényelmesebb és van rajta mikrofon. Kár, hogy a Google Assistant-re épülő hangalapú vezérlés nem működik :D.
USB-n keresztül csatlakoztatott vezérlőeszközök: A külső egér, billentyűzet és kontroller használata támogatott. Hasznos!
Távirányító helyett mobil: Támogatott, egy ingyenes alkalmazás segítségével. Ennek is van értelme!

Kamera

A tv egyik nagy extrája, hogy a dobozában ott figyelget egy kamera, amit csak rá kell cuppantani a tetejére. Ezzel pedig egyrészt magunkat fotózgathatjuk, aminek sok értelme nincs, viszont lehet vele szuperül videótelefonálgatni, videókonferenciázni. Ez viszont tényleg király, egyértelműen hasznos plusz szolgáltatás.

tcl c825 kamera

Ár
  • 55″ – TCL 55C825: 450 000 forint
  • 65″ – TCL 65C825: 550 000 forint

A tv nem olcsó, de a tudásának ez az ár bőven megfelel. Ez a motyó simán ér ennyit.

Kinek ajánljuk – TCL C825

– Top tévét keres
– Nem OLED-ben gondolkodik
– Tart a beégéstől
– Fontos az átlagosnál jobb megszólalás
– Figyelemfelkeltő dizájnos tévében gondolkodik
– Játékra keres televíziót

Kinek nem ajánljuk – TCL C825

– Olcsó tévét keres
– Tökéletes feketét akar
– Fontos a jó okostévé rendszer

Még több információ a TCL C825 televízióról a termék hivatalos honlapján

 

  • Dizájn
  • Képminőség
  • Teljesítmény
  • Akkumulátor
  • Kamerák
  • Extrák
  • Ár/érték arány
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?